Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au început lucrările de reabilitare la Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Au început lucrările de reabilitare la Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa
Au început lucrările de reabilitare la Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa

Au început lucrările de reabilitare la Ambulatoriul Spitalului Municipal Topliţa

  • Dr. Alexandra Dorina Ioniţă, managerul unităţii medicale: „Va fi o perioadă grea, pentru că vom lucra mai înghesuiţi, dar s-au luat toate măsurile ca pacienţii şi circuitul medical să fie cât mai puţin afectate”

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Municipal Topliţa, judeţul Harghita”, depus de Primăria Topliţa, vizează două aspecte principale: Reabilitarea şi modernizarea clădirii aferente Ambulatoriului Spitalului Municipal prin reabilitarea elementelor de infrastructura, hidroizolaţie, refacerea tencuielilor, realizarea unei rampe ce va permite accesul la parter şi amenajarea unui lift ce va asigura accesul la etaj – lucrări ce se află în execuţie – precum şi dotarea Ambulatoriului cu echipamente medicale performante.

Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare, modernizare şi dotare a Ambulatoriului Spitalului Municipal Topliţa a fost emis în data de 7 martie, Constructorul s-a prezentat miercuri pentru preluarea spaţiului şi de joi dimineaţă au fost demarate lucrările propriu-zise.

Începând de la elementele de construcţie (pereţi), instalaţii electrice, grupuri sanitare, toate au intrat ieri (joi – n.a.) într-un complex de lucrări, în vederea adaptării prezentului, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical care îl deserveşte.

„Am reuşit să eliberăm jumătate din spaţiul Ambulatoriului, pentru că nu avem unde să ne mutăm în altă parte; fiind un Ambulatoriu integrat, medicii de pe secţii asigură şi activitatea din Ambulatoriu. Vom lucra pe jumătate din spaţiu şi când este gata cealaltă jumătate ne relocăm în spaţiul curat şi continuăm lucrările pe cealaltă jumătate. Va fi o perioadă grea, pentru că vom lucra mai înghesuiţi, dar s-au luat toate măsurile ca pacienţii şi circuitul medical să fie cât mai puţin afectate. Sper să nu existe neplăceri şi lucrurile să se desfăşoare cât de cât normal pe partea de consultaţii şi de preluare a pacienţilor din Ambulatoriu. Am reuşit să relocăm toate cabinetele care funcţionau la nivelul Ambulatoriului, aşa încât fiecare cabinet are spaţiul propriu în altă zonă”, ne-a declarat dr. Alexandra Dorina Ioniţă, managerul Spitalului Municipal Topliţa.

În ceea ce priveşte aparatura medicală performantă care urmează să fie achiziţionată pentru Ambulatoriul spitalului topliţean prin acest proiect, se are în vedere dotarea cu: un sistem CT 64 slices-uri cu accesorii şi staţie de post-procesare, un aparat radiologic digital, RX Mobil, un mamograf şi un sistem PACS pentru Radiologie, un sistem de mobilizare a articulaţiilor de tip masă ortopedică şi extensie şi un sistem de tip Tourniquet pentru Ortopedie, un ecograf, un iluminator vene, un videolaringoscop/set intubaţie pentru Pediatrie, un electrocauter pentru secţia de Chirurgie, un doppler vascular/oscilomentru cu 3 sonde pentru Diabetologie, un ecograf, un doppler vascular/oscilometru pentru Medicina Internă, un dermatoscop video, un laser fototerapie, un radiocauter şi un aspirator de fum pentru Dermatologie, achiziţia dotărilor menţionate fiind în curs, procedura de achiziţie prin licitaţie deschisă fiind în desfăşurare, evaluându-se ofertele.

Valoarea totală a proiectului este de 15.817.100 de lei, din care valoarea eligibilă a proiectului este de 10.343.626,00 lei, iar contribuţia Primăriei de 5.473.474 de lei.

