Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doisprezece elevi din Harghita vor reprezenta judeţul la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Doisprezece elevi din Harghita vor reprezenta judeţul la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”
Doisprezece elevi din Harghita vor reprezenta judeţul la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Doisprezece elevi din Harghita vor reprezenta judeţul la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Un număr de 75 de elevi din şcolile judeţului au participat la ateliere de pictură icoane pe sticlă şi de cusături tradiţionale, creând 100 de mici opere de artă. La finalul actualei ediţii a Olimpiadei judeţene „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, elevii au susţinut un spectacol la Cercul Militar din Miercurea Ciuc.

Evenimentul artistic a fost precedat de o rugăciune comună. Zeci de copii cu mânuţele împreunate în rugăciune, părinţii, dascălii, coordonatorii lor, feţe bisericeşti şi reprezentanţi ai autorităţilor au rostit, într-un glas, „Tatăl Nostru”, după obiceiul păstrat din vechime.

„Fiecare dintre frăţiile voastre sunteţi la sufletul Centrului Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi, totodată, fiecare rămâneţi lumina cea translucidă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, care astăzi este chemată să devină lumina Învierii neamului românesc. Să nu uitaţi că sunteţi valoroşi şi valoarea aceasta o veţi arăta prin păstrarea identităţii, prin frumoasa ie pe care o purtaţi şi prin sufletul ce vă este cusut cu dragoste de către Stăpânul Ceresc, pentru ca întreaga lumină, şi căldură, şi culoare pe care Dumnezeu le-a sădit înăuntru, să se vadă şi afară”, a fost mesajul PS Andrei, transmis micilor şi mai marilor păstrători ai tradiţiei şi meşteşugului popular al românilor, prin glasul părintelui Laurenţiu.

Programul artistic a fost deschis cu Imnul Centenarului, interpretat de Grupul Vocal „Românaşii” din Miercurea Ciuc. Au urmat momente înălţătoare susţinute de Grupul Psaltic de sorginte bizantină de la Liceul Teoretic „Miron Cristea” din Subcetate, condus de profesorul Bogdan Pulhac, membru al Grupului „Anastasios” din Târgu Mureş. Nenumărate au fost cântările patriotice şi poeziile cu care copiii şi-au încântat publicul, fiind răsplătiţi cu ropote de aplauze.

Evenimentul artistic avea să se încheie cu un moment emoţionant. „Dacă acum 100 de ani românii au fost responsabili faţă de ţara lor, ne-am pus întrebarea: Noi, românii de astăzi, ce facem pentru ţară? Ne pleacă copiii, ni se vinde pământul, trebuie să avem şi noi o Proclamaţie la 100 de ani de la Marea Unire. Aşa că am invitat elevii şi profesorii să îşi pună pe hârtie gândurile, pentru ce cred ei că trebuie să luptăm astăzi în România, care să fie visul nostru, ce înseamnă Unirea pentru noi în 2018”, a rostit inspectorul şcolar Lucica Erdei.

„Proclamaţia românilor de azi, pentru o veşnică unire!”, cuprinzând zece angajamente, a fost semnată de toţi participanţii. Iată unul dintre legăminte: „Uniţi sub Cruce şi Tricolor, să trăim în demnitate, pace şi armonie cu toate naţiunile, mari şi mici deopotrivă, învăţând să iubim adevărul, cinstea şi omenia, pentru o viaţă întru egală îndreptăţire şi deplină libertate, să ne cinstim dreapta istorie, pentru a ne cunoaşte izvoarele şi a ne păstra vii rădăcinile, ca să dăinuim peste veacuri”.

Prezent la eveniment, inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a apreciat la superlativ organizarea şi derularea manifestărilor „de suflet” în anul Centenarului Marii Uniri. „O dată apucăm să prindem Centenarul, a doua oară nu. Şi ce este mai frumos decât să vedem împreună, cu mic, cu mare, Şcoala şi Biserica dându-şi mâna pentru educarea copiilor. Altceva nu poate fi mai minunat, decât să vedem că, în afară de formarea lor profesională, vorbim şi despre o formare pentru societate”, a declarat inspectorul Cristinel Glodeanu.

Spectacolul care a marcat cea de-a XXIII-a ediţie a Olimpiadei judeţene „Meşteşuguri artistice tradiţionale” a fost precedat de expoziţia de icoane şi obiecte artizanale tradiţionale intitulată „100 de ani în 100 de exponate”, organizată de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Muzeul Oltului şi Mureşului Superior şi prezentată la Cercul Militar din Miercurea Ciuc.

„În această perioadă, Asociaţia Social-Educativă Andrei Şaguna, în parteneriat şi cu co-finanţarea Consiliului Judeţean Harghita, a derulat proiectul Tradiţie şi Măiestrie, ajuns la a IV-a ediţie, zeci de copii participând la cursurile de pictură icoane pe sticlă la sediul Centrului Cultural Miron Cristea, precum şi proiectul Împletim cultură şi tradiţie, în parteneriat şi cu co-finanţarea Primăriei municipiului Miercurea Ciuc”, a amintit părintele Cristian Cristinoi, preşedintele asociaţiei social-educative şi consilier social al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

În urmă cu câteva zile, juriul Olimpiadei judeţene „Meşteşuguri artistice tradiţionale” şi-a desemnat câştigătorii. Anul acesta, din Harghita vor participa la faza naţională a olimpiadei elevii Dobrean Mirabela şi Bayko Dana Mariana de la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate, Tănase Iustina de la Şcoala Gimnazială Tulgheş, Apreotesei Lucian, Nechita Dorina Elena şi Olaru Vasilica Iuliana de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc.

Faza naţională a olimpiadei se va desfăşura în perioada 24-30 iulie, la Sibiu şi, potrivit regulamentului impus de organizatori, concurenţii trebuie să fie îmbrăcaţi exclusiv în costum popular, reprezentând portul specific satului sau zonei de rezidenţă.

Participanţii la olimpiada naţională nu pot prezenta creaţii anterioare, ci doar pe cele pe care le vor realiza în tabăra de la Sibiu, timp de o săptămână, iar cele mai reuşite lucrări vor fi premiate.

Împreună cu cei şase câştigători de la secţia română a Olimpiadei judeţene „Meşteşuguri artistice tradiţionale” vor pleca la Sibiu şi primii şase clasaţi la olimpiada similară organizată la Odorheiu Secuiesc pentru secţia maghiară. Reprezentanţii inspectoratului şcolar au afirmat că judeţului Harghita i s-au alocat şi în acest an cele mai multe locuri din ţară – 12: şase pentru secţia română şi tot atâtea pentru secţia maghiară – faţă de 2, 3 sau 4 locuri atribuite altor judeţe.

Cea de-a XXIII-a ediţie a Olimpiadei judeţene „Meşteşuguri artistice şi tradiţionale” a fost posibilă printr-un parteneriat al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi cu Primăria Miercurea Ciuc, beneficiind şi de suportul Prefecturii Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.