Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Performanţa elevilor şi asigurarea de locuinţe pentru medici, între priorităţile Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Performanţa elevilor şi asigurarea de locuinţe pentru medici, între priorităţile Consiliului Judeţean Harghita
Performanţa elevilor şi asigurarea de locuinţe pentru medici, între priorităţile Consiliului Judeţean Harghita

Performanţa elevilor şi asigurarea de locuinţe pentru medici, între priorităţile Consiliului Judeţean Harghita

  • Accesul pietonal şi auto la Palatul Administrativ va fi regândit, reamenajat și modernizat

Caracterul de urgenţă al şedinţei extraordinare convocată marţi a fost dat, pe de o parte, de necesitatea suplimentării sumelor alocate pentru premierea elevilor cu performanţe deosebite, dar şi de includerea celei mai noi construcţii cu destinaţia „locuinţe de serviciu pentru medici” în patrimoniul judeţului.

 Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc a solicitat un spaţiu aflat în incinta fostei Policlinici stomatologice de pe Bulevardul Timişoarei – fostul cabinet neurologic de la etajul I, în prezent liber. „Trebuie să mutăm câteva birouri de la spital şi câteva cabinete de la Ambulatoriul de specialitate”, a explicat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Consilierii judeţeni au aprobat darea spaţiului eliberat în administrarea SJU pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de prelungire încă 2 ani, la solicitarea părţilor.

***

Cele trei unităţi de învăţământ special aflate în subordinea Consiliului Judeţean Harghita vor fi dotate cu tablete Allview Viva H1004LTE şi laptopuri Allview Allbook I printr-un proiect al consiliului judeţean câştigat în perioada pandemiei. În cadrul proiectului au fost achiziţionate 87 de tablete pentru elevi cu cerinţe educaţionale speciale şi 42 de laptopuri pentru cadrele didactice care predau în unităţile de învăţământ speciale, valoarea echipamentelor IT ridicându-se la aproape 153.000 de lei. Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor i se vor repartiza 20 de tablete şi 10 laptop-uri, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland va primi 47 de tablete şi 16 laptop-uri, iar Şcoala profesională „Szent Anna” Miercurea-Ciuc – 20 de tablete şi 16 laptop-uri.

***

S-au finalizat lucrările de construcţie la încă un imobil cu destinaţia „locuinţe de serviciu pentru medici”. Construcţia situată pe str. Dénes László, alcătuită din parter şi mansardă, adăposteşte patru apartamente (două la parter şi două la mansardă), fiecare dintre ele fiind prevăzut cu cameră de zi, dormitor, hol, bucătărie, baie şi cămară. Imobilul, care va constitui proprietatea judeţului Harghita, a fost proiectat pe un teren cu suprafaţa totală de 13.120 de metri pătraţi, valoarea totală a investiţiei consiliului judeţean ridicându-se la 1.065.995,95 de lei.

„Va fi necesară inclusiv proiectarea şi investiţia prin ANL, dacă se va reuşi, pentru că solicitarea de locuinţe pentru medici este foarte mare, sunt foarte mulţi medici care vor să vină să lucreze aici”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

Marţi s-a votat includerea acestei construcţii în patrimoniul judeţului Harghita, numai aşa putând fi solicitate atestarea adresei imobilului de la Primăria Miercurea-Ciuc, racordarea construcţiei la reţeaua de gaze şi la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Lucrările de racordare trebuie realizate în termen cât mai scurt, având în vedere temperaturile atmosferice în scădere, pentru prevenirea îngheţării sistemului de alimentare cu apă şi de încălzire.

***

Au fost aprobate în cadrul şedinţei extraordinare şi sumele solicitate de inspectoratul şcolar judeţean pentru premierea elevilor care au obţinut performanţe deosebite, distincţii, medalii şi premii speciale la olimpiade şi la concursuri şcolare judeţene, precum şi a cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. Suma alocată în acest scop este de 230.000 de lei, iar valoarea stimulentelor propuse este în cazul elevilor (la individual) – de 325 de lei pentru locul I, 275 de lei pentru locul al II-lea şi 225 de lei pentru locul al III-lea. Stimulentele financiare în cazul echipelor de elevi sunt de 1.000 de lei pentru locul I, 800 de lei pentru locul al II-lea şi 600 de lei pentru locul al III-lea. Valoarea premiilor în bani acordate cadrelor didactice care au pregătit elevii începe de la 320 de lei pentru locul I şi ajunge la 220 lei pentru locul al III-lea.

***

Accesul pietonal şi auto la Palatul administrativ va fi regândit, reamenajat şi modernizat printr-un proiect al CJ, a cărui Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii a fost aprobată în şedinţa extraordinară de marţi. Suprafeţele pietonale şi carosabile din jurul Palatului administrativ şi scările exterioare aflate în stare avansată de degradare vor fi reabilitate prin utilizarea materialelor de construcţii rezistente (granit); se are în vedere şi amenajarea unui sistem de scurgere a apei pluviale, sau de colectare a acesteia în rigole, urmând să fie supuse la rândul lor reabilitării şi modernizării parcarea, rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, iluminatul exterior, nefiind omise căile de acces pentru biciclete.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.