Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un elev de zece | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Un elev de zece
Un elev de zece

Un elev de zece

Petru-Ioan Coja este singurul absolvent de gimnaziu din Harghita care a obţinut media zece la Evaluarea Naţională în acest an. Performanţele tânărului au fost premiate, ieri, la sediul Instituţiei Prefectului

Trebuie spus din capul locului că adolescentul ştie perfect ce îşi doreşte şi este un model de stăruinţă în a-şi pune în practică obiectivele pe care el însuşi şi le-a stabilit. Am fost curioşi să înţelegem ce sau cine l-a mobilizat şi răspunsul a venit fără întârziere. „Ştiam că pentru a obţine acest rezultat trebuie să încep să învăţ încă din clasele mici. Astfel, la fiecare lecţie, începând din clasa a V-a şi până în clasa a VIII-a, am repetat în fiecare zi, iar în clasa a VIII-a, cunoştinţele pe care le-am acumulat anterior erau deja fixate. A fost ca o recapitulare şi mi-a fost mult mai uşor să rezolv exerciţiile care necesitau acele cunoştinţe. Am avut încredere în mine, m-am pregătit, mi-am pus totul la punct şi cu multă muncă am reuşit”, ne-a povestit Petru-Ioan Coja.

Profesorii de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, unde a învăţat din clasa întâi până la finalul clasei a VIII-a, spun că elevul excelează la multe materii, fiind „la fel de bun la Limba română, ca şi la Matematică sau Informatică. Dar pasiunea lui pentru Fizică, pe care şi-a descoperit-o în clasa a VI-a, este neîntrecută. Pentru el, participarea la concursuri judeţene şi naţionale la această disciplină au fost provocările pe care şi le-a dorit şi la care a răspuns întotdeauna cu plăcere”. „La Olimpiada Judeţeană de Fizică am obţinut locul I în clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, iar la Olimpiada Naţională de Fizică am obţinut menţiuni de onoare în clasele a VI-a şi a VII-a, iar anul trecut medalia de bronz”, povesteşte, cu modestie, elevul.

Luni dimineaţă, în cabinetul prefectului Harghitei, Petru-Ioan Coja a fost felicitat de reprezentantul Guvernului în judeţ şi de inspectorul şcolar general adjunct, care i-au înmânat o diplomă şi un premiu în valoare de 1.000 de lei.

„Cu mare bucurie onorăm astăzi strădania şi performanţa acestui elev care, la examenul de Capacitate, a reuşit să obţină media zece. Este un copil deosebit, care s-a dezvoltat într-un mediu familial în care educaţia primită de la părinţi îşi spune cuvântul. Vreau să-l felicit din suflet şi suntem convinşi că performanţa lui înseamnă multă muncă, ambiţie şi dorinţa de a fi primul. Nu reprezintă prea mult o diplomă şi un premiu pentru acest tânăr, dar ele exprimă recunoaşterea noastră, a Instituţiei Prefectului, a Inspectoratului Şcolar Judeţean. Îi dorim succes pe mai departe, îi dorim ca toate visele să i se împlinească şi să nu coboare ştacheta, pentru că lumea în care trăim te încearcă de multe ori şi doar dacă eşti ambiţios şi îţi stabileşti ţeluri înalte, le vei atinge, cu siguranţă”, a declarat prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei. El a mulţumit,  deopotrivă, dirigintei absolventului şi conducerii Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”, „oameni deosebiţi care fac cinste învăţământului harghitean şi cu care ne mândrim întotdeauna”.

