Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Batalioanele 435 Sprijin Logistic „Ciuc” şi 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş”, Lunca de Sus, au împlinit 15 ani de existenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Batalioanele 435 Sprijin Logistic „Ciuc” şi 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş”, Lunca de Sus, au împlinit 15 ani de existenţă
Batalioanele 435 Sprijin Logistic „Ciuc” şi 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş”, Lunca de Sus, au împlinit 15 ani de existenţă

Batalioanele 435 Sprijin Logistic „Ciuc” şi 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş”, Lunca de Sus, au împlinit 15 ani de existenţă

Cu această ocazie, celor două unităţi le-a fost acordată Emblema de Onoare a Statului Major General

Săptămâna trecută, două batalioane importante din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” au marcat 15 ani de existenţă. Este vorba de Batalionul 435 Sprijin Logistic „Ciuc” (Unitatea Militară 01158 Miercurea-Ciuc) şi Batalionul 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş” (UM 01788 Lunca de Sus).

La aniversarea celor două batalioane, cu ocazia ceremoniilor militare şi religioase ce s-au desfăşurat la sediile unităţilor din Miercurea-Ciuc şi Lunca de Sus, au fost prezenţi, pe lângă comandanţii Batalionului 435, col. Cătălin Beşea, respectiv al Batalionului 468, locotenent-colonel Dumitru-Daniel Toboltoc, invitaţi din cadrul unităţilor militare şi al instituţiilor publice din judeţ – locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă dr. Nicolae Tonu; comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte (VM) „Gen. Virgil Bădulescu”, general de brigadă Marius Giurcă; subprefectul judeţului, Petres Sándor; şeful personalului Comandamentului Brigăzii 61 VM, lt. col. Robert Galea; comandanţi de unităţi din cadrul Brigăzii 61 VM; foşti şi actuali militari, personal civil contractual din cele două batalioane.

Peste 70 de militari din cadrul Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc” au participat în misiuni externe din 4 ţări

Trecând în revistă principalele momente ale existenţei Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc”, col. Cătălin Beşea spunea că acesta s-a înfiinţat la 1 iulie 2002, ca urmare a noii concepţii de asigurare a sprijinului logistic şi necesităţii adaptării sistemului naţional de apărare la tendinţele fenomenului militar contemporan. După numai 3 ani, în august 2005, din nevoia de operativitate, Batalionul a fost dislocat din Poligonul Jigodin în cazarma în care fiinţează şi Comandamentul Brigăzii 61 VM „General Virgil Bădulescu”. Batalionul 435 Sprijin Logistic „Ciuc” este o structură subordonată nemijlocit Brigăzii 61 VM „Gen. Virgil Bădulescu”, capabilă să-şi îndeplinească misiunile specifice, prin achiziţii de materiale, mentenanţa tehnicii şi echipamentelor, executarea transporturilor, echiparea efectivelor, depozitarea armamentului, muniţiei şi materialelor.

Un moment emoţionant şi, în acelaşi timp, onorant a fost ziua de 25 iunie (Ziua Drapelului Naţional) din 2009, atunci când preşedintele României a înmânat Batalionului Drapelul de Luptă.

„În această perioadă – spunea col. Cătălin Beşea – au fost parcurşi peste un milion cinci sute de kilometri destinaţi transporturilor speciale pe timpul reorganizării brigăzii, a exerciţiilor executate de către marea unitate sau unităţile subordonate, pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţii pe raza judeţului Harghita în vara anului 2005 şi pentru acordarea de ajutoare populaţiei afectate de căderile abundente de zăpadă din localităţile Moreni şi Mărăşeşti în iarna anului 2012”.

„Ne fac cinste – continua comandantul Batalionului 435 – cei 70 de militari din cadrul Batalionului prin participarea în decursul acestor ani la misiuni externe în Irak, Afganistan, Bosnia-Herţegovina şi Sudan. În cei 15 ani, personalul unităţii a dovedit dinamism, eficienţă şi responsabilitate pentru asigurarea în condiţii foarte bune a sprijinului logistic necesar Brigăzii 61 VM General Virgil Bădulescu”.