„Avem o colaborare foarte bună cu actuala conducere a Primăriei, ne susţine în toate demersurile noastre făcute în scopul asigurării de servicii medicale performante în beneficiul populaţiei oraşului şi nu numai, ci al tuturor beneficiarilor serviciilor oferite de Spitalul Municipal Topliţa şi în Ambulatoriul acestuia. Achiziţii de aparatură pe alte fonduri decât cele proprii au fost făcute ultima oară în 2014-2015, cu fonduri alocate tot de Ministerul Sănătăţii. Lucrurile chiar se mişcă şi, dacă ne ies toate proiectele, Spitalul Municipal Topliţa va deveni o unitate medicală atractivă atât pentru medic, cât şi pentru pacienţi”, a apreciat managerul Spitalului Municipal Topliţa.

Termenul de finalizare a proiectului privind reabilitarea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal Topliţa este luna decembrie 2023.

În viitor, la Spitalul Municipal Topliţa vor fi puse în practică alte două proiecte, ale căror contracte de finanţare au fost semnate: „Reabilitarea, modernizarea, extinderea infrastructurii electrice, de ventilare şi tratare a aerului, precum şi infrastructura de fluide medicale pentru Spitalul Municipal Topliţa, judeţul Harghita”, proiect în valoare de lei 11.827.850,48 de lei, din care 9.897.823,18 lei reprezintă valoarea eligibilă, contribuţia Primăriei Topliţa fiind de 1.930.027,3 de lei, finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi „Renovarea energetică a Spitalului Municipal Topliţa – proiect finanţat 100% prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta 5 – Eficienţă Energetică. Valoarea totală a acestui proiect este de 16.108.805,22 de lei.

„Sunt proiecte frumoase, realizate tot prin Primăria Topliţa, pe care tare mi-aş dori să le văd finalizate (…) proiecte pe care le facem în primul rând pentru pacienţii noştri. Şi dacă ai cu ce lucra, atunci vin şi medicii şi poţi oferi mai multe servicii şi de calitate. (…) Lucrurile merg spre bine şi susţinerea pe care o avem din partea Primăriei este foarte importantă. Iar trendul pe care îl simt la Ministerul Sănătăţii acum, ceea ce se întâmplă acum în plan politic şi noile legi care apar sunt înspre binele pacienţilor, simt că îşi doresc un progres în domeniu”, a concluzionat dr. Alexandra Dorina Ioniţă, managerul Spitalului Municipal Topliţa.

Reamintim că anul trecut, cu implicarea şi co-finanţarea Primăriei municipiului Topliţa, pentru Spitalul Municipal a fost achiziţionată aparatură în valoare de patru milioane de lei cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, intrând astfel în dotarea instituţiei medicale un Laparoscop 4K nou pentru intervenţii de Chirurgie generală, Ginecologice, Urologice, Laparoscopice, un Turn de endourologie joasă – începând de anul trecut Spitalul Municipal Topliţa beneficiind şi de specialitatea Urologie – aparat prevăzut cu dispozitive pentru montarea de stenturi ureterale, pentru scoaterea calculilor, care poate să facă biopsii şi citoscopii. Potrivit dr. Alexandra Dorina Ioniţă, cu acest aparat s-au realizat până în prezent intervenţii de rezecţii tumorale vezicale, montare/scoatere de stenturi, biopsii prostatice, intervenţii care nu se puteau realiza la nivelul Spitalului Municipal Topliţa până la achiziţionarea acestui aparat. De asemenea, au intrat în dotarea spitalului un ventilator de transport, un nou ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă la Radiologie, o trusă de histerectomie pentru Sala de operaţii, o unitate de electrochirurgie, un aspirator cu suport mobil, un motor ortopedic şi un aparat de imagistică mobilă cu raze X care poate fi utilizat şi în spaţii strâmte sau lângă patul pacientului, oferind imagini radiologice de mare rezoluţie şi claritate.

„Aparatul Rx este foarte important, pentru că este singurul pe care se va lucra anul acesta în perioada reabilitării Ambulatoriului”, a subliniat dr. Alexandra Dorina Ioniţă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.