Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aparate de hemodializă donate de Clubul Lions Miercurea Ciuc spitalelor din Harghita şi Covasna | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Sănătate » Aparate de hemodializă donate de Clubul Lions Miercurea Ciuc spitalelor din Harghita şi Covasna
Aparate de hemodializă donate de Clubul Lions Miercurea Ciuc spitalelor din Harghita şi Covasna

Aparate de hemodializă donate de Clubul Lions Miercurea Ciuc spitalelor din Harghita şi Covasna

  • Patru dializoare au ajuns marţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc şi alte două la spitalul din Gheorgheni. În zilele următoare, câte două aparate vor fi donate Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc şi SJU din Sfântu Gheorghe

Cele 12 aparate de hemodializă predate şi în curs de predare celor cinci spitale din judeţele Harghita şi Covasna au fost procurate în parteneriat cu Lions Club Cosmopiolitan Bucureşi şi Lions Club Odorheiu Secuiesc.

„Avem şansa astăzi, cu ajutorul colegilor de la Clubul Lions Cosmopolitan Bucureşti, să donăm Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc patru echipamente medicale – patru dializoare – şi sperăm să continuăm să sprijinim spitalul. În primăvară, cu colegii din Cluj am reuşit să aducem un echipament video EEG performant, hrană pentru bebeluşi şi încercăm să continuăm, scopul nostru acesta este, să sprijinim voluntariatul într-un mod organizat şi să folosim resursele internaţionale, donaţiile internaţionale, să le aducem în comunitatea noastră locală”, a declarat Daniel Bӧjte, preşedinte Clubul Lions Miercurea Ciuc.

El a adăugat că, împreună şi cu sprijinul colegilor de la Clubul Lions din Odorheiu Secuiesc, alte două aparate vor ajunge la Spitalul Municipal din această localitate. Încă patru dializare vor ajunge în judeţul Covasna, două la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc şi două la SJU din Sfântu Gheorghe.

„Astăzi mergem şi la Gheorgheni, să mai lăsăm încă două aparate, iar joi la Sfântu Gheorghe, să mai predăm două aparate la Spitalul Judeţean din localitate. Aşadar, valoarea totală a sprijinului Lions Club România pentru judeţele Harghita şi Covasna este de aproximativ 30.000 de euro, reprezentând 12 dializoare”, a precizat Daniel Bӧjte.

Dr. Konrád Judit, managerul  Spitalului Judeţean de Urgenţă,a mulţumit Clubului Lions pentru donaţiile oferite acum şi anul trecut.

„Clubul Lions ne este un prieten şi un partener de nădejde. De multe ori ne-au sprijinit şi am demarat împreună proiecte profesionale, între care şi proiectul de anul trecut, o premieră în zonă, când am realizat un centru de monitorizare EEG în spitalul nostru. Donaţia pe care am primit-o acum cuprinde aparate de hemodializă performante, de mare ajutor pentru spital, pentru medicii noştri şi mai ales pentru pacienţi. Sunteţi partenerii noştri, pe care ne putem baza oricând”, a declarat dr. Konrád Judit.

În semn de apreciere pentru sprijinul acordat Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, managerul unităţii medicale a oferit Clubului Lions Miercurea Ciuc o diplomă de mulţumire.

Cele patru aparate de hemodializă vor fi folosite pentru pacienţii cu insuficienţă renală acută sau cronică internaţi, care au nevoie de tratament.

„În cadrul pandemiei actuale şi nu numai, aceste aparate sunt foarte apreciate, iar acum cazurile s-au înmulţit şi avem tot mai mare nevoie de ele, nemaivorbind de faptul că având aşa un parc de aparatură, chiar şi o mare defecţiune nu ne va împiedica să ne facem treaba de zi cu zi pentru epurarea funcţiilor renale la cei care au nevoie”, a spus dr. Ilyés Andrea-Emese, medic specialist nefrolog.

