Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cea mai activă patrulă de reciclare din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cea mai activă patrulă de reciclare din judeţ
Cea mai activă patrulă de reciclare din judeţ

Cea mai activă patrulă de reciclare din judeţ

Pe cât de mic este satul Livezi, pe atât de harnici sunt oamenii lui, un exemplu pentru cei mai mici membri ai comunităţii. Că doar nu degeaba „Patrula de reciclare” din această localitate a fost desemnată „Cea mai activă” din Harghita. De cum a început vremea bună, copiii au pornit prin satul lor, dar şi prin celelalte aparţinând comunei Mihăileni, să-i lămurească pe localnici, să ţină departe de mediul înconjurător echipamentele electrice şi electronice de care vor să se descotorosească.

Anul acesta au beneficiat şi de sprijinul Primăriei Mihăileni, care le-a dat televizoare vechi, ce nu le mai erau de trebuinţă, dar şi al localnicilor maghiari din comună şi din satul învecinat, Nădejdea, care le-au predat monitoare, calculatoare, radiouri vechi, reşouri, maşini de spălat şi aragazuri stricate, dar şi baterii ori becuri arse, care conţin materii periculoase pentru mediu şi sănătate.

„Preşcolarii şi elevii din Livezi s-au implicat în program, şi-au propus şi au reuşit să convingă fiecare locuitor al satului să trimită la reciclare măcar un deşeu electric vechi sau stricat şi aşa am reuşit să predăm, miercuri seara, 600 de deşeuri reciclabile”, a declarat Mihaela Bucur, profesorul coordonator al programului „Patrula de reciclare”. „Recoltă” bogată, dacă ne gândim că nu suntem, încă, la jumătatea anului…

Şcoala Gimnazială Livezi şi Grădiniţa cu program normal din localitate s-au înscris în programul naţional de educaţie de mediu „Patrula de reciclare” în anul şcolar 2016-2017, iar anul trecut au primit premiul pentru „Cea mai activă patrulă din judeţul Harghita”, care le-a adus şi 250 euro, dar şi un premiu naţional. Micuţii au reuşit să colecteze, atunci, aproape o tonă de deşeuri electrice şi electronice (DEE).

„La prima participare, fiind profesor coordonator, mi-am zis: de unde pot să colectez eu DEE dintr-un sătuc mic? Dar oamenii au fost foarte receptivi la activităţile de informare, mediatizare şi, de asemenea, copiii au fost activi, au transmis mesajul Patrulei, reuşind să colectăm destule deşeuri şi să avem o reuşită. Mi-am implicat foarte mult şi familia în derularea activităţilor de colectare din sat, am adunat multe electrice cu maşina personală, deoarece vârstnicii erau dornici să doneze electricele stricate şi nu aveau mijloace de transport. A fost pentru prima dată în localitate când localnicii au reuşit să arunce din casă televizoarele vechi, stricate, ţinute în locuinţă ani întregi, după cum ne-au spus unii”, îşi aminteşte prof. Mihaela Bucur.

Programul „Patrula de reciclare” încurajează comportamentul responsabil faţă de mediu în rândul elevilor, profesorilor şi comunităţilor lor. Şi în anul şcolar 2017-2018, şcoala şi grădiniţa din Livezi participă la programul naţional „Patrula de reciclare”.

„Am reuşit, prin activităţile derulate, să motivăm copiii, părinţii, comunitatea. De curând, copiii au fost un exemplu pentru adulţi, în activităţile de ecologizare, curăţare a mediului înconjurător şi sunt foarte implicaţi în toate activităţile. Considerăm că am făcut şi vom face lucruri bune. Protejând natura, ne protejăm pe noi înşine (…) şi astfel poate reuşim să schimbăm atitudinea unor adulţi în ceea ce priveşte păstrarea mediului curat şi reciclarea selectivă”, a conchis profesorul coordonator al Patrulei din Livezi.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.