Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan Selejan, dă asigurări că Hotelul „Bradul” va fi cu circuit deschis şi nu se doreşte schimbarea echilibrului etnic | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan Selejan, dă asigurări că Hotelul „Bradul” va fi cu circuit deschis şi nu se doreşte schimbarea echilibrului etnic
Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan Selejan, dă asigurări că Hotelul „Bradul” va fi cu circuit deschis şi nu se doreşte schimbarea echilibrului etnic

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan Selejan, dă asigurări că Hotelul „Bradul” va fi cu circuit deschis şi nu se doreşte schimbarea echilibrului etnic

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan Selejan, a dat asigurări, ieri, că hotelul „Bradul” din staţiunea Covasna, dat în administrare Episcopiei Ortodoxe prin hotărâre de guvern, va fi unul cu circuit deschis, pentru toţi cei care au nevoie de recuperare medicală şi în nici un caz nu va fi folosit pentru a schimba echilibrul etnic al zonei, aşa cum s-a speculat în presa locală.

Clarificările vin după ce mai mulţi cetăţeni de etnie maghiară din judeţul Covasna au trimis Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o sesizare cu privire la transferarea de către Guvern a hotelului „Bradul” din administrarea RA-APPS în cea a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, apreciind că această măsură este discriminatorie şi ilegală, încălcând, printre altele, Legea cultelor.

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei a declarat că la Hotelul Bradul vor fi cazate persoane care beneficiază de bilete de tratament prin intermediul Casei de Pensii, dar şi turiştii care au nevoie de un loc unde să înnopteze. „Acel complex nu va avea un circuit închis, aşa cum s-a spus de multe ori în presă, nu dorim să aducem moldoveni de prin Basarabia şi să producem un dezechilibru etnic, la fel cum s-a scris în oareşicare presă locală. Hotelul va fi deschis pentru toţi aceia care prin intermediul Casei de Pensii vor primi bilete pentru tratament şi refacere (…) cât şi pentru persoanele fizice independente care trec pe acolo şi doresc să se înscrie la programele de refacere. Deci este absolut deschis societăţii şi publicului”, a declarat ÎPS Ioan.

Arhiepiscopul a subliniat că faptul că hotelul a fost dat în administrare Episcopiei Ortodoxe reprezintă o garanţie că nu va fi schimbată destinaţia sa şi că baza de tratament va continua să funcţioneze. „Prin faptul că ni s-a atribuit nouă, Bisericii, este o garanţie că (…) nu va fi înstrăinat spre persoane particulare care ar fi putut să vină cu un alt program turistic şi să desfiinţeze baza de tratament. Noi dorim să păstrăm baza de tratament pentru refacerea oamenilor care sunt în suferinţă”, a precizat înaltul prelat.

Înaltpreasfinţia Sa a explicat că în această iarnă Episcopia a făcut investiţii importante pentru refacerea hotelului, care a fost găsit într-o „situaţie nu prea fericită”, întrucât a fost dat în folosinţă în 1984 şi nu a beneficiat de atunci de nici un fel de reparaţii.

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei a adăugat că a rămas cu o undă de tristeţe în suflet când a aflat că decizia Guvernului a fost contestată de cetăţeni de etnie maghiară şi că acest fapt a umbrit sărbătorile pascale ale românilor din zonă.

Unul dintre semnatarii sesizării către CNCD, Gazda Zoltán, a declarat, recent, că în afara sesizării la Consiliul pentru Combaterea Discriminării va fi deschis şi un proces împotriva Guvernului la Curtea de Apel Braşov, cu sprijinul Consiliului Naţional Secuiesc.

Semnatarii cer anularea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului emisă la finele anului trecut prin care s-a făcut transferul, sancţionarea cu amendă contravenţională a Executivului şi trecerea hotelului în proprietatea oraşului Covasna.

În sesizarea către CNCD se precizează că legea prevede egalitatea cultelor în faţa legii şi a autorităţilor statului, că în România nu există „religie de stat”, iar statul trebuie să fie „neutru faţă de orice credinţă religioasă”.

Transferul Hotelului „Bradul” din staţiunea Covasna s-a făcut anul trecut, în ultima şedinţă de Guvern. Prin acelaşi act normativ, vila de protocol a RA-APPS din staţiunea Covasna, folosită în ultimii ani de preşedintele Traian Băsescu, a fost trecută în administrarea Ministerului Apărării, iar Palatul Olăneşti a fost cedat Serviciului Român de Informaţii.

Transferurile au fost justificate prin „exigenţele speciale ale cooperării internaţionale în domeniul militar” şi „imperativul sprijinirii Bisericii Ortodoxe, instituţie cu rol esenţial în apărarea identităţii naţionale a poporului român”. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.