Viktor Orbán: Acuzat de Budapesta că alimentează xenofobia şi acuzat de Bucureşti că promovează simboluri revizioniste | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 septembrie 2024
Home » (Inter)Național » Viktor Orbán: Acuzat de Budapesta că alimentează xenofobia şi acuzat de Bucureşti că promovează simboluri revizioniste
Viktor Orbán: Acuzat de Budapesta că alimentează xenofobia şi acuzat de Bucureşti că promovează simboluri revizioniste
Tusnádfürdő, 2015. július 25. Orbán Viktor miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2015. július 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Viktor Orbán: Acuzat de Budapesta că alimentează xenofobia şi acuzat de Bucureşti că promovează simboluri revizioniste

Partidele din Ungaria au criticat declaraţiile făcute de premierul Viktor Orbán la Băile Tuşnad, acuzându-l că alimentează „xenofobia”, generează o falsă stare de alertă şi ignoră valorile europene, informează MTI.

Victor Orbán a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad, că imigraţia ilegală reprezintă „o ameninţare la adresa Europei”, existând riscul „pierderii identităţii culturale europene”.

Premierul de dreapta al Ungariei a criticat formaţiunile de stânga. „Partidele de stânga din Europa văd imigraţia ca pe o oportunitate, nu ca pe o ameninţare. Vor să anuleze conceptul de state-naţiuni. În 2004, formaţiunile de stânga din Ungaria instigau lumea împotriva etnicilor maghiari din străinătate. Acum vor să primească extracomunitari cu braţele deschise. Politicienilor de acest fel pur şi simplu nu le plac ungurii. Dacă stânga ar fi ajuns la putere în 2014, Ungaria ar fi devenit o tabără de refugiaţi în doar câţiva ani”, a acuzat Viktor Orbán.

În replică, partidul naţionalist Jobbik i-a cerut premierului ungar să ceară modificarea tratatelor europene sau reconfigurarea relaţiei Ungariei cu Uniunea Europeană. „Dacă Viktor Orbán este cu adevărat preocupat de autodeterminarea naţiunilor în Europa, trebuie să reinstituie controalele la frontierele cu state Schengen şi să refuze accesul imigranţilor care vin din raţiuni economice”, a comunicat Jobbik.

„Viktor Orbán pare să vorbească mult şi să facă puţin”, a spus Daniel Karpat, un lider al partidului naţionalist. „Viktor Orbán a făcut nişte declaraţii confuze. A spus unele lucruri oribile şi cuvinte goale”, a reacţionat Nora Hajdu, un lider al partidului Egyutt 2014 (Împreună 2014, centru-stânga). „Afirmaţiile conform cărora partidele de stânga nu ar agrea cetăţenii ungari sunt oribile. Orbán a demonstrat încă o dată că este imposibil să cooperezi cu el. Nu este un intelectual european, nu reprezintă valorile europene, se îndreaptă spre Est”, a subliniat Hajdu.

Partidul Liberal (MLP) l-a acuzat pe Viktor Orbán că alimentează xenofobia şi încearcă să creeze o situaţie de alertă: „Orbán şi-a regăsit duşmanii de la Bruxelles – partidele de stânga şi africanii înfometaţi”.

Viktor Orbán bagă băţul prin gard

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, stârneéte controverse cu o nouă postare pe Facebook, după ce a participat sâmbătă la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad.

Viktor Orbán a postat pe contul de Facebook imagini incluzând simboluri ale „Ungariei Mari”, precum şi ale aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Asta după ce anterior scrisese tot pe Facebook că este „acasă, în Transilvania”. În alte cadre sunt oameni care poartă steaguri ale Ţinutului Secuiesc.

Ministerul Afacerilor Externe din România a reacţionat faţă de gestul premierului ungar. „Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunţat în favoarea unei relaţii eficiente româno-ungare, premierul ungar V. Orbán a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituţionale din România, nu contribuie nicidecum la eficientizarea relaţiei româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, aşa cum îşi propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar”, afirmă MAE, potrivit Prompt Media.

„Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiţi de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menţionate, relaţia bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveşte – este deschisă şi doreşte ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu aceşti parametri, în beneficiul cetăţenilor celor două ţări, ca state membre ale UE şi Aliaţi în NATO”, se mai arată în mesaj.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.