Prezent la eveniment, inspectorul şcolar general adjunct prof. dr. Cristinel Glodeanu şi-a manifestat „bucuria” de a premia „un elev de nota zece”. „În prima zi de şcoală le uram tuturor un an şcolar de nota zece şi mă bucur că astăzi avem un elev-exemplu, un elev care, de-a lungul anilor, s-a străduit să aibă o activitate cât mai bună, marcată prin rezultate atât la olimpiadele judeţene, cât şi naţionale. (…) Media zece înseamnă, de fapt, un exemplu pentru toţi elevii, deoarece perfecţiunea nu se poate atinge în fiecare clipă. Oricât de bine am fi pregătiţi, oricât de mult am încerca să ne stăpânim emoţiile copleşitoare, examenul este acel moment în care trebuie să fim în stare să oferim tot ce e mai bun. Iată că avem un elev care a reuşit să facă acest lucru. Îl felicit atât pe el, pe diriginta lui, pe directoarea şcolii şi pe familia acestuia, pentru că, la un moment dat, colaborarea dintre părinţi şi şcoală este cea care dă rezultate. Ne dorim să avem în fiecare an cât mai mulţi elevi de nota zece şi, iată, că gheaţa a fost spartă”, a precizat prof. dr. Glodeanu, felicitându-l pe tânăr şi urându-i mult succes în continuare.

Emoţionate au fost profesoarele Liliana Mihalache, fosta dirigintă a tânărului, şi Carmen Miron, directoarea Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”, care şi-au însoţit fostul elev la mica festivitate de premiere. Cea din urmă a avut, la rândul ei, un premiu pentru Ionuţ, aşa cum îi spun colegii – o carte pentru pasiunea lui, „Fizica povestită”. „Îi doresc să-şi continue munca, pentru că în primul rând la el este muncă. Ionuţ este exemplul clar că nu trebuie să fii geniu, ci că prin muncă şi tenacitate cum n-am văzut la alt copil, se pot realiza lucruri extraordinare. Ar fi bine ca mulţi elevi să-i urmeze exemplul”, a arătat prof. Carmen Miron.

Premierea fostului său elev a fost un moment deosebit şi pentru prof. Liliana Mihalache, care i-a promis tânărului că îi va fi alături şi la ultimul clopoţel. „El face parte dintr-o generaţie deosebită, axată pe muncă. Avem într-adevăr un elev de nota 10 şi la Română, şi la Matematică, dar în şcoala noastră au fost (la Evaluarea Naţională 2019 – n.a.) şi trei note de 10 la Română şi trei note de zece la Matematică. Iar pentru Ionuţ: mult succes şi sigur vom mai auzi de el”, a punctat fosta dirigintă a tânărului.

Ionuţ şi-a început noul an şcolar la Braşov, la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”. „Am vrut să merg acolo, pentru că ştiam că, dacă vreau să fac performanţă şi excelenţă în materii precum Fizica, Matematica şi Informatica, trebuie să merg într-un mediu de elită. Fizica este pasiunea mea, la început a fost multă muncă, perseverenţă, care s-au transformat într-o pasiune. Să vrei să lucrezi, să ai un ţel, până la urmă ţine doar de tine şi aşa a şi fost”, ne mai spune tânărul. După ce va absolvi liceul, se va îndrepta fie către o Facultate de Fizică, fie spre una de Inginerie, care să combine Fizica cu Matematica. Dar şi mai mult îşi doreşte să se implice în proiecte NASA. „Am o pasiune pentru spaţiul cosmic, pe care mi-am dezvoltat-o anul trecut, când am început să văd lucrurile cu alţi ochi. Proiectele NASA sunt susţinute şi de şcoala la care merg acum (Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov – n.a.), unde, probabil, voi reuşi să mă implic chiar din România”, ne spune elevul.

Visul lui este să devină doctor în Fizică şi, la cât este de tenace, va deveni realitate fără doar şi poate. Înainte de a porni spre Braşov, a ţinut să le mulţumească „foarte mult” profesorilor care l-au îndrumat în primele opt clase. „Sunt profesori excepţionali la Şcoala Liviu Rebreanu, fără de care nu aş fi reuşit să obţin astfel de rezultate, de care orice şcoală ar trebui să aibă parte”, a conchis singurul elev de media 10 din Harghita, la Evaluarea Naţională din acest an.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.