Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Apelul salvamontiştilor la responsabilitate, înţeles aparent de turiştii din zona Munţilor Călimani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Apelul salvamontiştilor la responsabilitate, înţeles aparent de turiştii din zona Munţilor Călimani
Apelul salvamontiştilor la responsabilitate, înţeles aparent de turiştii din zona Munţilor Călimani

Apelul salvamontiştilor la responsabilitate, înţeles aparent de turiştii din zona Munţilor Călimani

Apelul la responsabilitate, lansat recent de salvamontiştii topliţeni, a fost se pare înţeles de oamenii care vizitează munţii din zonă, în condiţiile în care nu au mai fost descoperite focuri lăsate aprinse în pădure, a declarat publicaţiei noastre preşedintele Asociaţiei Salvamont Topliţa Călimani, Paul Gingean. Luna trecută, salvamontiştii din Topliţa au atras atenţia, prin intermediul unei reţele de socializare, asupra unui fenomen despre care au afirmat că este întâlnit destul de des în ultima perioadă, fiind descoperite focuri lăsate aprinse la marginea pădurii şi gunoaie abandonate la voia întâmplării. „Cu toţii ne bucurăm de zilele frumoase de weekend şi de iarnă, dar haideţi să o facem responsabil! Să adunăm gunoaiele după noi, să facem foc pe cât posibil în vetre existente, să stingem focul şi să ne asigurăm că nu punem în pericol pădurea, chiar dacă e iarnă şi zăpadă, pericolul de incendiu este la fel de real”, au precizat atunci salvamontiştii topliţeni.

Paul Gingean a explicat că iarna a venit mai târziu ca de obicei, „este o dorinţă mare de zăpadă”, iar în ultima perioadă s-au deplasat în zonă, de regulă la sfârşit de săptămână, foarte mulţi oameni cu sănii trase de autovehicule. Acesta a precizat că, deşi nu au mai fost descoperite în ultimele zile focuri aprinse nesupravegheate, se întâmplă ca cei care vizitează zona Călimanilor să lase în urmă gunoaie, ceea ce reprezintă o problemă nu doar în timpul iernii, ci şi vara, când pădurea este cutreierată de culegătorii de ciuperci şi fructe de pădure, iar acţiuni de ecologizare sunt derulate, din păcate, de regulă doar cu sprijin din partea voluntarilor şi a unor organizaţii precum „Cercetaşii României”.

În altă ordine de idei, Paul Gingean a afirmat că anul trecut au fost puţine accidente în zonă şi ca urmare a restricţiilor introduse în contextul pandemiei, iar în ultima perioadă nu au fost intervenţii semnificative, fiind primite în principal apeluri din partea unor persoane care doreau să se intereseze în legătură cu situaţia traseelor montane.

Emil G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.