Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bacteria Pseudomonas aeruginosa, depistată într-un flacon cu soluţie oftalmică salină | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 10 mai 2024
Home » Sănătate » Bacteria Pseudomonas aeruginosa, depistată într-un flacon cu soluţie oftalmică salină
Bacteria <i>Pseudomonas aeruginosa</i>, depistată într-un flacon cu soluţie oftalmică salină

Bacteria Pseudomonas aeruginosa, depistată într-un flacon cu soluţie oftalmică salină

  • Soluţia oftalmică în care a fost identificată bacteria Pseudomonas aeruginosa, contractată de 14 pacienţi care au suferit intervenţii chirurgicale săptămâna trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, este folosită în timpul operaţiilor de cataractă senilă

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, a oferit reprezentanţilor mass-media primele rezultate concrete ale anchetei epidemiologice, unele aflate cu câteva minute înaintea conferinţei de presă organizată miercuri dimineaţă.

„Ancheta epidemiologică şi controalele continuă la Secţia de Oftalmologie a spitalului judeţean. (…) Pentru noi, starea de sănătate a pacienţilor este cea mai importantă şi pot să vă spun că starea lor se ameliorează. În cursul zilei de ieri (marţi – n.a.) a fost identificată bacteria Pseudomonas aeruginosa într-o soluţie oftalmică salină care se foloseşte în timpul operaţiilor de cataractă senilă, pentru irigare”, a spus dr. Konrád Judit.

Oficialul unităţii medicale a adăugat că au fost recoltate probe inclusiv din flacoanele cu soluţie oftalmică salină nedesfăcute până acum, provenind din acelaşi lot cu flaconul folosit în timpul operaţiilor, rezultatele probelor fiind negative. De asemenea, s-au luat probe de pe mâna asistentei care manipulează soluţia în timpul operaţiei, dar şi de la întreg personalul secţiei, inclusiv de la medicul şef al acesteia.

„Un aspect pozitiv este că toate probele de suprafaţă recoltate din sala de operaţie sunt negative. Trebuie să vă spunem şi faptul că în urma controalelor efectuate am descoperit nereguli în respectarea procedurii de sterilizare şi deja încep să se contureze elementele care ne vor duce către aflarea modului în care s-au contaminat pacienţii. Rezultatele negative ne ajută să eliminăm suspiciunile nefondate şi să ne concentrăm pe soluţionarea rezolvării problemei”, a continuat dr. Konrád Judit.

Dr. Sergiu Sîngeorzan, şeful Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) al spitalului judeţean a oferit detalii cu privire la evoluţia anchetei epidemiologice.

„În momentul de faţă, ce ştim foarte clar este că avem de-a face cu un Pseudomonas aeruginos, cunoscută şi ca bacil Pioceanic cu sensibilitate, rezistentă doar la ticarcilină. Această bacterie a fost identificată în secreţiile a şase pacienţi din cei 14, bineînţeles, trebuie să ţinem cont că pacienţii, toţi 14, sunt sub tratament antibiotic. Aşa cum spunea şi doamna manager, s-a identificat aceeaşi tulpină, în proporţie de 80% putem spune că e aceeaşi tulpină, într-una din soluţiile oftalmice presaline sau polisaline echilibrate, utilizate în timpul operaţiei, acesta fiind un flacon utilizat în timpul operaţiei, care a rămas şi din acesta a ieşit această contaminare cu Pseudomonas, care s-a găsit şi în secreţiile pacienţilor”, a explicat dr. Sîngeorzan.

Potrivit medicului primar epidemiolog, rezultatele probelor prelevate din flacoanele sigilate ale lotului de provenienţă al flaconului contaminat de soluţie salină folosit în sala de operaţie pentru cei 14 pacienţi operaţi au ieşit negative la Pseudomonas aeruginosa. De asemenea, au fost recoltate probe şi din alte soluţii utilizate în timpul operaţiilor, de pe toate suprafeţele aflate în blocul operator, din sala preoperatorie, inclusiv din sala de sterilizare, rezultatele probelor fiind negative.

„Din aceste săli nu a ieşit nimic care să ne lege de această contaminare, şi probele luate de pe instrumentar sunt negative. Urmează să avem rezultatele probelor tegumentare, nu doar de la o asistentă, ci de la tot personalul, inclusiv de la domnul doctor medic şef de secţie la Oftalmologie, am recoltat probe de pe mâini şi din nas, dar se pare că încă nu există nici o creştere acolo şi cu atât mai puţin Pseudomonas. Am deschis încă o pistă şi am identificat anumite probleme în procesul de procesare a instrumentarului chirurgical şi sterilizare, încă rezultate pe această pistă nu putem să vă dăm, zilele următoare o să le punem cap la cap şi o să vedem. Dar, în momentul de faţă rămâne această soluţie contaminată, care trebuie să vedem cum putem să o legăm de contaminarea şi a celorlalţi pacienţi”, a arătat dr. Sergiu Sîngerozan.

