Pregătiri pentru caniculă în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate » Pregătiri pentru caniculă în Harghita
Pregătiri pentru caniculă în Harghita

Pregătiri pentru caniculă în Harghita

  • Până pe 1 iulie, cod galben – temperaturi ce pot ajunge până la 37 de grade Celsius

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Harghita s-a întrunit, luni, în şedinţă extraordinară pentru a aproba un plan de măsuri şi acţiuni specifice combaterii efectelor creşterilor de temperatură din perioada următoare, fiind stabilite responsabilităţile instituţiilor publice şi ale comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, ale societăţilor care asigură serviciile de utilităţi publice şi măsurile de prevenire în perioadele caniculare pentru populaţie, respectiv cele pentru preîntâmpinarea producerii incendiilor, a informat ieri Instituţia Prefectului.

În textul hotărârii CJSU Harghita se arată, între altele, că Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, se vor întruni în şedinţă extraordinară, pentru stabilirea măsurilor ce se impun a fi adoptate în scopul gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă generate de fenomenul de caniculă. Vor pregăti şi verifica forţele şi mijloacele pentru intervenţie, din subordinea consiliului local şi/sau a operatorilor economici. Totodată, vor fi informaţi operatorii economici şi instituţiile cu privire la măsurile ce trebuie respectate. Este necesară şi informarea permanentă a populaţiei asupra măsurilor de prevenire a efectelor periculoase pentru sănătate pe care trebuie să le respecte în perioadele de caniculă. La sediile primăriilor şi ale instituţiilor din subordinea consiliilor locale se vor afişa materiale de prevenire referitoare la riscul scăldatului în locurile neamenajate. Se vor monta plăcuţe avertizoare referitoare la riscul de înec în zonele cu grad ridicat de pericol ale cursurilor de apă.

De asemenea, trebuie stabilită o rezervă de forţe şi mijloace care va putea fi folosită în acţiunile de lungă durată pentru stingerea incendiilor la fondul forestier şi culturile agricole. Trebuie identificate şi surse suplimentare de alimentare cu apă ce pot fi folosite pentru alimentarea autospecialelor şi/sau a elicopterelor pentru stingerea incendiilor. Şi importanţa identificării de surse suplimentare de alimentare cu apă a localităţilor şi asigurării de cisterne pentru transportul, la nevoie, a apei pentru populaţie este evidenţiată în hotărârea CJSU Harghita, în care se mai arată că în fiecare unitate administrativ teritorială se va pregăti cel puţin un punct medical de prim-ajutor şi adăpostire a populaţiei pentru activare în perioadele de caniculă. Punctele medicale de prim-ajutor şi adăpostire trebuie amplasate în spaţii publice climatizate, vizibil semnalizate şi dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit (de exemplu: biserici, farmacii, şcoli, grădiniţe, supermarketuri, alte instituţii publice etc.) şi trebuie să aibă asigurat personalul medical şi dotarea necesară pentru diminuarea riscului pentru sănătate prin prevenirea fenomenelor de deshidratare şi hipertermie.

În plus, În perioadele de caniculă, primarii tuturor localităţilor vor lua măsuri ca manifestările publice în aer liber să se desfăşoare în afara intervalului orar 11:00-18:00, iar în situaţia depăşirii pragului critic de 80 de unităţi se vor adopta măsurile pentru adaptarea programului serviciilor publice astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara perioadelor de timp cu temperaturi caniculare.

Totodată, se vor lua măsuri pentru asigurarea de surse alternative de electricitate pentru funcţionarea în condiţii optime a activităţii unităţilor medicale, îndeosebi a celor de urgenţă, se va asigura stocul de medicamente necesar continuităţii tratamentelor şi asistenţa medicală pentru persoanele cu afecţiuni a căror evoluţie poate fi influenţată negativ de caniculă. Se va acorda o atenţie deosebită asistenţei medicale de urgenţă prin suplimentarea numărului ambulanţelor şi a personalului medical, asigurarea unor cantităţi suficiente de materiale sanitare, creşterea nivelului de operativitate în rezolvarea solicitărilor, precum şi prin controlul respectării dispoziţiilor legale privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim-ajutor calificat, se arată în hotărâre.

Autorităţile au făcut şi mai multe recomandări populaţiei pentru perioadele de caniculă. Astfel, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice). Cetăţenii sunt sfătuiţi să evite aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic intens, între orele 11:00-18:00, să poarte haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare, să bea 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici), să evite băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare şi să nu consume alcool şi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi.

Este importantă menţinerea legăturii cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), copiii şi animalele de companie nu se lasă în autoturisme în perioada caniculară, iar pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător, se mai arată, între altele, în documentul aprobat de CJSU Harghita.

Judeţul Harghita se află, în perioada 29 iunie-1 iulie sub incidenţa unui cod galben meteo fiind aşteptat un val de căldură de 33-37 de grade Celsius şi disconfort termic ridicat.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.