Militari ai Batalionului 468, prezenţi în teatrele de operaţii Irak, Afganistan, Bosnia-Herţegovina sau sub egida ONU în state precum Nepal, Sudan, Congo şi Coasta de Fildeş

Comandantul Batalionului 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş”, lt. col. Dumitru Daniel Toboltoc, care a preluat comanda unităţii în 15 martie a.c., a spus, în cadrul ceremoniei militare de la Lunca de Sus, că cei 15 ani trecuţi de la înfiinţare înseamnă „15 ani de realizări şi experienţe pozitive care, fără îndoială, au transformat unitatea într-una din unităţile reprezentative ale Diviziei 4 Infanterie”.

„De-a lungul existenţei sale, unitatea a constituit un factor de echilibru şi siguranţă pe Valea Trotuşului. Personalul unităţii a participat, în cadrul structurilor sau individual, la misiuni în teatrele de operaţii Irak, Afganistan şi Bosnia-Herţegovina sau în cadrul ONU în state precum Nepal, Sudan, Congo şi Coasta de Fildeş. (…) Nu în ultimul rând, pe linia pregătirii de specialitate a obţinut rezultate excelente la tragerile de luptă de la Capu Midia”, a spus lt. col. Dumitru Daniel Toboltoc.

„Ca o încununare a tuturor realizărilor mai sus-menţionate, astăzi, la împlinirea celor 15 ani de existenţă, strădania întregului colectiv al Batalionului a fost răsplătită de eşaloanele superioare prin acordarea Emblemei de Onoare a Statului Major General. Acest gest ne onorează, dar totodată ne şi obligă ca pe viitor să menţinem standardele atinse”, a mai spus comandantul Batalionului 468.

Divizionul 468 Artilerie Antiaeriană a fost înfiinţat la 1 iulie 2002, iar în anul 2006 a fost transformat în Batalionul 468, unitate de sprijin subordonată Comandamentului Brigăzii 61 Vânători de Munte. În data de 26 iunie 2008 a avut loc ceremonialul militar şi religios de înmânare a Drapelului de Luptă al Batalionului 468 Artilerie Antiaeriană şi atribuirea denumirii onorifice „Trotuş”.

În anul 2005, militarii unităţii au intervenit pentru limitarea efectelor produse de inundaţii în Bazinul Trotuşului, iar în 2010 în localităţile Valea Rece, Poiana Fagului şi Puntea Lupului.

Batalionul 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş” are ca atribuţie principală combaterea şi nimicirea mijloacelor de cercetare şi lovire ale adversarului aerian pe căile apropiate şi nemijlocite de acces către obiectivele apărate antiaerian, înainte ca acestea să-şi îndeplinească misiunea.

Decorarea drapelului de luptă

În cadrul evenimentului din Miercurea-Ciuc, un moment deosebit a fost ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc”. După ce lt. col. Robert Galea, şeful personalului Comandamentului Brigăzii 61 VM, a dat citire Atestatului privind conferirea Emblemei de Onoare a Statului Major General, general de brigadă dr. Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a decorat Drapelul de Luptă.

Şi în cadrul ceremoniei militare de la sediul unităţii din Lunca de Sus, generalul de brigadă dr. Nicolae Tonu a decorat Drapelul de Luptă al Batalionului 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş” cu Emblema de Onoare a Statului Major General.

După decorarea drapelului, un sobor de preoţi a oficiat ceremonialul religios.

Mesaje din partea comandanţilor şi invitaţilor

La ceas aniversar, nu puteau lipsi mesajele adresate de către comandanţii Marilor Unităţi, dar şi din partea oficialităţilor judeţene.

În mesajul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, citit de către gen. brg. dr. Nicolae Tonu, se preciza că sărbătoarea de săptămâna trecută „se constituie într-o întâlnire de suflet între generaţia actuală şi a celei anterioare, care au slujit cu credinţă sub drapel această unitate, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti, personal civil”. „La ceas aniversar – se continuă în mesajul şefului Statului Major al Forţelor Terestre – Batalionul, cu un colectiv unit şi orientat spre performanţă, se vede ca o structură bine-definită, subordonată Brigăzii 61 VM General Virgil Bădulescu, cu o comandă fermă şi competentă, acţionând cu răspundere şi energie pentru îndeplinirea tuturor misiunilor şi sarcinilor la nivelul performanţelor impuse de noile cerinţe de transformare şi redimensionare a organismului militar”.

