Care este situaţia acum, cu ce va fi mai bine peste 60 de zile? | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Societate » Care este situaţia acum, cu ce va fi mai bine peste 60 de zile?
Care este situaţia acum, cu ce va fi mai bine peste 60 de zile?

Care este situaţia acum, cu ce va fi mai bine peste 60 de zile?

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

După cum aţi putut afla din Informaţia Harghitei nr. 5971/16 octombrie 2015, Consiliul Judeţean Harghita, întrunit în şedinţă extraordinară, a aprobat rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli al judeţului, prin majorarea la partea de venituri a subcapitolului „Subvenţii din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii către bugetele locale pentru finanţarea aparaturii medicale şi a echipamentelor de comunicaţii de urgenţă în sănătate cu suma de 2.457 mii lei şi majorarea la partea de cheltuieli a Spitalului Judeţean de Urgenţă cu aceeaşi sumă”.

Suma totală, până la urmă, pe care a primit-o Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc este de 2.730 mii lei, pentru că cuantumul contribuţiei financiare a Consiliului Judeţean Harghita este de 273 mii lei. Având în vedere acest „amănunt”, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, i-a adresat managerului spitalului, dr. Demeter Ferenc, câteva întrebări: care este situaţia acum şi cu ce va fi mai bine peste 60 de zile ca urmare a investiţiilor în valoare de 2,7 milioane lei?; care este situaţia cu datoriile spitalului? – deoarece consilierii trebuie să ştie aceste lucruri pentru când va fi nevoie să se ia o decizie în această cauză.

 

 Acest program de achiziţii este foarte important

Mai mult ca sigur că întrebările ce i-au fost adresate nu au fost o surpriză pentru manager, pentru că a prezentat consilierilor o informare detaliată a situaţiei Spitalului de Urgenţă. A precizat, printre altele, faptul că în anii trecuţi în mai multe rânduri s-a adresat împreună cu Consiliul Judeţean Ministerului Sănătăţii pentru finanţarea echipamentelor şi instrumentelor medicale, având în vedere faptul că „cele existente sunt învechite, iar sumele necesare sunt mari şi din veniturile spitalului putem finanţa doar activitatea medicală” – a precizat dr. Demeter.

 

 A scăzut numărul internaţilor în spital

„Din păcate, în ultimele 8 luni, spitalul a avut probleme deoarece prin demersurile sistemului de sănătate – de ani buni se fac presiuni asupra spitalelor atât verbale, cât şi contractuale cu asigurătorul – în sensul ca pacienţii să stea cât mai puţin în spital şi să fie trataţi ambulatoriu. Din nefericire, aceste diligenţe ale noastre ca să corespundem cât mai bine cerinţelor ne-au adus în situaţia în care numărul pacienţilor internaţi a scăzut şi au scăzut şi veniturile spitalului” (este vorba despre anul în curs, 2015).

 

 Motive

Motivele invocate sunt mai multe: derularea patologiei, îngrădirea activităţii chirurgicale din cauza unor lucrări care s-au prelungit şi mai sunt şi altele care – după cum spunea managerul – în 2015, faţă de 2014, au condus la o scădere, în primele 8 luni, cu 952 a numărului bolnavilor internaţi, asta însemnând pentru bugetul spitalului o scădere de 1,5 milioane lei.

 

 Încercări de remediere

„Încercăm măsuri cu care să remediem aceste lipsuri şi asta, evident, într-o situaţie de limită fiindcă finanţarea sistemului spitalelor şi sănătatea sunt la limita de jos, pentru noi înseamnă foarte mult, dar într-un sistem normal suma de 1,5 milioane lei nu este prea mare şi se poate recupera. După luna aprilie, când ne-am dat seama că scade numărul pacienţilor, atunci am discutat cu consiliul de administraţie al spitalului, cu medicii şefi de secţii pentru a găsi şi folosi acele metode care să facă să crească numărul pacienţilor internaţi şi trendul este crescător, nu chiar cum ne-am dori, dar după scăderea mare, creşterea este semnificativă”.

 

Echipamentele ce se vor achiziţiona

Din suma alocată de Ministerul Sănătăţii şi din contribuţia (de 10 la sută) a Consiliului Judeţean Harghita se vor achiziţiona următoarele echipamente şi aparaturi medicale: instalaţie de sterilizare, 2 bucăţi, în valoare de 450 mii lei; un aparat RTG cu două posturi – 486 mii lei; aparat ultrasonografie Doppler color – 270 mii lei; aparat electroterapie – 45 mii lei; baie galvanică 4 celulară – 63 mii lei; instrumentar chirurgie laparoscopică – 72 mii lei; monitor funcţii vitale portabil – 10 bucăţi – 36 mii lei; microscop operator neurochirurgical – 486 mii lei; aparat craniotom – 144 mii lei; sistem GS-MS pentru analize toxicologice – 405 mii lei.

 

 S-a şters praful şi de pe heliport

Consilierul Szentes Antal a dorit să afle de la managerul spitalului – după ce a spus că este o chestiune foarte importantă ca acest spital să se alinieze celor mai bune spitale – dacă ceea ce s-a aprobat de către Consiliul Judeţean la începutul anului s-a cumpărat şi tot atunci a fost vorba şi despre heliport. Bucuros că „i-a ridicat mingea la fileu”, dr. Demeter a informat în legătură cu heliportul că: „am avut un anunţ, am solicitat suma pe care mi-aţi aprobat-o, din păcate cele 4 firme la care am trimis solicitarea să ne facă ofertă, doar una a răspuns şi la un preţ dublu faţă de cel planificat. A trebuit să regândim procedura – să facem o solicitare împreună cu Consiliul Judeţean, pentru proiectare şi execuţie”. Referitor la prima întrebare, dr. Demeter a spus că speră să se achiziţioneze şi acele instrumente medicale aprobate la începutul anului până la sfârşitul acestui an. „Toţi banii de la Consiliul Judeţean se vor cheltui, a dat asigurări managerul – dar să nu uităm că am primit aceşti bani pentru că alţii nu i-au putut cheltui, dar în 2 luni să achiziţionăm toată aparatura e cam greu, când ştie toată lumea cât durează procedura de achiziţie, din fericire am fost pregătiţi pentru acest lucru şi am pornit dinainte procedurile de achiziţie. Ceea ce va fi mai greu va fi cu instalarea aparatului RTG. Ceea ce depinde de noi cred că am făcut” – a conchis managerul.

 

(În numărul viitor vom reveni în legătură cu rectificarea bugetului, care vizează alte sume pentru alte instituţii subordonate Consiliului Judeţean)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.