Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Atenție, utilizatori! Care sunt virușii virtuali de care trebuie să vă feriți neapărat? | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Atenție, utilizatori! Care sunt virușii virtuali de care trebuie să vă feriți neapărat?
Atenție, utilizatori! Care sunt virușii virtuali de care trebuie să vă feriți neapărat?

Atenție, utilizatori! Care sunt virușii virtuali de care trebuie să vă feriți neapărat?

(articol publicitar)

Se spune că epoca actuală este era cea mai sigură pentru om. Cu un serviciu medical bine pus la punct, care se luptă pentru menținerea sănătății tale fizice și psihice, și cu device-urile din ce în ce mai inteligente care îți ușurează viața, ai putea spune că așa și este. Totuși, asta nu înseamnă că pericolele nu există. La fel cum gradul de criminalitate nu dă semne de scădere, la fel se întâmplă și în cazul atacurilor cibernetice care se intensifică. De aceea, niște măsuri de prevenire sunt absolut necesare.

Cea mai bună măsură este prevenția, atenția acordată mesajelor și mail-urilor pe care le primești, căci, adesea, ele pot ascunde reale pericole. De aceea, trebuie să știi înainte care sunt cei mai periculoși viruși ce îți pot compromite device-urile!

Iată care sunt cei mai periculoși viruși virtuali și cum să te păzești de ei!

„Browser hijacker”

Dacă ți s-a întâmplat vreodată ca atunci când tastezi adresa unui site să sari automat prin mai multe pagini web diferite, atunci ai fost victima unui atac cibernetic mai mult ca sigur. Nu ignora evenimentul, crezând că e doar o defecțiune tehnică! Tot procesul a fost foarte bine gândit înainte de către un hacker care, acum, prin plantarea unui virus în laptopul sau telefonul tău, are acces la toate informațiile tale bancare și nu numai!

Virusul este adesea atașat în bara de opțiuni a browser-ului, în acele noi update-uri sau aplicații care îți solicită permisiunea de descărcare. Atenție mare, deci, la ceea ce introduci voit în calculator, căci îl poți compromite.

Din fericire, un antivirus bun și actualizat constant te scapă de această problemă. Dacă, totuși, te confrunți cu acest virus, o scurtă vizită la firmele de reparații te salvează întotdeauna!

Virusul Stealth

După cum sugerează și numele, acest virus acționează ca un hoț: discret și nedetectabil. Odată luat, acesta poate sta astfel pentru o perioadă îndelungată, ascunzând modificările pe care le face device-ului tău pentru a infecta sistemul. Ca alte tipuri de malware, el poate afecta o varietate de dispozitive electronice, de la laptop, la tabletă și chiar smartphone.

În general, el afectează performanța telefonului sau laptopului tău, acesta răspunzând mai greu comenzilor. Acesta trece nedetectat și de antivirus, de care se ascunde prin copierea sa în alt fișier și înlocuirea vechii locații cu un folder curat. Unul dintre cei mai nocivi atacatori virtuali, el poate fi luat de oriunde de pe Internet, de aceea, un sistem bun de verificare a site-urilor este indispensabil.

Dacă laptopul vine, uneori, deja programat cu un sistem de protecție corespunzător, în cazul smartphone-ului, trebuie să îl instalezi singur. De altfel, telefoanele mobile sunt și cele mai afectate de acest virus.

Dacă, însă, telefonul tău este deja victima acestui virus, atunci nu mai trebuie să îți amâni vizita la specialiști. Nu ezita, consultă oferta firmelor de specialitate și află în cel mai scurt timp cum pot să te ajute să scapi de probleme!      

File infector

Acest tip de virus informatic este unul dintre cei mai comuni. Aceasta nu înseamnă, însă, că trebuie să fie neglijat! După cum sugerează și numele, el se atașează pe un „fișier gazdă” (.exe) din laptopul tău, adesea, unul pe care îl utilizezi frecvent. Va acționa, apoi, de fiecare dată când accesezi folderulul, infectându-l puțin câte puțin. La sfârșit, acesta va fi inutilizabil și virusul se va muta în altă locație, cu care va proceda în același mod.

Cel mai bun mod de a combate acest virus este un sistem bun de securitate. Programele de acest tip te pot scăpa imediat de neplăcerile create de acesta, cu condiția de a nu amâna actualizările de care au nevoie.

Virusurile Macro

În această categorie nu intră numai un singur tip de virus (deși faimosul „Melissa” ar merita un loc numai al lui), căci există o multitudine de acest fel care acționează în același mod. Acesta se atașează pe documentele de tipul Microsoft Excel sau Word, sau alte aplicații de acest tip. Odată luat, acesta nu va infecta numai utilizatorul, ci și prietenii sau colegii săi, prin trimiterea de mail-uri întregii liste de contacte.

Un antivirus de încredere va scana mail-urile primite de fiecare dată, însă nu strică să acorzi o atenție sporită lucrurilor pe care le primești și, mai ales, să nu deschizi fișierele atașate suspicioase primite de la străini sau prieteni.

A-ți proteja dispozitivele pare o treabă dificilă. Există, însă, câteva reguli simple și clare de prevenție, care, odată respectate, asigură siguranța dispozitivelor tale. Dacă acorzi, în plus, atenție și sistemului de securitate pe care îl alegi și nu uiți să îl actualizezi, atunci virușii ar trebui să stea, în mare parte, departe de tine.

Dacă, totuși, se întâmplă ca ceva să treacă de acest program și să îți infecteze device-urile, atunci nu amâna o vizită la specialiștii în domeniu. A întârzia înseamnă o șansă mai mare de a-ți compromite definitiv aparatul!   

Sursa foto: Pixabay.com

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.