Potrivit acesteia, creşterea semnificativă a numărului de pacienţi care au nevoie de hemodializă este un efect al COVID-19.

„În plin COVID, am observat că pacienţii care sunt grav afectaţi de această boală sunt de obicei persoane vârstnice cu diverse comorbidităţi. Iar aceşti pacienţi ajung în spital cu un dezechilibru mare, care afectează şi rinichii, care ajung să fie supleaţi prin această aparatură. Iar asta le dă acestor pacienţi şansa de a recupera celelalte dezechilibre”, explică medicul specialist nefrolog.

Potrivit dr. Ilyés Andrea-Emese, creşterea numărului pacienţilor care au nevoie de hemodializă este de „50 până la 70 la sută”.

„Sunt fericită că astăzi avem şansa să sprijinim comunitatea. Ne-am mobilizat foarte bine cu colegii de la Lions Club Miercurea Ciuc, ne-am canalizat atenţia asupra spitalelor unde aceste aparate pot fi folosite; nu vrem să le aducem şi să fie uitate undeva, într-un depozit. Noi suntem conectaţi cu cluburile Lions din ţară, care au şi alte posibilităţi, avem şi posibilităţi internaţionale şi valorificăm orice şansă, pentru a sprijini comunitatea locală. Suntem mici, dar, iată, realizările cresc ca mărime şi intensitate şi sperăm noi şi ca importanţă pentru comunitate”, a menţionat Adreana Teslovan, preşedintele zonei Centru al Lions Club –Asociaţia România.

Despre situaţia epidemiologică

Dr. Sergiu Sîngeorzan, medic primar epidemiolog, şeful Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) al Spitalului Judeţean de Urgenţă, a arătat că marţi a fost prima zi când, de la debutul ultimului val al epidemiei COVID-19 în Harghita s-a observat o scădere a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 existente în Spitalul Judeţean de Urgenţă.

„Este urmarea numărului mai mare de externări făcute de luni până marţi. Per ansamblu, în ultima perioadă avem un flux constant de pacienţi noi, undeva între 15 şi 20 de pacienţi internaţi zilnic. Numărul îmbolnăvirilor de COVID a crescut abrupt faţă de valurile anterioare, numărul decedaţilor este mare, varianta Delta ne dă de furcă. Norocul nostru a fost că nu am avut foarte multe cazuri pediatrice în acest val. Suntem traşi destul de tare la capitolul capacitate şi spaţii de cazare, avem multe secţii transformate în secţii COVID, pentru a putea deservi nevoile comunităţii. În acest val au fost mult mai multe cazuri cu evoluţie fulminantă de la formă medie la forma severă sau critică, aspect care se leagă de numărul scăzut de vaccinări. Numărul paturilor ATI este limitat; e o luptă pe care o ducem zi de zi”, a detaliat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Din fericire, trendul vaccinărilor este crescător, a remarcat medicul primar epidemiolog, recomandând în continuare vaccinarea, ca cea mai eficientă metodă de a preveni formele grave şi severe ale bolii. Aceeaşi tendinţă se constată şi în rândul angajaţilor spitalului judeţean harghitean: dacă în urmă cu o lună, procentul de vaccinare în rândul  angajaţilor SJU era de 56%, acum a ajuns la 62%.

„Foarte mulţi dintre angajaţii spitalului s-au vaccinat în ultima perioadă şi se vaccinează în continuare. Cred că încet vom ajunge către acel 70% care ne oferă cât de cât o siguranţă ca unitate sanitară”, a arătat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Întrebat dacă ne putem aştepta şi la al cincilea val al pandemiei COVID-19, şeful SPIAAM al spitalului judeţean a spus: „orice este posibil. Se discută şi despre posibilitatea apariţiei unei tulpini autohtone. Nu putem spune cu siguranţă «o să fie» sau «nu o să fie» (al V-lea val – n.a.), dar putem să ne aşteptăm”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.