Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!” bifată în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Campania naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!” bifată în Harghita
Campania naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!” bifată în Harghita

Campania naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!” bifată în Harghita

Campania naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!” a ajuns, sâmbătă, în Miercurea Ciuc. Iniţiativa coordonată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, reprezintă un prim pas pentru prevenirea unor fenomene precum criminalitatea organizată şi „sclavia modernă”.

Profesori, elevi şi directori de şcoli din Harghita prezenţi, sâmbătă, în sala amfiteatru de la parterul Palatului Administrativ, au aflat de la autorităţile cu competenţe în acest domeniu informaţii despre munca în străinătate şi despre aspectele la care trebuie să fie atenţi atunci când se deplasează pe teritoriul unui alt stat.

„În derularea acestei campanii, ne-am propus să creştem gradul de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunităţi în afara graniţelor României. Potrivit datelor statistice ale Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, există aproximativ 10 milioane de români care se află în străinătate, fie că muncesc, studiază sau locuiesc în diferite state, iar un grad scăzut de informare asupra drepturilor şi obligaţiilor poate conduce la o creştere a expunerii acestora, la fenomenul exploatării prin muncă şi a traficului de persoane”, a declarat, în deschiderea întâlnirii, secretarul de stat din partea Ministerului Românilor de Pretutindeni, Lilla Boglarka Debelka.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a vorbit despre „capcanele” la care se expun cei care iau calea străinătăţii, în căutarea unui trai mai bun pentru ei şi pentru familiile rămase acasă.

„Există unele capcane: să ţi se propună să pleci cu documente false, să fii sfătuit să nu declari motivul real al călătoriei la punctul de frontieră sau aşa-zişi intermediari care să se ofere să îţi împrumute bani pentru a-ţi plăti biletul de călătorie sau de şedere, să ţi se propună să predai cartea de identitate sau paşaportul pentru că aşa este în siguranţă, ţi se spune, şi să nu aduci bagaje cu tine. Or, această campanie lăudabilă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni nu face altceva decât să aducă în discuţie pericolele la care se expun eventualii migranţi”, a arătat prefectul Andrei.

Inspectorul şcolar general Petru-Ioan Gârbea a subliniat că lipsa de informare poate conduce la situaţii nedorite, în care mulţi oameni pot suferi. În condiţiile în care libera circulaţie a transformat Europa într-un spaţiu, mai degrabă, fără graniţe, această campanie este, în opinia sa, de un real folos deopotrivă profesorilor şi elevilor implicaţi în proiecte pan-europene.

„Toată lumea s-a referit aici la cei care pleacă să lucreze în străinătate, eu mă gândesc că foarte multe şcoli ale noastre accesează proiecte pan-europene şi duc tinerii de liceu la schimb de experienţă în programul Erasmus, fac practică în străinătate şi pericolele sunt şi pentru ei, chiar dacă nu sunt de capul lor, şi de aceea este bine că se face această campanie”, a afirmat inspectorul şcolar general Petru-Ioan Gârbea, rugându-i, totodată, pe profesori să reţină informaţiile furnizate în cadrul acesteia, atât pentru ei „ca însoţitori ai elevilor în Europa, cât şi pentru elevii pe care îi pregătim”.

Prezent la eveniment, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, Dorin Male, a atras atenţia asupra riscurilor la care se pot expune persoanele care decid să plece la muncă în străinătate.

„Aspectele negative sunt cele care ne lovesc mai rău. Riscurile pe care persoana căutătoare de loc de muncă le poate întâlni sunt de diverse feluri, de la munci periculoase sau vătămătoare, lipsa protecţiei sociale, salarii mai mici sau neplătite, imposibilitatea reîntoarcerii în ţară în situaţii extreme, până la riscurile de a deveni ţinta traficanţilor în diverse scopuri”, a enumerat inspectorul şef Dorin Male.

Potrivit acestuia, reducerea riscurilor presupune câteva acţiuni relativ simple în zilele noastre, când mai toată lumea deţine un telefon inteligent şi acces la Internet.

