Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” vă invită la spectacole | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Cultură » Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” vă invită la spectacole
Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” vă invită la spectacole

Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” vă invită la spectacole

  • În luna noiembrie Teatrul Municipal Miercurea-Ciuc ne propune patru spectacole, unele jucate şi altele subtitrate în limba română

Relatam, într-un material anterior, despre deschiderea şi dorinţa conducerii „Csíki Játékszín” de a se adresa şi publicului român. Iată că în luna noiembrie ne invită să ne lăsăm ispitiţi şi emoţionaţi de poveşti care alunecă din cărţi mai vechi sau mai noi, prinzând viaţă într-o formă elitistă de artă.

În data de 23 noiembrie, actorii Teatrului de Stat din Constanţa vor prezenta spectacolul „Jocuri din curtea din spate”, piesa dramaturgei israeliene Edna Mazya, inspirată de un caz real, aducând în atenţia spectatorilor un text care a făcut multă vâlvă în urmă cu un deceniu, o piesă pentru care regizoarea Diana Mititelu a luat premiul de debut. „Este un spectacol care se adresează publicului tânăr – adolescenţi şi tineri adulţi – cu o problematică foarte actuală”, precizează regizorul Vladimir Anton, directorul artistic al Teatrului Municipal Miercurea-Ciuc.

Pe 24 noiembrie, la Sala Studio „Hunyadi László” este programat spectacolul cu subtitrare în limba română „Când timpul nu se mişcă”, în regia lui Vladimir Anton, o piesă de Donald Margulies, un autor american contemporan care a câştigat premii Pulitzer. Din descrierea aflată pe site-ul oficial al teatrului aflăm că „spectacolul ridică o problemă umană şi etică extrem de actuală: în ce măsură mai avem capacitatea de a empatiza şi, eventual, de a înţelege suferinţa aproapelui aflat departe pe altă stradă, în alt oraş, în altă ţară, pe alt continent? În ce măsură Eu pot deveni Celălalt şi stabili cu el/ea o relaţie autentică? Într-o lume bulversată, ahtiată şi îndopată cu imagini-drog de tip reality-show şi în care un film-horror sau un război real livrează oamenilor doza de adrenalină necesară, care ar mai putea fi azi misiunea jurnaliştilor plecaţi în zonele de conflict? Strict aceea de a informa (inevitabil parţial) asupra desfăşurării unor evenimente, obligatoriu în regim de breaking news? De a facilita cunoaşterea (inevitabil superficială) a cauzelor unor fenomene aşa-zis istorice? Sau poate, aşa cum se dezvăluie în piesă, rolul lor ar fi mai degrabă de a relata, prin cuvânt şi imagine, povestea unor oameni. De a fixa micro-istoria. De a imortaliza destine umane în clipe critice, eroice, tragice”.

În data de 26 noiembrie va fi prezentată, cu subtitrare în limba română, piesa «Agamemnon»,scrisă de dramaturgul Rodrigo Garcia, un spectacolul regizat de Alejandro Durán. Piesa se joacă cu public pe scena Sălii Mari, decorul este pe scenă şi publicul stă în decor; cu alte cuvinte o atmosferă specială, menită să creeze o experienţă de excepţie spectatorilor, la care să rezoneze şi să reacţioneze.

„M-am întors de la supermarket şi i-am tras o mamă bătaie fiului meu – aşa începe piesa lui Rodrigo García. În termeni generali, scopul său principal este de a critica actuala societate consumeristă şi capitalistă. Tema textului este una foarte actuală şi vorbeşte despre acest trebuie dictat de societate, pe care fiecare dintre noi îl întâlnim frecvent. Spectacolul este aproape de limbajul de performanţă în care se creează o relaţie directă între actor şi spectatori, unde actorul are stimuli reali care îl ajută să joace într-un mod real într-un spaţiu scenografic, dar plin de simboluri care se referă la consumerism şi la bombardamentul constant al imaginilor la care suntem expuşi în viaţa de zi cu zi”, ne traduc criticii mesajul piesei.

Iar în data de 27 noiembrie la Sala Mare se va juca pentru marele public un alt spectacol al Teatrului de Stat din Constanţa: „MARIA TĂNASE. O POVESTE”. Va fi un „one woman show” care, potrivit criticilor, înfăţişează o versiune despre viaţa celebrei cântăreţe, cu aspecte mai puţin cunoscute ale personalităţii sale. „Documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile ei, analogii cu Edith Piaf sau cu Frida Kahlo, toate alcătuiesc o imagine coerentă a unei femei superbe şi puternice” se arată în descrierea spectacolului. În rolul principal o veţi vedea pe actriţa şi cântăreaţa Mirela Pană, interpretând şi şase dintre cântecele celebrei artiste, pe care Nicolae Iorga a supranumit-o „Pasărea măiastră”. Mirela Pană va fi acompaniată de pianista Elena Gatcin.

„Este un spectacol care s-a plimbat destul de mult prin ţară şi care a avut un succes fantastic în Bucureşti. Regizoarea Carmen Lidia Vidu a scris un scenariu care este un tribut adresat Mariei Tănase, vieţii şi activităţi ei, este un spectacol în care se cântă şi care este pentru toată lumea”, a concluzionat regizorul Vladimir Anton, invitându-ne la o infuzie de cultură.

Spectacolele încep de la ora 19:00, iar biletele le puteţi achiziţiona doar de la Casa de bilete a teatrului, care este deschisă de luni până joi, între orele 13:00 şi 15:00 şi vineri, între orele 12:00 şi 14:00, sau cu o oră înainte de spectacolele programate.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.