Aducând mesajul prefectului judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, subprefectul Petres Sándor amintea că pe lângă activităţile specifice, Batalionul asigură sprijin şi pentru populaţia judeţului, subliniind intervenţia pe care soldaţii au avut-o la inundaţiile din zona Odorhei în 2005. „Vă mulţumesc pentru activitatea desfăşurată, pentru sprijinul dat ori de câte ori comunităţile locale din judeţ şi nu numai au avut nevoie, pentru salvarea de vieţi omeneşti şi a bunurilor populaţiei în urma efectelor meteorologice şi hidrologice periculoase. De asemenea, vă mulţumesc pentru cooperarea foarte bună cu Instituţia Prefectului, dar şi cu instituţiile administraţiei publice judeţene şi locale din judeţul Harghita”, se preciza în mesajul Instituţiei Prefectului.

Şi comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, gen. brg. dr. Virgil Ovidiu Pop, a transmis un mesaj care a fost citit de către comandantul Brigăzii VM 61, ocazie cu care adresa personalului Batalionului „îndemnul de a vă cinsti înaintaşii care au pus bazele a ceea ce reprezintă astăzi unitatea dumneavoastră, prin iniţiativă şi responsabilitate, prin promovarea unei atitudini demne şi animaţi de simţul datoriei”.

Ziua aniversării Batalionului a coincis cu ultima zi din cariera militară a comandantului Brigăzii

În cadrul discursului pe care l-a avut, general de brigadă Marius Giurcă a făcut public şi anunţul încheierii carierei sale militare şi a mandatului de comandant al Brigăzii 61 VM, moment ce a coincis cu cel al aniversării a 15 ani de existenţă a Batalioanelor 435 şi 468. „Sunt deosebit de onorat pentru faptul că am fost comandantul Brigăzii şi comandantul dumneavoastră. Mă mândresc cu acest lucru. Sunt onorat că toţi dintre dvs. mi-aţi fost subordonaţi de nădejde şi aţi contribuit din plin la obţinerea tuturor meritelor şi recunoştinţelor pe care le-a primit brigada noastră în decursul ultimilor ani cât m-am aflat la comandă, fie în calitate de şef de Stat Major, fie în calitate de comandant al Brigăzii. Aţi demonstrat competenţă şi profesionalism şi toate activităţile nu s-ar fi putut desfăşura la cel mai înalt nivel fără sprijinul direct, fără efortul şi sudoarea dvs., a tuturor – a ofiţerilor, a maiştrilor militari, subofiţerilor, a personalului civil contractual de care amintim mai rar, dar care are un rol deosebit de important în special la Batalionul Logistic, pentru că funcţiile îndeplinite de aceştia sunt deosebit de importante pentru bunul mers al tuturor problemelor şi activităţilor”.

Plachete şi diplome de merit; defilarea trupelor

La finalul ceremoniilor, atât la unitatea de la Lunca de Sus, cât şi la Miercurea-Ciuc, au fost acordate plachete, medalii şi diplome de merit.

La Miercurea-Ciuc, comandantul Batalionului şi comandantul Brigăzii au înmânat aceste distincţii subprefectului Petres Sándor, generalului de brigadă Marius Giurcă, locţiitorului Brigăzii 61 VM, col. Vasile Cristea, primilor doi comandanţi ai Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc”, col. (r) Ion Vasilică, respectiv col. dr. Ilie Pentilescu.

De asemenea, au fost acordate şi diplome de merit pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu şi aportul adus la îmbunătăţirea activităţilor în cadrul unităţii.

Manifestările au fost încheiate de defilarea trupelor şi a tehnicii militare. La Miercurea-Ciuc, blocul de defilare a fost deschis de comandantul Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc”, după care au urmat Drapelul de Luptă al Batalionului, militarii din cadrul Batalionului, a Companiei Sprijin, a Poliţiei Militare, precum şi militari din cadrul Brigăzii 24 VM „Gen. Gheorghe Avramescu”. La Lunca de Sus din dispozitivul de defilare au făcut parte militarii Batalionului 468. După ceremonialul militar şi religios, invitaţii au avut ocazia să viziteze standurile cu armamentul şi tehnica din dotare.

Relatări de L. CÂMPEAN şi Şt. PĂTRÎNTAŞ

Arhivă foto 1

Arhivă foto 2

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.