Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi substanţiale aplicate de inspectorii de muncă în 2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 24 februarie 2024
Home » Societate » Amenzi substanţiale aplicate de inspectorii de muncă în 2021
Amenzi substanţiale aplicate de inspectorii de muncă în 2021

Amenzi substanţiale aplicate de inspectorii de muncă în 2021

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au aplicat, pe parcursul anului trecut, amenzi în valoare totală de 652.000 de lei în urma verificărilor efectuate la agenţii economici din judeţ. Potrivit unui comunicat al ITM Harghita, cuantumul amenzilor din 2021 este mai mare decât în anul anterior, când fuseseră aplicate sancţiuni în valoare totală de 555.000 de lei.

Anul trecut au fost efectuate 437 de controale şi au fost aplicate 874 de sancţiuni contravenţionale. Angajatorii au comunicat 104 evenimente, dintre care 55 au fost cercetate de aceştia şi au fost avizate de ITM Harghita. În 2021 nu a fost nevoie de înaintarea de propuneri de urmărire penală instituţiilor competente, dar a fost sistată activitatea unei unităţi economice. Totodată, a fost sistată activitatea şi în cazul a 8 instalaţii. În cursul anului 2021, atât numărul de unităţi controlate, cât şi cel al controalelor a înregistrat o scădere faţă de anul anterior.

„Menţionăm faptul că ITM Harghita în cursul anului 2021 a funcţionat cu 3 inspectori de muncă (2 în compartimentul supraveghere piaţă şi 1 în compartimentul control ssm). În cursul anului 2021, inspectorii de muncă în limita posibilităţilor au continuat acţiunile de informare şi conştientizare a tuturor actorilor implicaţi (angajatori, lucrători, membri ai CSSM, medici de medicina muncii, reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor etc.) privind necesitatea dezvoltării culturii de prevenire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi informarea tuturor factorilor implicaţi în procesul de muncă cu privire la prevenirea infestării cu virusul COVID 19”, a precizat ITM Harghita.

În comunicatul instituţiei se mai arată că ITM controlează aplicarea corectă şi unitară a prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă, protecţia salariaţilor care lucrează în condiţii deosebite şi a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale. De asemenea, acordă asistenţă tehnică angajatorilor şi angajaţilor, pentru prevenirea riscurilor profesionale, pentru formarea şi perfecţionarea profesională a specialiştilor în domeniu.

La finele anului 2021, în judeţul Harghita îşi desfăşurau activitatea un număr de 9.135 de firme care au declarat că utilizează 74.800 de persoane în baza a 83.834 contracte individuale de muncă (raport Reges).

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.