Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aromă de cireşe şi zumzet vesel de copii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Aromă de cireşe şi zumzet vesel de copii
Aromă de cireşe şi zumzet vesel de copii

Aromă de cireşe şi zumzet vesel de copii

Gazdele noastre de 1 iunie au fost organizatorii Festivalului „FLORI DE CIREŞ” de la Şcoala Gimnazială „Cezar Petrescu” din Hodora-Cotnari, care ne aşteptau cu pâine şi sare la intrare, iar în sala de protocol ne zâmbeau strălucitoare şi îmbietoare cireşe din belşug. Membrii Ansamblului Artistic de Amatori „Plaiuri Tulgheşene” au avut o evoluţie neaşteptat de bună, având în vedere că suntem în schimb de generaţii: mai mult de jumătate din cei 23 de copii ce alcătuiesc la ora actuală ansamblul sunt nou-veniţi şi mai mici de 11 ani. Am fost răsplătiţi cu premii la toate secţiunile: „Grup vocal”, „Suite de joc popular tradiţional” şi solişti vocali; am venit acasă cu un braţ de premii, nu mai puţin de şapte în total!

Pornind spre casă, am reuşit să le oferim copiilor un premiu special: am intrat mai întâi la Ruginoasa şi am vizitat Palatul lui Cuza, unde ne-au trecut toţi fiorii gândindu-ne că, iată, în acest An Centenar am avut aşa o bucurie, să trecem prin acele încăperi în care s-au dus atâtea discuţii premergătoare „Unirii” tuturor românilor şi, mai mult decât atât, am stat faţă-în-faţă cu holograma domnitorului Cuza, care atât de bine este realizată încât ai impresia că te priveşte exact în ochi când îţi vorbeşte! Pătrunşi de emoţie am adăstat mai târziu la Humuleşti, unde am intrat să stăm de vorbă cu personajele lui Creangă, să luăm acasă câteva suveniruri şi să ne revenim puţin făcându-ne poze alături de „Smărăndiţa popii”, de „Ursul păcălit de vulpe” ori cu cocoşul vestit din povestea „Punguţa cu doi bani”.

Trebuie să vă spun că în această lună – iunie – împlinim 10 ani de ansamblu! Ani în care au fost membri în trupa noastră în jur de 200 de tineri. Rapsozilor noştri, care au trecut deja de 70 de ani, le mulţumim cu această ocazie că vin în continuare, în mod cu totul voluntar şi alături de ei asigurăm încă partea orchestrală, acompaniind live totul, întotdeauna. Costumele noastre naţionale sunt cele ţesute şi cusute de mamele, bunicuţele şi chiar de străbunicele noastre. Fiind atât de vechi şi 100% autentice au constituit motivul principal pentru care am fost numiţi „Muzeu viu” pe scena Coralei George Sbârcea din Sf. Gheorghe anul trecut şi, tot anul trecut, la Muzeul Satului din Bucureşti „Dimitrie Gusti”, am fost denumiţi „Comoară a României” datorită atât autenticului costumelor, cât şi repertoriului tradiţional pe care îl interpretăm.

Lăcrămioara Pop, coordonator Ansamblu „Plaiuri Tulgheşene”

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.