Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au fost reluate lucrările de reabilitare a autogării din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Societate » Au fost reluate lucrările de reabilitare a autogării din Miercurea-Ciuc
Au fost reluate lucrările de reabilitare a autogării din Miercurea-Ciuc

Au fost reluate lucrările de reabilitare a autogării din Miercurea-Ciuc

Lucrările de reabilitare a autogării din Miercurea-Ciuc au fost reluate după o perioadă de pauză determinată de sezonul rece, iar autorităţile locale afirmă că acestea vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat publicaţiei noastre că săptămâna trecută s-a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor, iar în prezent se lucrează în principal în interiorul clădirii autogării, fiind montate şi mai multe grinzi din oţel pentru peroanele destinate autobuzelor.

„Trebuie să terminăm proiectul acesta până la finele anului, dat fiind faptul că şi reabilitarea autogării face parte din contractul mare pe mobilitate cu finanţare prin Programul Operaţional Regional şi în cazul căruia, de fapt, toate contractele trebuie să le terminăm până în 31 decembrie anul curent. Pentru ce nu putem termina o să avem posibilitatea de a finaliza până în iunie 2026, dar vom pierde finanţarea, deci eligibilul trebuie finanţat tot de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc. La autogară nu se pune problema, vom finaliza în termen până la finele anului şi vom face şi recepţia şi ultima rambursare. Unde avem îndoieli sau realmente probleme este în cazul lotului 2 privind reabilitarea autogării, respectiv amenajarea garajelor, a staţiei de încărcare şi a staţiei de spălare a autobuzelor dat fiind faptul că procedura de licitaţie este reluată acum pentru a patra oară. Data trecută, aveam la început 9 societăţi înscrise, dar din păcate, la final, cei care au rămas nu au răspuns corespunzător la o clarificare, iar din acest motiv procedura a trebuit reluată. Acum sperăm că putem încheia contract pentru execuţia acestor lucrări, dar cu siguranţă acestea nu vor fi terminate în totalitate în anul curent. Încercăm însă să facem în aşa fel încât să maximalizăm cheltuielile eligibile cheltuite efectiv, ca pentru anul viitor să rămână doar un pic din contribuţia proprie a primăriei”, a afirmat Bors Béla.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc a precizat că, după recepţia lucrărilor la sfârşitul acestui an, autogara ar putea să funcţioneze efectiv în prima parte a anului viitor, iar până atunci călătorii care se deplasează spre şi dinspre alte localităţi vor putea folosi aşa-numita staţie temporară din apropierea magazinului Dedeman, unde se intenţionează amplasarea, din nou, a unui container care să servească ca sală de aşteptare, în funcţie de soluţiile juridice care vor fi găsite în cazul terenului care nu este în administrarea primăriei.

„Eu sunt întotdeauna optimist, dar şi realist. Eu văd în aşa fel lucrurile: dacă putem termina până la finele anului cu recepţie, respectiv rambursare finală, atunci autogara poate să funcţioneze de la începutul anului viitor sau din primăvară. Până atunci rămâne cea temporară, dacă putem spune în aşa fel. Acolo avem o situaţie neplăcută, dar între timp am încercat să vedem dacă putem obţine un drept de administrare pe terenul respectiv, ceea ce ne-ar permite să amenajăm o staţie de autobuz. Pentru confortul cetăţenilor care folosesc transportul în comun, încercăm să facem în aşa fel încât în martie sau maximum în aprilie să putem aproba în consiliul local o staţie de autobuz temporară care se va înfiinţa în locul respectiv. Dacă o să avem prin hotărâre de consiliu o staţie de autobuz temporară în locul respectiv, firma Csiki Trans va avea posibilitatea de a închiria un container pentru sala de aşteptare. Încercăm să rezolvăm, eu văd deja lumina la capătul tunelului. Probabil o să ne mai ia o lună sau două, dar sunt convins că măcar sală de aşteptare şi eventual o toaletă ecologică vom putea monta acolo, iar din luna aprilie sau maximum din luna mai să fie condiţii acceptabile pentru călători. Am avut noroc şi cu iarna care a fost blândă, dar o sală de aşteptare ar fi binevenită acolo, mai ales în condiţii de ploaie”, a mai spus Bors Béla.

Contractul de execuţie pentru reabilitarea completă a autogării din Miercurea-Ciuc, a fost semnat în luna mai a anului trecut, lucrările fiind realizate datorită unui proiect care face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă şi care este finanţat prin Programul Operaţional Regional.

Lucrările includ renovări interioare şi exterioare ale clădirii şi vor fi amenajate locuri de plecare, respectiv de sosire, unde autobuzele vor prelua pasagerii şi îşi vor continua călătoria. Actuala suprafaţă a autogării va fi împărţită în două. Va exista o zonă pentru autobuzele transportului local şi una pentru cele care efectuează transporturi interurbane sau periurbane. De asemenea, va exista şi o zonă separată pentru cursele internaţionale, dar şi zonă de tranzit pentru autobuzele care trec prin oraş. Totodată, pe strada Salcâm se va amenaja un depou cu spaţii necesare pentru autobuzele pe gaz, ateliere pentru reparaţii şi o staţie de alimentare. În momentul semnării contractului autorităţile anunţaseră că valoarea acestuia este de 9.607.304 de lei+TVA.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.