Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Festivalul de colinde „Florile Dalbe” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Topliţa: Festivalul de colinde „Florile Dalbe”
Topliţa: Festivalul de colinde „Florile Dalbe”

Topliţa: Festivalul de colinde „Florile Dalbe”

În perioada 24-25 noiembrie 2016, pe scena Casei de Cultură a municipiului Topliţa s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de colinde „Florile Dalbe”, activitate cuprinsă în Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2016, co-finanţată de Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia Părinţilor din Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa.

Spectacolul, gândit în spiritul Serii de Ajun, a adus pe scena Casei de Cultură 135 de colindători de la 11 unităţi şcolare din zona Topliţei, pregătiţi de 20 de profesori de specialitate, primiţi şi omeniţi conform tradiţiei, cu mere, nuci şi bomboane de către familia gazdă.

Ideea de bază a proiectului a fost aceea de a readuce la lumină nu doar colindele şi datinile de sărbătoare, ci şi minunatele costume populare.

Sarcina juriului nu a fost deloc uşoară, deoarece concurenţii au fost la înălţime, iar stabilirea câştigătorilor a fost dificilă. Cu toate acestea, au fost acordate următoarele premii şi menţiuni:

Secţiunea grup

Premiul I: Grupul „Flori Topliţene”, pregătit de doamna Livia Harpa (600 de lei); premiul al II-lea: Corul Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, pregătit de doamna profesoară Maria Cojocaru (500 de lei); premiul al III-lea: Grupul „Mlădiţe”, de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” Topliţa, pregătit de doamnele profesoare Letiţia Mureşan şi Lucica Cucuiet (400 lei).

La această secţiune au fost acordate trei menţiuni, în valoare de câte 300 lei: Grupul Liceului „Miron Cristea” Subcetate, pregătit de profesorii Ionela Popa, Cristian Popa, Bogdan Pulhac; ceata de colindători de la Liceul Tehnologic Corbu, doamna profesoară Alina Alexandra Curcă; Grupul Liceului Teoretic „Kemény János”, domnul profesor Rokaly János.

Au mai fost acordate două premii speciale din partea Asociaţiei Părinţilor din Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, a câte 200 lei, pentru Grupul „Armonia” de la Liceul Tehnologic „Zimmethausen” Borsec, pregătit de domnul profesor László Tibor, şi pentru micii colindători de la Grădiniţa „Voinicel”, pregătiţi de doamnele profesoare Gabriela Stanca, Mirela Hosszu, Emilia Fodor, Paula Ilisan, Anişoara Ferenczi. Totodată, au fost acordate două menţiuni speciale, în valoare de câte 100 de lei: Grupul „Dor, Doruleţ” de la Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie” Topliţa, pregătit de doamnele profesoare Margareta Marc şi Luciana Cojocar, şi colindătorilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Topliţa, pregătiţi de domnul profesor Alin Negrea.

Secţiunea individual

Premiul I, în valoare de 500 de lei, a fost acordat elevului Raul Nuţ, de la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” Topliţa; premiul al II-lea, în valoare de 400 lei, pentru eleva Roxana Truţa, de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”, Topliţa; premiul al III-lea, în valoare de 300 de lei, pentru eleva Miruna Cioloca, de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa.

La această secţiune au fost acordate două menţiuni, în valoare de câte 200 de lei, pentru elevele: Diana Ciocania, de la Colegiul Naţional „M. Eminescu” Topliţa, şi Andreea Gyorfi, de la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” Topliţa.

Paul Mureşan, de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, a primit un premiu special, în valoare de 100 lei, din partea Asociaţiei Părinţilor din liceu.

Adepţi ai principiului „dăruind, vei dobândi”, ne-am propus să aducem bucuria Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului şi în alte „case”. De aceea, prin intermediul Consiliului Şcolar al Elevilor, dar şi al spectatorilor de la festival, au fost colectaţi 2.000 de lei, care vor fi direcţionaţi spre Casa de Copii „Sfântul Iosif” din Odorheiu-Secuiesc, respectiv spre copiii de la Centrul Social Călimănel.

festivalcolinde2În încheiere, doresc să evidenţiez contribuţia membrilor echipei de proiect, pentru îndeplinirea scopului şi reuşita activităţilor, adresându-le mulţumiri doamnei director adjunct Cristina Mureşan, domnului Sorin Stan, preşedintele Asociaţiei Părinţilor, doamnei Florina Ursu, contabil şef, domnului Isan Alexandru, administrator, doamnelor profesoare Mirela Laczko-Rusu, Mihaela Ilisan, Luminiţa Csiki, Victoriţa Croitor, doamnelor secretare Aurelia Stan şi Marinela Iliescu.

Totodată, doresc să le mulţumesc tuturor diriginţilor şi profesorilor pentru învăţământ primar, Consiliului Şcolar al Elevilor, care au contribuit la reuşita activităţilor noastre, atât prin participarea la spectacol, cât şi prin sumele de bani donate.

De asemenea, mulţumirile se îndreaptă spre domnul Cristian Lazăr, director al Centrului Cultural Topliţa, unul dintre parteneri, pentru prestaţia deosebită a artiştilor, în cadrul spectacolului oferit în cea de-a doua zi a festivalului.

Nu în ultimul rând, dorim să mulţumim domnului consilier Bende Sándor, care ne-a fost alături la activitatea derulată, ca reprezentant al finanţatorului, Consiliul Judeţean Harghita.

Coordonator proiect, Camelia-Mirela Petruţ
Preşedintele Asociaţiei Părinţilor din LTOCT, Sorin-Gavril Stan

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.