Atelier de încondeiat ouă la Livezi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Cultură » Atelier de încondeiat ouă la Livezi
Atelier de încondeiat ouă la Livezi

Atelier de încondeiat ouă la Livezi

  • Participarea a fost una record, depăşind aşteptările organizatorilor: În jur de 100 de persoane dornice să înveţe tainele acestui meşteşug

Pentru al treilea an consecutiv, în Sâmbăta lui Lazăr, care precede Duminica Intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim, făcând legătura între Postul Paştelui şi Săptămâna Patimilor, zeci de tineri şi vârstnici din Miercurea-Ciuc şi din comunele învecinate satului Livezi au răspuns invitaţiei lansată de fondatoarele Asociaţiei pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi, participând la atelierul de încondeiat ouă roşii. Anul acesta putem vorbi despre o prezenţă record, de aproape o sută de persoane: copii, tineri şi adulţi.

Încondeierea ouălor cu ceară de albine nu este la îndemâna oricui, necesitând răbdare dumnezeiască şi exerciţiu îndelungat pentru ducerea la bun sfârşit a acestui procedeu străvechi foarte laborios.

Doamna Bucur Erzsébet din Livezi este una dintre specialistele care le destăinuieşte an de an începătorilor tainele acestui meşteşug.

„Am învăţat să încondeiez ouă de la vârsta de patru ani, de la străbunica, de la bunica şi mai apoi de la mama mea. De la vârsta de patru ani ne-au pus chişiţele în mână mie şi celor două surori ale mele, chit că ne ardea foarte tare. Parcă le aud aievea: «şi dacă arde, trebuie să înveţi, tradiţia trebuie dusă mai departe» şi este, într-adevăr, o tradiţie foarte veche. Este foarte importat să ne păstrăm tradiţiile şi după câte ştiu eu, încondeiatul ouălor vine de la sângele lui Iisus. Şi pentru că el avea 33 de ani (când a murit – n.a.), în fiecare an încondeiam 33 de ouă. Nu făceam doar pentru noi, ci şi pentru cei din sat, pentru că înainte satele erau foarte populate, era multă lume, dar nu toţi aveau harul acesta de a încondeia; e nevoie de foarte multă răbdare pentru asta, de har şi de bunăvoinţă. De aceea este foarte important că se organizează astfel de ateliere – să-i ajute Dumnezeu pe cei care le-au iniţiat – pentru că altfel se pierde tradiţia. Şi acum văd că şi fetiţele, şi băieţeii, şi taţi încondeiază ouă, toată lumea este implicată. Este foarte, foarte frumos!”, spune sexagenara.

În zilele noastre, paleta coloristică aplicată pe ouăle de Paşte este mult mai mare, dar totul a pornit de la roşu, de la sângele lui Iisus răstignit pe cruce pe dealul Golgota. Stropii mari care curgeau din mâinile şi picioarele Lui bătute în cuie au colorat ouăle aşezate pe pământ, la baza Crucii, de către o femeie – după unii autori chiar de Sfânta Fecioară Maria. Se povesteşte că după trei zile de la răstignire femeia, împreună cu alte credincioase, s-au dus la mormântul lui Iisus, dar acesta era gol. Tare s-au bucurat şi au spus tuturor celor pe care i-au întâlnit în cale „Hristos a Înviat!”. De atunci, femeile credincioase pregătesc an de an câte un coş cu ouă roşii, în amintirea răstignirii şi învierii Domnului, pe care le împart copiilor şi săracilor, povestindu-le despre suferinţele lui Iisus pentru mântuirea noastră. Ouăle roşii sunt semnul suferinţei Domnului Iisus răstignit, iar dăruirea lor se face în amintirea Patimilor Mântuitorului; oamenii le ciocnesc, rostind consacrata formulă „Hristos a Înviat! – Adevărat, a Înviat!

