Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„I Am and I Will” – „Sunt și voi fi” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » „I Am and I Will” – „Sunt și voi fi”
„I Am and I Will” – „Sunt și voi fi”

„I Am and I Will” – „Sunt și voi fi”

  • Dr. Péter Attila, SJU:„Prin informare și screening, o treime din cazurile de cancer ar putea fi prevenite, o treime ar putea fi vindecate și cealaltă treime ar putea beneficia de tratament pentru îmbunătățirea calității vieții”

Ziua mondială a luptei împotriva cancerului a fost marcată la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc printr-o expunere de larg interes, susținută în mediul online de dr. Péter Attila, medic specialist care a întregit, recent, echipa instituției medicale.

Medicul oncolog a adus în atenția publicului interesat cele mai frecvente tipuri de cancer, modalitățile de prevenire și de diagnosticare ale inamicului tăcut, considerat de specialiștii în domeniu „cea mai letală boală”.

„Expunerea crescută la substanțe fizice (de exemplu radiațiile), chimice (diverse substanțe chimice periculoase), biologice (virale, bacteriene), solicitarea fizică sau mentală crescută, stresul, solicitările accentuate cauzate de condiții patologice de natură psihosocială din mediul nostru natural și artificial, toate acestea pot fi cauzele dezvoltării cancerului”, afirmă dr. Péter Attila.

Dintre principalii factori de risc care cresc probabilitatea de îmbolnăvire, medicul oncolog remarcă modul de viață, calitatea dietei alimentare, lipsa de mișcare, consumul de alcool și fumatul, creșterea în greutate, diferite infecții virale și bacteriene, bolile transmise pe cale sexuală și nu în ultimul rând moștenirea genetică.

„Prin acordarea atenției acestor factori externi, se poate reduce considerabil apariția bolilor canceroase. (…). Reducerea consumului de grăsimi, prin creșterea consumului de fibre, legume și fructe, reduce apariția bolilor oncologice. (…) Și mișcarea are un rol deosebit în prevenție, nu doar că reglează procesele metabolice, dar reduce și stresul cotidian și, totodată, are un efect pozitiv și asupra greutății corporale. (…) Renunțarea la consumul de alcool, renunțarea la fumat, dieta sănătoasă și mișcarea sistematică reduc riscurile apariției bolii canceroase”, explică dr. Péter Attila.

De aceea, atenționează acesta, prevenirea bolii este mai importantă decât diagnosticarea timpurie. Orice modificare suspectă trebuie să constituie un semnal de alarmă, care să ne trimită urgent către medicul specialist.

„De exemplu, la cancerul mamar sau la cancerul de prostată simțim noduli palpabili, în cazul fumătorilor sau foștilor fumători tusea seacă, care durează 2-3 săptămâni, justifică efectuarea unei radiografii pulmonare. (…) modificări vizibile pe alunițe și negi, pierderea în greutate inexplicabilă, dificultățile la înghițire, răgușeala, răni ale pielii care se vindecă greu, ulcerații etc. Dacă oricare dintre acestea durează mai mult de două săptămâni, trebuie mers la medic”, avertizează medical specialist.

Pentru că boala depistată rapid, poate fi tratată cu succes și poate salva vieți. Medicina a dezvoltat în ultimele decenii o serie de terapii care pot vindeca bolnavii, dacă boala este depistată la timp. În astfel de situații, testele screening pot fi aliatul oricui, fiind o analiză care se poate efectua gratuit în sistemul public de sănătate, în baza biletului de trimitere.

Iată ce ne recomandă dr. Péter Attila: „tuturor femeilor de peste 40 de ani efectuarea bianuală a unei mamografii; pentru prevenirea cancerului de col uterin, după începerea vieții sexuale, efectuarea anuală a unui examen ginecologic și efectuarea testului Papanicolau. La bărbații de peste 50 de ani este indicată participarea la un consult urologic o dată la 1-2 ani, pentru depistarea timpurie a cancerului de prostată. Iar fumătorilor, după vârsta de 50 de ani li se recomandă efectuarea unui control radiologic bianual. Respectiv, după vârsta de 50 de ani este recomandată efectuarea anuală a unei analize de scaun, și la 2-3 ani efectuarea unei colonoscopii”.

Specialistul atrage atenția că „prin informare și screening, o treime din cazuri ar putea fi prevenite, o tremie ar putea fi vindecate și restul de o treime dintre bolnavi ar putea beneficia de un tratament pentru îmbunătățirea calității vieții”.

La nivel european, milioane de oameni sunt afectați de bolile canceroase. Conform statisticilor din 2020, în Uniunea Europeană au fost diagnosticate 2,7 milioane de cazuri noi de cancer, jumătate dintre acestea finalizându-se cu decesul pacienților.

Cancerul ocupă locul secund în topul cauzelor de deces, fiind devansat doar de bolile cardio-vasculare.

Lansată în urmă cu 21 de ani la Primul Congres Mondial împotriva cancerului, organizat în anul 2000 la Paris, Ziua mondială a luptei împotriva cancerului și-a propus să sporească gradul de conștientizare asupra bolii, asupra prevenirii și importanței tratamentului adecvat, fiind parte a campaniei mondiale în lupta cu această afecțiune, potrivit Cartei de la Paris.

Începând din 2019 până în 2021, sloganul/campania sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este „I Am and I Will” (Sunt și voi fi – n.a.), slogan care reprezintă un apel la acţiune, care impulsionează angajamentul personal şi pune accent pe puterea acţiunilor individuale, pentru a influenţa viitorul, potrivit site-ului www.worldcancerday.org.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.