Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărmaş: Festivalul „Cântec, joc şi voie bună”, ediţia a VIII-a | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Sărmaş: Festivalul „Cântec, joc şi voie bună”, ediţia a VIII-a
Sărmaş: Festivalul „Cântec, joc şi voie bună”, ediţia a VIII-a

Sărmaş: Festivalul „Cântec, joc şi voie bună”, ediţia a VIII-a

În urmă cu 8 ani, Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni a iniţiat un proiect îndrăzneţ, de toată frumuseţea, cu un titlu cum nu se putea mai frumos – „Tradiţii şi credinţe milenare pe plaiuri harghitene” în cadrul căruia „s-a născut” Festivalul cântecului şi jocului popular pentru copii „Cântec, joc şi voie bună”, devenit un adevărat brand folcloric, care a debutat în urmă cu 8 ani în sala de spectacole a Căminului cultural din Sărmaş, cu un succes mare şi mulţumire sufletească, atât din partea organizatorilor, a spectatorilor, cât mai ales a participanţilor, artişti şi îndrumători.

De la prima ediţie, Consiliul local şi Primăria comunei Sărmaş, împreună cu Şcoala Gimnazială „Sfântu Andrei”, ca şi gazde bune, s-au implicat întotdeauna, cu multă responsabilitate, la organizarea şi desfăşurarea acestei manifestări folclorice de suflet românesc, care se desfăşoară în fiecare an în ajun de Rusalii.

Iată că acest festival de adânc simţământ şi cuget românesc, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, de la an la an şi-a ridicat ştacheta valorică şi participativă, dovedindu-se una dintre cele mai reuşite şi longevive manifestări culturale ale şcolii harghitene, împlinindu-şi menirea de păstrare şi transmitere a tradiţiilor populare româneşti de pe aceste meleaguri.

Echipa acestui proiect cultural de mare amploare, coordonată de doamna Elena Mîndru, preşedinta Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, a depus toate eforturile pentru ca acest festival să reprezinte un reper în existenţa cântecului şi jocului popular harghitean.

Sâmbătă, 18 iunie, în ajun de Rusalii, Festivalul cântecului şi jocului popular pentru copii „Cântec, joc şi voie bună” a întregit cum nu se poate mai bine sărbătoarea tradiţională, anuală a comunei Sărmaş.

Ghidul meu de nădejde în realizarea acestui material a fost, ca de fiecare dată, domnul Sorin-Gavril STAN, vicepreşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, omul prezent la toate ediţiile, ca unul dintre organizatorii de bază.

Pe scena festivalului au evoluat cu succes şi dăruire elevi din şcolile harghitene: Şcoala Gimnazială „Sfântu Ilie” din Topliţa, Şcoala Gimnazială ,,Geo Bogza” din Bălan,  Liceul Tehnologic din Corbu, Şcoala Gimnazială „Arany János” din Livezi,  Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, Şcoala Gimnazială „Sfântu Andrei” din Sărmaş, Şcoala Gimnazială „Dumitru Gafton” din Gălăuţaş şi Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa. Lor li s-au alăturat Formaţia „Topliţeana” – cele mai tinere vlăstare ale Ansamblului „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa, Ansamblul „Plaiuri Tulgheşene” din Tulgheş, Fanfara din Voşlăbeni, Ansamblul „Junii Tulgheşului” – secţiunea Etno.

O premieră pentru acest festival a fost prezenţa Ansamblului Folcloric „Florile Tarcăului”, judeţul Neamţ, cu o suită de dansuri de fete din zona Neamţ şi o suită mixtă de dansuri din zona Moldovei.

Alături de gazde şi organizatori, o contribuţie însemnată la buna desfăşurare a manifestării a avut-o Centrul Cultural Topliţa, care a asigurat sonorizarea.

O culoare aparte au dat festivalului cele două frumoase prezentatoare Georgiana Suciu si Georgiana Olari, eleve în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, care şi-au făcut bine datoria, adecvându-şi intervenţiile la momentele care s-au derulat pe scenă.

Încheiem cu o frumoasă şi consistentă apreciere a organizatorilor:

„Sâmbătă, la Sărmaş a fost un spectacol de culoare, sunet şi mişcare, în care s-au îmbinat armonios veselia, buna dispoziţie şi mândria de a fi român. Cântecele şi jocurile noastre populare, în care sentimentele şi aspiraţiile noastre s-au topit în versuri şi s-au mlădiat pe note muzicale, ne-au reamintit farmecul locurilor unde ne-am născut şi am crescut.

A fost un timp în care am văzut cât de frumoşi ne sunt copiii, la fel ca şi portul, jocul şi cântecul nostru popular, cât de valoroase ne sunt obiceiurile şi tradiţiile noastre milenare, de care trebuie să avem grijă mai mult decât de cele mai mari bogăţii.

Mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături; fie ei artişti, prezentatori, însoţitori de grup, instructori, co-organizatori, spectatori sau sponsori. Le mulţumim pentru implicarea responsabilă la continuarea unei manifestări care atestă promovarea culturii tradiţionale din acest spaţiu harghitean”.

VASILE GOTEA

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.