Alături de ea, Salamon Éva, meşteşugar popular atestat şi membră în numeroase jurii ale concursurilor de încondeiat ouă din ţară şi din Ungaria, trece pe la fiecare în parte, împărtăşindu-le tehnica şi secretele încondeierii. Ouăle albe sunt cele mai potrivite, se spală şi se clătesc apoi bine şi se lasă la uscat. Ceara de albine se topeşte şi se amestecă cu un prăfuleţ de cărbune din lemn, ca să se vadă mai bine, şi apoi se menţine caldă, pentru a-i asigura fluiditatea, aşa încât să se poată desena cu chişiţa modelul pe ou. După finalizarea modelului, ouăle încondeiate se scufundă în vasele cu vopsea fierbinte, până capătă culoarea dorită. După uscarea vopselei, se trece la dezvăluirea modelului, prin ştergerea cerii. De la predecesoarele sale, doamna Salamon Éva a învăţat zeci de modele decorative, ale căror origini se pierd în  perioada precreştină, motive încărcate de semnificaţii, preluate şi transmise din generaţie în generaţie până astăzi, lăsându-ne moştenire imaginea altor timpuri, filosofia despre viaţă şi despre apusul ei, văzută şi trăită de creatoarele lor şi lăsată nouă moştenire. Trebuie menţionat că domnia sa a pus la dispoziţia celor prezenţi la atelier nu doar experienţa sa, ci şi materialele necesare încondeierii ouălor.

„Astăzi am simţit că este sărbătoare în sat, aşa cum îmi amintesc eu că era înainte. Este proiectul meu de suflet, pentru că bunica m-a învăţat să încondeiez ouă şi mi-am dorit să duc această tradiţie mai departe. Îmi era dor să văd oamenii bucurându-se unii de alţii, că îşi povestesc iarna, că îşi fac planuri pentru vară, mă bucur că am văzut copii frumoşi care se bucură de această activitate, adulţi care au uitat pentru câteva ore de probleme şi s-au relaxat la un pahar de ceai cald. Andrei, băiatul meu în vârstă de şase ani, abia aştepta sa înceapă activitatea: «mami, când începem, vreau să mă înveţi şi pe mine să încondeiez ouă!». Şi au încondeiat şi el, şi Rebeca – fiica mea. Mulţi la plecare mi-au spus: «îţi mulţumim, Maria, am reuşit să evadăm puţin din rutina zilnică şi să ne relaxam, cum demult nu am mai făcut-o. Cu siguranţă vom veni şi la anul!»”, ne spune Maria Sebeştin, una dintre fondatoarele Asociaţiei pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi.

La rândul ei, Maria Oltean, parteneră la înfiinţarea asociaţiei, ne spune că atelierul de încondeiat ouă a fost primul eveniment organizat de asociaţie, în 2021.

„Am început timid, în vremuri de pandemie. Lumea a fost interesată şi ne-am propus de atunci să îl organizăm în fiecare an. Numărul participanţilor a crescut, anul acesta am avut în jur de 100 de participanţi de toate vârstele – femei, bărbaţi, copii – toţi fascinaţi de acest meşteşug. Ca în fiecare an, am avut sprijinul primăriei, care ne-a oferit locaţia şi al doamnelor din sat care au experienţă în domeniu”, a declarat Maria Oltean.

De la eveniment nu au lipsit consilierii judeţeni Teodor Dobrean şi Lucian Conţiu, personalităţi binecunoscute livezenilor, care au răspuns şi de această dată invitaţiei lansată de reprezentantele Asociaţiei pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi.

„Un mare mulţumesc pentru ceea ce aţi făcut astăzi, un program activ de încondeiat ouă în preajma Paştelui, a Sfintelor Sărbători, care ne inspiră pe toţi. Astăzi am cunoscut oameni frumoşi, oameni din toate categoriile de vârstă, am ascultat poveşti legate de toate aceste momente frumoase ale anului, când familiile se aşează în jurul focului, încondeiază ouăle frumos, le vopsesc. Am învăţat tehnica, cum se procedează, ceea ce până acum nu am reuşit să văd şi de acum înainte cu siguranţă o vom face în familie. Am cumpărat o chişiţă şi începând de astăzi şi eu voi spune povestea aceasta mai departe. Sunt mândru şi mă bucur în continuare că Livezi a reuşit, prin Asociaţia voastră, să realizeze un proiect atât de minunat”, le-a spus consilierul Teodor Dobrean celor prezenţi.

La rândul său, consilierul judeţean dr. Lucian Conţiu i-a felicitat pe organizatori pentru acest eveniment.

„A fost o zi foarte frumoasă şi educativă. În 43 de ani, câţi împlinesc anul acesta, este pentru prima dată când am încondeiat ouă. Foarte multă lume a fost prezentă, a fost o atmosferă de bucurie, de sărbătoare şi am înţeles că este al treilea an în care se organizează acest eveniment. Să vă dea Dumnezeu la cât mai mulţi ani, că vom veni. Sărbători fericite şi numai bine!”, a concluzionat dr. Lucian Conţiu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.