Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Administraţia locală se îndreaptă spre Bruxelles pentru a rezolva creşterea fără precedent a numărului de urşi | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Administraţia locală se îndreaptă spre Bruxelles pentru a rezolva creşterea fără precedent a numărului de urşi
Administraţia locală se îndreaptă spre Bruxelles pentru a rezolva creşterea fără precedent a numărului de urşi

Administraţia locală se îndreaptă spre Bruxelles pentru a rezolva creşterea fără precedent a numărului de urşi

Creşterea fără precedent a numărului de urşi, prezenţa constantă a acestora în zonele locuite şi neaplicarea prevederilor legale existente pentru protejarea vieţii şi a proprietăţilor oamenilor ar putea fi dezbătute la toamnă în Parlamentul European.

Şeful administraţiei publice judeţene reclamă faptul că „nu există nici o intenţie” din partea Guvernului României pentru rezolvarea problemelor provocate de urşi.

„Ne dorim ca instituţiile de la Bruxelles să ceară socoteală Ministerului Mediului din România. Legea vânătorii a fost modificată degeaba, prevederile favorabile situaţiei noastre nu au fost puse în aplicare, deoarece Hotărârea de Guvern 57/2007 care reglementează punerea în aplicare a Directivei Habitate nu a fost modificată. Punerea în aplicare a Directivei Habitate reprezintă un nivel de legislaţie mai ridicat decât Legea naţională a Vânătorii şi acesta este motivul pentru care facem apel la colaborarea instituţiilor de la Bruxelles”, a declarat Borboly Csaba, citat, joi, într-un comunicat de presă al CJ Harghita.

În context, preşedintele CJ Harghita a amintit că în noiembrie anul trecut a fost înaintată  Parlamentului European (PE) o petiţie privind înmulţirea peste măsură a numărului de exemplare din specia urs, semnată de preşedinţii consiliilor judeţene Harghita, Mureş (Péter Ferenc) şi Covasna (Tamás Sándor) şi de vicepreşedintele CJ Braşov, Alexandru-Adrian Gabor.

Iniţiativa, susţinută şi de europarlamentarul Vincze Loránt, a fost aprobată de Comisia pentru petiţii a PE de la Bruxelles şi înregistrată cu numărul 1188/2019. Documentul face referire la gestionarea ursului brun în România, arătându-se, între altele, că Guvernul român „nu protejează destul siguranţa şi proprietatea cetăţenilor care trăiesc în habitatele respective”. Ulterior, la întrevederea preşedinţilor consiliilor judeţene din regiunea Centru, s-au alăturat iniţiativei reprezentanţii judeţelor Alba şi Sibiu.

Pe scurt, în documentul supus atenţiei Comisiei de petiţii se menţionează că vieţile oamenilor şi proprietăţile celor care trăiesc în regiunile din România unde există populaţii mari de urs brun, precum Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, sunt ameninţate zilnic. „Populaţia de urs a crescut şi exemplarele cu comportament modificat (lipsa sau gradul redus de frică faţă de om), care se apropie şi intră în mod regulat în localităţi, pe culturile agricole, respectiv la şeptel, reprezintă un pericol la viaţa şi integritatea oamenilor. O mare parte a apelurilor înregistrate la numărul unic de urgenţă 112 se referă la probleme legate de urşi în aceste regiuni. Localnicii simt pericolul în viaţa lor. (…) În intravilan, urşii apar pe străzi, intră în curţi, pe terenuri agricole, produc pagube însemnate în gospodării şi adesea atacă şi oameni, provocându-le vătămări corporale grave, inclusiv decese. (…) În România au murit şapte persoane în urma atacurilor de urşi, iar în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov numărul daunelor provocate de urşi în anul 2019 depăşeşte o mie”.

Cel mai probabil, documentul va fi introdus pe ordinea de zi a Comisiei pentru Petiţii a PE în toamnă şi preşedinţii consiliilor judeţene fac apel la locuitori să se alăture demersului prin semnăturile lor. Borboly Csaba precizează că petiţia online poate fi semnată de oricine, accesând pagina web petiport.secure.europarl.europa.eu.

„Această petiţie a fost verificată timp de mai multe luni, iar secretariatul comisiei pentru petiţii a catalogat-o ca fiind una structurată corespunzător din punct de vedere profesional şi ca şi conţinut. Petiţia a fost înregistrată şi oricine doreşte o poate semna în mediul online”, arată preşedintele CJ Harghita.

Pentru a semna această petiţie:

  1. Trebuie să vă înregistraţi pe pagina web:

https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/ro/registration/register#registerFrm;

  1. Veţi primi un e-mail de verificare, care trebuie confirmat pentru a deveni utilizator activ;
  2. Pe pagina https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/ro/home, accesaţi meniul de susţinere al petiţiei, menţionând în motorul de căutare numărul de înregistrare al petiţiei – 1188/2019.
  3. Acum va apărea titlul petiţiei, accesaţi-l şi apăsaţi pe butonul Susţinere, apoi vor apărea din nou datele petiţiei şi la subsolul paginii, cu verde, Susţinere. Da-ţi click şi astfel susţine-ţi petiţia.

Textul petiţiei poate fi consultat accesând: https://judetulharghita.ro/upload/public/vadkarok/dokumentumok/PetitiePE_Ursi_11.11.2019.pdf.

***

Peste 40 de apeluri s-au înregistrat de la începutul anului şi până în prezent la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, semnalând prezenţa ursului în zonele de păstorit, în apropierea şi în localităţile judeţului. Pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, a fost nevoie de intervenţia echipelor de jandarmi. „Dacă vorbim despre zone, cele mai multe solicitări au fost în staţiunea Băile Tuşnad şi la Voşlăbeni, dar am înregistrat solicitări şi din localităţi aparţinând zonei Odorhei, a bazinului Gheorgheni, din Păuleni Ciuc, Sânmartin, Poloniţa sau Subcetate, practic din toate zonele judeţului. În lunile mai şi iunie am avut cele mai multe solicitări, chiar şi câte trei într-o singură noapte: 20 de intervenţii în mai şi 10 în iunie (din care 6 în Băile Tuşnad – n.a.). De fiecare dată am reuşit să îndepărtăm aceste animalele sălbatice şi, mai mult decât atât, patrulele au rămas în zonă, pentru a se asigura că nu revin”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, plutonierul adjutant şef Gheorghe Suciu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.