Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

2023 – un an bun în turism pentru Salina Praid | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » 2023 – un an bun în turism pentru Salina Praid
2023 – un an bun în turism pentru Salina Praid

2023 – un an bun în turism pentru Salina Praid

  • Peste 570.000 intrări în baza de agrement aflată la 120 de metri în subteran

Salina Praid a fost vizitată în 2023 de un număr de 571.000 de persoane, fiind vândute bilete de intrare în zona turistică amenajată în subteran în valoare de aproximativ 17 milioane lei fără TVA. Comparativ cu 2022, când baza de agrement a fost închisă timp de două luni, între 24 iulie şi 16 septembrie, din cauza unor infiltraţii la calea de acces spre zona turistică amenajată în subteran, numărul vizitatorilor a fost în creştere.

Directorul interimar al Salinei Praid, Sebestién Jozséf, a declarat că anul trecut a fost un an bun din punct de vedere turistic, chiar dacă „încă nu am atins recordul care era înainte de pandemie”. „În 2019 am avut peste 640.000 de turişti, dar încet-încet ne străduim să ajungem acolo”, a spus Sebestién Jozséf, precizând că ţinta pentru acest an este de 600.000 de vizitatori.

Conform sursei citate, prima lună din 2023 a fost mai slabă din punct de vedere al turiştilor care au coborât în subteran faţă de anii anteriori, din cauza faptului că numărul vizitatorilor din Republica Moldova a scăzut destul de mult faţă de aceeaşi perioadă a lui 2022. În luna ianuarie, când se sărbătoreşte Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi, numărul turiştilor din Republica Moldova care veneau la Salina Praid era de regulă mult mai mare, dar în acest an nu au mai venit atât de mulţi. Însă, directorul interimar al sucursalei Praid a Societăţii Naţionale a Sării (SNS) – SALROM a precizat că în timpul vacanţei elevilor numărul turiştilor care vizitează baza de agrement a crescut, recuperându-se perioada mai slabă a lunii ianuarie. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute au intrat în subteran, la baza de vizitare şi tratament, peste 5.000 de persoane, luni – aproximativ 2.000, iar marţi – circa 1.300 de vizitatori.

În 2023, lunile cu cei mai mulţi vizitatori au fost iulie şi august. „În perioada când copiii sunt în vacanţă vin turişti, dar iulie şi august au reprezentat sezonul plin. În medie, 4.000 de persoane au coborât în subteran (n.n. – pe zi)”, a precizat directorul interimar al Salinei Praid.

Sebestién Jozséf a spus că, în general, majoritatea vizitatorilor sunt din ţară, însă mai sunt turişti şi din Ungaria sau Republica Moldova.

Pe lângă aerul benefic pentru sănătate, la 120 de metri în subteran turiştii sau pacienţii care vin pentru tratament beneficiază şi de anumite facilităţi pentru petrecerea timpului: terenuri de joacă pentru copii, spaţiu de creaţie, cafenea, restaurant, cinema, acces la wireless, capelă ecumenică, o zonă de gimnastică, mese de ping-pong, un parc de aventură perfect securizat sau o zonă panoramică cu vedere exterioară. De asemenea, este amenajat şi un muzeu cu istoricul salinei.

Anul trecut s-a mai deschis în salină o cafenea nouă, unde se poate consuma cafea la sare, marcă licenţiată de SNS – SALROM, dar şi un magazin de prezentare a produselor SALROM. Sebestién Jozséf a spus, în context, că Societatea Naţională a Sării – SALROM a lansat o nouă gamă de produse de sare cu diferite arome: leuştean, cimbru, busuioc, tarhon etc.

60.000 de intrări, în 2023, la ştrandul Salinei Praid

În ceea ce priveşte ştrandul cu apă sărată al Salinei Praid, cel mai mare de acest fel din România, în sezonul estival 2023 au fost înregistrate aproximativ 60.000 de intrări.

Directorul interimar al Salinei Praid a explicat că activitatea ştrandului depinde în cea mai mare măsură de condiţiile meteorologice. Conform acestuia, anul trecut, când a fost vreme frumoasă s-au înregistrat şi 1.500 de persoane care au intrat la ştrand într-o zi. Însă au fost şi zile în care nu a fost înregistrată nicio intrare, când vremea a fost răcoroasă sau ploioasă. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi cu un an înainte, în 2022, când la fel în sezonul estival au fost perioade răcoroase şi ploioase.

Aproximativ 80.000 de tone de sare pentru deszăpezire vândute în 2023

În ceea ce priveşte exploatarea sării, Salina Praid livrează sare pentru dezgheţarea-deszăpezirea drumurilor în proporţie de 90%, astfel că şi această activitate depinde de condiţiile meteorologice – cât de blândă sau grea este iarna. Astfel, anul trecut Salina Praid a vândut aproximativ 80.000 de tone de sare. Principalii beneficiari au fost din ţară, respectiv direcţiile regionale de drumuri şi poduri din cadrul CNAIR, primăriile. În Ungaria s-a vândut la începutul anului 2023 o cantitate de 12.000 tone de sare pentru drumuri, însă alte contracte nu au mai fost încheiate.

În încheiere, Sebestién Jozséf a precizat că per ansamblu, pe parcursul anului 2023, nu au fost înregistrate probleme deosebite în ceea ce priveşte activitatea Salinei Praid. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.