O seară specială de poezie şi muzică cu ocazia lansării cărţii„Tratat de… tratamente şi Antipoezie”, semnată de Valer I. Moldovan | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Cultură »
O seară specială de poezie şi muzică cu ocazia lansării cărţii
„Tratat de… tratamente şi Antipoezie”, semnată de Valer I. Moldovan
<h5><i>O seară specială de poezie şi muzică cu ocazia lansării cărţii</i></h5><i>„Tratat de… tratamente şi Antipoezie”</i>, semnată de Valer I. Moldovan

O seară specială de poezie şi muzică cu ocazia lansării cărţii
„Tratat de… tratamente şi Antipoezie”, semnată de Valer I. Moldovan

Sâmbătă, Adriana Balogh împreună cu Grupul „Chitara de Ciuc”, cu invitaţi din Topliţa (Grupul Folk Călimănel, coordonat de părintele Petru Cătinean), Gheorgheni (profesoara Petronela Apopei) şi Bălan (poetul Daniel Întuneric), a oferit o seară specială, una presărată cu muzică folk, colinde şi poezie, toate pentru a pune în lumină lansarea cărţii semnate de Valer I. Moldovan – „Tratat de… tratamente şi Antipoezie”.

Seara a fost deschisă de Grupul „Chitara de Ciuc”, coordonat de Adriana Balogh. Pentru că ne aflăm în apropierea sărbătorii Crăciunului, copiii de la „Chitara de Ciuc” i-au încântat pe cele câteva zeci de persoane care au dorit să fie prezente la eveniment cu colinde.

Vestea naşterii Domnului a fost adusă şi de invitaţii din Grupul Folk Călimănel, Topliţa, coordonat de părintele Petru Cătinean.

A urmat un alt moment special, de această dată unul de muzică folk, oferit de Adriana Balogh şi fiica dânsei, Noemi.

Despre carte a vorbit Petronela Apopei, care este profesoară, invitată din Gheorgheni.

„Este un mixt de poezie – de versuri de o sensibilitate deosebită – şi câteva tratate de proză. O proză care acuză şi o face pe bună dreptate pentru că viaţa, după cum bine ştiţi şi ştim cu toţii, este o înşiruire de bucurii şi mai puţine bucurii. Simplul lucru care ne ţine în picioare este înălţarea către Cer – şi cum putem face asta? Prin sufletul nostru bun. Mă refer mai întâi la tratatele – şi spune Valer – de impotenţă, de modă veche, de multă dorinţă, de pofte, de incapacitate şi de bune intenţii”, spunea profesoara de Limba şi literatura română.

Apoi a citit Pariu pierdut – pe care a caracterizat-o ca nefiind o poezie de iubire. Este o poezie de despărţire de ceva rău, nu neapărat de o iubită, ci de o parte din viaţa iubită.

Şi a mai citit Freamăt (Cântec), care se termină prin versul „Iar pe cer… văd şi acum… doar o stea!”. Apoi, prof. Petronela Apopei a continuat, spunând „cum se apropie Steaua care vesteşte naşterea Mântuitorului Iisus Hristos şi cum fiecare dintre noi s-a născut sub o stea, eu cred că steaua lui Valer Moldovan va străluci şi de acum înainte şi să sperăm că de fiecare dată ne vom regăsi înainte de marea sărbătoare a Naşterii Domnului împreună, şi cu mai multă speranţă în suflete, şi cu multă bucurie pe care o poate aduce naşterea celui care a izbăvit lumea de păcate, celui datorită căruia noi suntem aici, pe Pământ”.

„Dacă ar fi să vorbesc despre această carte din punct de vedere literar – încheia Petronela Apopei – aş putea spune că a folosit câteva motive romantice, printre acestea fiind îngerul, care simbolizează înălţarea pe scara către Dumnezeu, un simbol foarte puternic şi care ne-a adunat astăzi aici pentru că fiecare dintre noi simţim această înălţare în suflete. Şi, dacă mă uit în ochii fiecăruia dintre dumneavoastră, văd această bucurie de a fi şi de a fi aici, cu toţii, împreună.

(…) Vă îndemn să o citiţi pentru că este o carte de suflet, iar antipoezia, pe care eu aş numi-o antepoezie, este chiar poezie. Pentru că, aşa cum spunea Sf. Apostol Pavel în epistola întâia către corinteni, Iar dragoste nu am, nimic nu sunt, nici Valer, nici dumneavoastră, dacă nu ar fi avut poezia sufletelor noastre n-am fi fost”.

Seara a fost încheiată de alte două momente muzicale, de muzică folk şi colinde. Primul a fost oferit de poetul Daniel Întuneric, iar al doilea, în mod normal, de Valer I. Moldovan.

Bineînţeles, nu au lipsit autografele oferite pe cărţi pentru iubitorii de poezie şi cultură.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.