Potrivit sursei citate, contaminarea soluţiei s-ar fi putut produce în sala de operaţie sau „cel mai probabil” dintr-o sursă endogenă, adică de la un pacient contaminat.

„Contaminarea soluţiei poate să se fi întâmplat în sala de operaţie, probabil. Cumva, e legată cu aţă albă toată această contaminare, pentru că doar într-o singură soluţie a ieşit, nu un singur flacon s-a folosit în cele două zile de operaţii, au fost utilizate în total un număr de cinci flacoane. Deci, tocmai de aceea ne-am gândit că poate a fost contaminat lotul, dar rezultatele sunt negative, aceasta este cheia care ne lipseşte. Trebuie să vedem cum din flaconul acela a putut să ajungă la pacienţi. Marea majoritate din instrumentarul, obiectele şi materialele utilizate în operaţiile de cataractă sunt de unică folosinţă, deci se schimbă. De aceea, ne este greu să spunem cu exactitate care a fost sursa şi modul de contaminare. Ce ştim este că este vorba despre un Pseudomonas sensibil. În general, ştim cu toţii că bacteriile de spital, care sunt cunoscute ca bacterii nosocomiale, au de obicei o rezistenţă crescută la antibiotice, tocmai datorită faptului că ele stau şi dezvoltă această rezistenţă în spital. Mai putem să spunem că cel mai probabil este vorba despre o sursă endogenă, adică s-ar putea să fie de la un pacient care era contaminat. (…) E foarte dificil să spunem ceva cu certitudine la acest moment”, a explicat şeful SPIAAM al SJU din Miercurea Ciuc.

La rândul său, dr. Bodó Pál, şeful secţiei Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, a menţionat că starea generală de sănătate a pacienţilor infectaţi cu Pseudomonas aeruginosa şi reoperaţi, cu excepţia unuia dintre cei 14, care a optat pentru tratament medicamentos, „s-a ameliorat, la fel şi starea ochiului”. Fiecare dintre cei 14 pacienţi au fost operaţi la un singur ochi.

„Starea lor s-a îmbunătăţit, La doi dintre pacienţi vederea la ochiul operat este foarte bună. Şi la ceilalţi pacienţi avem o uşoară îmbunătăţire, faţă de zilele anterioare şi sperăm că ameliorarea va continua. Toţi pacienţii sunt internaţi şi primesc tratamentul necesar şi, la acest moment, nu cred că va mai fi nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală în ceea ce-i priveşte”, a apreciat medicul primar oftalmolog.

Potrivit acestuia, vârstele celor 14 pacienţi contaminaţi cu Pseudomonas aeruginosa depăşeşte 50 de ani.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, a mulţumit în mod special medicului chirurg oftalmolog Győry József din Ungaria, care a venit pentru a oferi consultaţii de specialitate şi Spitalului Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, care a preluat urgenţele chirurgicale oftalmologice, care nu pot fi rezolvate deocamdată în spitalul judeţean harghitean.

Prezent la conferinţa de presă, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a mulţumit presei pentru „răbdarea” cu care au aşteptat informaţii concrete cu privire la ancheta demarată la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, după ce 14 persoane, operate săptămâna trecută de cataractă senilă, au fost depistate infectate cu bacteria Pseudomonas aeruginosa.

„A existat un fel de solidaritate şi înţelegere pentru personalul secţiei, care trebuia să fie lăsat să lucreze, pentru că (în astfel de situaţii – n.a.) nu breaking news-ul este primordial, ci viaţa şi sănătatea celor 14 pacienţi care necesitau reoperare şi tratament. Vă mulţumim pentru înţelegere. (…) Vreau să mulţumesc şi echipei de la Oftalmologie care, imediat cum a aflat care este problema, a turat la maximum motoarele şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru cei 14 pacienţi. (…) Eu cred că trebuie să continuăm în acelaşi fel, aşa încât pacienţii să se simtă în siguranţă în spital, noi toţi ca posibili pacienţi să ne simţim în siguranţă, că aici problemele şi situaţiile de criză (apărute – n.a.) pot fi rezolvate. Şi, la rândul lui, personalul (care deserveşte spitalul – n.a.) să ştie că are suportul populaţiei şi al tuturor celor de care au nevoie în astfel de situaţii”, a concluzionat şeful administraţiei publice judeţene.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.