Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A VIII-a Conferinţă Internaţională de Psihiatrie Româno-Maghiară şi al IX-lea Simpozion Naţional de Psihiatrie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » A VIII-a Conferinţă Internaţională de Psihiatrie Româno-Maghiară şi al IX-lea Simpozion Naţional de Psihiatrie
A VIII-a Conferinţă Internaţională de Psihiatrie Româno-Maghiară şi al IX-lea Simpozion Naţional de Psihiatrie

A VIII-a Conferinţă Internaţională de Psihiatrie Româno-Maghiară şi al IX-lea Simpozion Naţional de Psihiatrie

Reuniune medicală de înaltă ţinută ştiinţifică şi profesională

În perioada 22-25 iunie, municipiul Miercurea-Ciuc va fi gazda unei reuniuni ştiinţifice remarcabile, la care participă psihiatri şi psihologi cu preocupări şi orientări asemănătoare din România şi Ungaria.

Devenită deja tradiţională, această conferinţă facilitează, în opinia doctorului Veress Albert, preşedintele Comitetului local de organizare, „schimbul de idei şi experienţe terapeutice dintre cele două comunităţi profesionale, de psihiatri români şi maghiari, care nu poate fi decât benefic pentru ele însele şi pentru pacienţi”.

La rândul său, profesor dr. Aurel Nireştean, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, apreciază că „toate evenimentele, de aleasă ţinută ştiinţifică şi profesională de până acum, s-au desfăşurat cu asentimentul şi implicarea celor două asociaţii psihiatrice vecine” şi că „de fiecare dată singura religie a fost profesia şi singurul scop apropierea prietenească”.

Având în vedere tematica ce urmează a fi abordată cu precădere în cadrul celei de-a VIII-a Conferinţe Internaţionale de Psihiatrie Româno-Maghiară, dr. Molnár Károly, preşedintele Asociaţiei Maghiare de Psihiatrie, subliniază ideea că ea „îmbrăţişează întregul spectru al provocărilor profesionale, începând de la importanţa luptei împotriva depresiei, anxietăţii, suicidului, până la importanţa colaborării cu specialităţile care se ocupă cu vindecarea corpului omenesc”…

Cu precizarea că deschiderea oficială a lucrărilor Conferinţei va avea loc mâine, 23 iunie, la ora 09:00, în Aula Universităţii „Sapientia” din Miercurea-Ciuc, cred că este de datoria mea să mai arăt aici faptul că, pentru bunul mers al întregii activităţi, una foarte complexă cuprinsă într-un program detaliat, au pus umărul Asociaţia Psihiatrică Română, Asociaţia Maghiară de Psihiatrie şi Fundaţia Cry for Help din municipiul reşedinţă de judeţ.

Menţionez, de asemenea, că din Comitetul ştiinţific onorific fac parte 25 de persoane, nume din ţara noastră cu rezonanţă în domeniu, iar din Comitetul ştiinţific – 4: prof. dr. Cătălina Tudose şi prof. dr. Aurel Nireştean – din România, respectiv dr. Németh Attila şi dr. Harmatta János – din Ungaria.

Din discuţia pe care am avut-o cu dr. Veress, mai reţin că „patronii conferinţei”, aşa cum au fost ei numiţi de către organizatori, sunt primarul interimar al municipiului Miercurea-Ciuc, Antal Attila, prefectul Jean-Adrian Andrei, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, preşedintele Colegiului Medicilor, filiala din teritoriu, dr. Biró László şi consulul şef al Consulatului Ungariei din Miercurea-Ciuc, dr. Zsigmond Barna Pál.

Şi pentru că „alergători de cursă lungă” în această „competiţie” în care toată lumea are de câştigat s-au detaşat frumos şi membrii Comitetului local de organizare din Miercurea-Ciuc, nu pot să mă abţin să nu îi amintesc, având în vedere modul în care s-au implicat, alături de preşedintele lor, în rezolvarea problemelor până la cele mai mici amănunte: Veress Réka, Bara Marta, Dorgo Attila şi Conţiu Noémi.

Referitor la programul lucrărilor, iată câte ceva din ceea ce se întâmplă la Miercurea-Ciuc, începând chiar de azi: între 14:00-16:30 – Cursuri educaţionale susţinute de Lavinia Duică, Valentin Gheorghiu şi Gabriela Costea, urmaţi imediat de Kalmár Sándor (Kecskemet).

De la ora 17:15, Németh Attila din Budapesta va încerca să captiveze auditoriul cu lucrarea sa „Don Quijote-ul picturii: Csontváry Kosztka Tivadar”.

Reamintesc în context faptul că, prezent la vernisajul expoziţiei „Csontváry” în Miercurea-Ciuc, redactorul şef al jurnalului nostru a consemnat evenimentul şi şi-a pus semnătura sub „Culorile care nu se estompează”, provocându-i astfel pe iubitorii de frumos din municipiu şi judeţ să-şi facă timp pentru a o vizita …

Mâine vor fi trei sesiuni de referate ştiinţifice, un simpozion, o prezentare de autori ale căror cărţi au fost publicate şi o recepţie la Primăria Miercurea-Ciuc.

Nici ziua de vineri nu va fi una uşoară: încă trei sesiuni de referate; două simpozioane; o masă rotundă în jurul căreia se va discuta despre „Relaţionarea mediei faţă de actele suicidare şi stigma psihiatriei”, la care jurnalul nostru a fost invitat; Adunarea Generală a Asociaţiei Române de Reabilitare Psihosocială, cu alegerea Consiliului de conducere şi o temă incitantă, abordată de acelaşi domn Németh Attila, care vine şi ridică în faţa colegilor săi următoarea întrebare: „Salvador Dali, alienat şi/sau geniu?”.

Cu menţiunea că din acest program am spicuit doar câte ceva, închei prin a vă mai spune că sâmbătă, 25 iunie, participanţii la lucrările celei de-a VIII-a Conferinţe Internaţionale de Psihiatrie Româno-Maghiare şi a celui de-al IX-lea Simpozion Naţional de Psihiatrie îşi vor lua rămas bun, până la următoarea întâlnire…

Dar, asupra acestei zile şi nu numai, voi reveni!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.