„Acestea sunt: verificarea dacă agenţia care oferă locuri de muncă în străinătate este înregistrată la ITM Harghita pentru noi – sau la alte ITM-uri din ţară –, verificabil pe pagina de web a acestuia, în secţiunea de Muncă în străinătate, iar aceasta, trebuie reţinut, nu poate fi o persoană fizică. Verificarea cu atenţie a ofertei de muncă, verificarea angajatorului străin, dacă acesta există, ş.a.m.d. Semne de întrebare trebuie să ridice şi faptul dacă agenţia solicită sume de bani pentru prestaţiile sale, garanţii, traduceri, procesare de acte sau consultanţă sau dacă întrevederea are loc on-line sau telefonic”, a enumerat Dorin Male câteva dintre demersurile care pot reduce riscurile.

Comisarul şef Ionel-Fănel Bucur, împuternicit adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Harghita a afirmat, la rândul său, că în multe situaţii „foarte mulţi dintre cei care ajung în străinătate, ajung victime ale traficului de persoane”.

„La nivelul judeţului nostru nu am înregistrat situaţii deosebite pe acest segment de activitate, însă nu putem spune că am fost ocoliţi. Am avut sesizări de trafic de persoane, fie prin exploatarea sexuală, fie prin exploatarea prin muncă. Cele mai multe au vizat exploatarea sexuală, iar cei mai vulnerabili sunt tinerii şi tinerele şi este foarte important să conştientizaţi că, atunci când aveţi o ofertă de loc de muncă în străinătate, nu întotdeauna scopul şi promisiunile prezentate sunt cele reale. Pentru elevi, prezentările legate de studiile pe care le vor urma în străinătate nu întotdeauna au corespondent în realitate, se fac promisiuni că la finalizarea studiilor li se vor asigura locuri de muncă, foarte bine plătite, garantate în proporţie de 85-90%, însă pot să spun cu siguranţă că lucrurile nu stau mereu aşa”, le-a împărtăşit celor prezenţi din experienţa profesională, cazuistica şi practica judiciară adjunctul şefului IPJ Harghita.

Punctul de vedere al viceprimarului municipiului Miercurea Ciuc, Füleki Zoltán, aparent distonant, a fost apreciat de cei prezenţi la eveniment, neputând fi catalogat ca lipsit de obiectivitate.

„Noi nu dorim să ne pregătim copiii să plece din ţară, ci cum să rămână aici. Vrem să îi pregătim pentru viaţă, trebuie să promovăm munca şi nu nemunca. De exemplu, termină clasa a XII-a şi, indiferent dacă s-a prezentat sau nu la examenul de Bacalaureat, dacă a reuşit sau nu, stă acasă şi doi ani primeşte un ajutor de la stat de la Ministerul Muncii. Cei care au învăţat foarte mult au ajuns la facultate şi fac eforturi, primesc, eventual, o bursă de la Universitate. Toate campaniile, în general, sunt bune. Dar eu consider că ne comportăm ca la război, ne gândim cum să facem să avem grijă de soldaţi, în loc să ne gândim cum să păstrăm pacea. Trebuie să facem ceva, urgent, să gândim şi să facem programe ca românii şi copiii noştri să nu plece, să rămână acasă, să aibă locuri de muncă performante, bine plătite, să schimbăm programele şcolare şi să le adaptăm cerinţelor secolului XXI, ca să înveţe meserii bune şi bine plătite, să relansăm economia, dar economia nu se poate relansa fără forţă de muncă. Copiii pleacă, părinţii lor şi bătrânii rămân aici, consiliile locale, judeţene şi structurile statului nu mai au capacitatea să îi întreţină, nu mai are cine să se ocupe de ei. Şi noi ne ocupăm de tot felul de campanii, cum să se simtă copiii noştri mai bine afară”, a opinat viceprimarul municipiului reşedinţă al judeţului Harghita.

Campania „Informare acasă! Siguranţă în lume!” se derulează în două etape, prima dintre ele în lunile mai-iunie, dedicată tinerilor care doresc să studieze, să călătorească sau să muncească în străinătate, cea de-a doua etapă, dedicată adulţilor, urmând să se desfăşoare în perioada septembrie-octombrie pentru cei care doresc să muncească, sezonieri, în agricultură, în diferite servicii. Instituţiile partenere ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfăşurarea campaniei sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Tineretului şi Sportului, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.