Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost activat planul roşu de intervenţie după un accident deosebit de grav între Miercurea Ciuc şi Sâncrăieni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Societate » A fost activat planul roşu de intervenţie după un accident deosebit de grav între Miercurea Ciuc şi Sâncrăieni
A fost activat planul roşu de intervenţie după un accident deosebit de grav între Miercurea Ciuc şi Sâncrăieni

A fost activat planul roşu de intervenţie după un accident deosebit de grav între Miercurea Ciuc şi Sâncrăieni

  • Două persoane decedate şi alte persoane rănite uşor
  • Traficul rutier a fost restricţionat în zonă timp de aproximativ două ore

Un accident rutier care s-a produs ieri – şi care s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea altor 12 – a dus la activarea planului roşu de intervenţie.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, subinspector de poliţie Gheorghe Filip, preciza că accidentul s-a produs după ce un autoturism, condus de un bărbat de 57 de ani, din Tg. Secuiesc, a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu un microbuz. Acesta spunea că încă nu se cunosc cauzele intrării maşinii pe sensul opus de mers. E posibil să fi derapat, să fi adormit la volan; depăşirea e exclusă, pentru că şoferul microbuzului spunea că nu venea nici o maşină, deci nu intrase în depăşire, pur şi simplu intrase pe contrasens – lui i se păruse că a derapat, dar acest lucru se va stabili doar în urma măsurătorilor şi a unor expertize, preciza subinspector de poliţie Gheorghe Filip.

Cpt. Alina-Maria Ciobotariu, purtătorul de cuvânt al ISU „Oltul” Harghita, spunea că accidentul a fost sesizat la dispeceratul integrat ISU-SAJ la ora 13:32, la faţa locului fiind trimise o ambulanţă SMURD, o autospecială de descarcerare, autospeciala de transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi autospeciala grupe operative pentru coordonarea intervenţiei. Ulterior, la ora 13:45 a fost activat planul roşu de intervenţie, care presupune suplimentarea resurselor medicale de la nivelul întregului judeţ. Iar după activarea planului roşu, spre zona accidentului au mai plecat şi alte autospeciale, dar şi echipaje ale SAJ (Serviciul de Ambulanţă Judeţean), ale poliţiei şi jandarmilor.

În urm accidentului şoferul aflat în autoturismul care intrase pe contrasens a decedat. În maşină se mai afla şi soţia acestuia, pentru scoaterea ei fiind necesară intervenţia echipei de descarcerare.

După ce i-a fost acordat primul-ajutor la faţa locului, spunea cpt. Alina-Maria Ciobotariu, femeia a fost preluată de un echipaj SAJ care trebuia să o transporte la Vlăhiţa, de unde să fie preluată de un elicopter SMURD. Însă situaţia ei s-a înrăutăţit, motiv pentru care s-a decis să se întoarcă la spitalul din Miercurea Ciuc, unde, potrivit informaţiilor oferite de IPJ Harghita, a şi decedat.

Din cei aproximativ 20 de pasageri câţi se aflau în microbuz, spunea purtătorul de cuvânt al ISU „Oltul”, iniţial 6 au acuzat răni uşoare. Acestora le-a fost acordat primul-ajutor la faţa locului de către echipajele medicale, după care au fost transportate la spitalul din Miercurea Ciuc. „Între timp au mai intervenit şi alţi pasageri care acuzau dureri, astfel că în acest moment (luni, ora 15:30) avem 12 răniţi uşor, care au fost preluaţi de echipaje şi transportaţi la spitalul din Miercurea Ciuc”, preciza cpt. Alina-Maria Ciobotariu.

Aceasta mai spus că planul roşu a fost dezactivat la ora 14:30, iar la ora 15:33 s-a reluat circulaţia pe ambele sensuri de mers.

Potrivit ISU „Oltul” Harghita, este pentru a doua oară când, în judeţul nostru, se activează planul roşu de intervenţie, după accidentul de la Tulgheş.

∗∗∗

Datele oferite erau valabile până la ora 15:30, între timp situaţia putându-se modifica, în sensul în care şi alţi pasageri din microbuz ar fi putut acuza dureri, iar numărul răniţilor să crească.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.