Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urşii s-au luat la bătaie în cartierul de blocuri ANL din Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Urşii s-au luat la bătaie în cartierul de blocuri ANL din Băile Tuşnad
Urşii s-au luat la bătaie în cartierul de blocuri ANL din Băile Tuşnad

Urşii s-au luat la bătaie în cartierul de blocuri ANL din Băile Tuşnad

Doi pui de urs s-au refugiat la 30 de metri într-un brad, iar unul a fost ucis în luptă. După 10 ore, ursuleţii supravieţuitori au fost coborâţi şi relocaţi la Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Bălan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, plutonierul adjutant şef Gheorghe Suciu, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 03:09, o femeie din Băile Tuşnad a sunat la 112, semnalând prezenţa mai multor urşi pe strada Brazilor, care „provoacă larmă”. La faţa locului a fost trimis un echipaj de Jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, care a constatat că în zonă sunt prezente două ursoaice cu pui. Zona a fost asigurată şi la primele ore ale dimineţii, la faţa locului au ajuns toate autorităţile din judeţ cu atribuţii în domeniu, de la prefect, primar, Gardă de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), Direcţia Sanitar-Veterinară, până la reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare.

„Erau două ursoaice cu câte trei pui fiecare şi, cel mai probabil, era şi un mascul acolo, care nu se vedea. În timpul luptei, doi ursuleţi s-au căţărat în copacul cel mai apropiat, iar unul dintre pui a fost ucis. Oamenii şi jandarmii care au văzut ce s-a întâmplat au spus că, după bătălie, una dintre ursoaice a plecat cu cei trei pui ai ei, iar cealaltă şi-a luat puiul mort în gură şi a plecat cu el spre pădure, să-l îngroape, lăsându-i pe ceilalţi doi în brad. Dar nu se ştie dacă era ursoaica sau atacatorul, pentru că puiul a fost mâncat, noi am reuşit să găsim doar o mică parte din corpul lui sub un brad. Ursuleţii din brad sunt mici, au 2-3 luni, au găsit un loc între două crengi şi dorm îmbrăţişaţi”, a relatat paznicul de vânătoare Biró Szilárd, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AVPS) „Sfânta Ana” din zonă, prezent la locul evenimentului.

El exclude posibilitatea ca o ursoaică să fi rănit şi omorât puiul. „Sunt paznic de vânătoare de mai mulţi ani, am observat comportamentul urşilor şi nu cred că o ursoaică ar omorî un pui. De multe ori, de la observator am văzut femele cu pui care au stat alături unele de altele şi chiar socializează între ele, nu se bat. Dar dacă apare un mascul, se sperie, cei mici se caţără iute în copaci, ursoaicele încearcă să se apere şi îl atacă pe mascul; niciodată până acum nu am văzut să se bată ursoaicele între ele. Eu cred că aşa s-a întâmplat şi acum, masculul a atacat şi, flămând, a mâncat puiul”, a afirmat paznicul de vânătoare.

Domokos László, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, a spus, la rândul său, că în natură se petrec astfel de fenomene „de nenumărate ori, urşii se luptă pentru teritoriu”, dar până acum nu s-a mai întâmplat aşa ceva într-o zonă locuită.

„După consultări cu specialiştii, s-a luat decizia cea mai înţeleaptă, ca cei doi ursuleţi să fie relocaţi la Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Bălan, având în vedere că mama lor este fugită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita, Adrian Pănescu.

Directorul APM a luat legătura cu administratorul Centrului pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Bălan, care s-a deplasat personal la Băile Tuşnad. Leonardo Bereczky a fost cel care s-a urcat în vârful bradului, unde se refugiaseră ursuleţii în urmă cu aproximativ 10 ore şi, după o acţiune cu destule peripeţii, a reuşit să îi aducă la sol şi să îi aşeze în transportor.

„Este cea mai bună soluţie. S-ar putea ca şi ursoaica să fie rănită undeva prin pădure. Presupunând că ursuleţii s-ar fi putut întoarce la mama lor, ar fi devenit urşi problemă, învăţaţi să meargă să-şi caute hrana în zonele locuite din Tuşnad”, a adăugat Domokos László.

Administratorul Centrului pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Hăşmaşul Mare, Leonardo Bereczki, a declarat că puiuţii de urs de la Băile Tuşnad se vor bucura de compania altor cinci confraţi, aflaţi în centrul de reabilitare în prezent, şi vor fi crescuţi în condiţii adecvate, astfel încât atunci când vor fi mari şi vor fi lăsaţi în libertate în pădure să fie capabili să se descurce singuri.

***

Locuitorii staţiunii Băile Tuşnad nu mai au linişte. „Nu există zi să nu avem probleme cu urşii, coboară în localitate şi ziua, şi noaptea, raportez toate cazurile la autorităţi, iar oamenii nu mai au curaj să iasă, sunt panicaţi, că urşii le intră în curţi, în pivniţele caselor. S-au săturat!”, a conchis primarul Albert Tibor.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.