Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Surse de finanţare pentru persoanele care cred în şansa lor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Surse de finanţare pentru persoanele care cred în şansa lor
Surse de finanţare pentru persoanele care cred în şansa lor

Surse de finanţare pentru persoanele care cred în şansa lor

Mărturie stă exemplul celor ce şi-au văzut visul împlinit, dând viaţă unor proiecte aducătoare de fonduri europene nerambursabile!

Spre a putea răspunde cititorilor noştri interesaţi de modalitatea de obţinere a unor fonduri europene care să permită înfiinţarea, modernizarea sau extinderea unor unităţi de producţie alimentară, l-am rugat pe dr. ing. Ioan Hîrb, directorul OJFIR Harghita, să ne ajute, lucru pe care l-a făcut, ca de obicei, cu multă amabilitate.

– Vă mulţumesc pentru asta şi intru direct în subiect: cine poate solicita un astfel de sprijin financiar şi cum anume o poate face?

– Un asemenea demers poate fi întreprins, alături de alte categorii de solicitanţi eligibili, şi de persoanele fizice autorizate (PFA), titularii unor întreprinderi individuale (II) sau membrii unor întreprinderi familiale (IF), preferaţi de mulţi antreprenori, care doresc să înfiinţeze, să spunem, un centru de colectare a laptelui, o carmangerie, o fabrică de procesare a mierii de albine, o fabrică de sosuri sau de sucuri naturale ş.a.m.d., până la o fabrică de producţie a legumelor murate.

– La această dată se mai pot solicita bani pentru unul din obiectivele la care aţi făcut referire?

– Desigur, prin depunere de proiecte la SM 4.2 – „Investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole” şi SM 4.2 A – „Investiţii în procesarea şi marketingul produselor pomicole”. Subliniez însă că înregistrarea lor se face doar în sistem electronic, prin intermediul platformei existente pe site-ul AFIR.

– Ce ar trebui să facă, de pildă, un PFA pentru a fi sigur că va obţine finanţarea?

– Pe scurt, iată paşii de urmat: înregistrarea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi pregătirea Planului de afaceri, ştiut fiind că acesta reprezintă cel mai complex document solicitat la depunerea cererii de finanţare. Fără a dezvolta structura cadru a planului, voi preciza că depunerea lui presupune şi obţinerea unor documente suplimentare, diferite în funcţie de specificul investiţiei. Aş aminti aici actele prin care se certifică proprietatea ori dreptul de folosinţă asupra terenului; certificatul de urbanism, în cazul proiectelor care urmăresc realizarea unor lucrări de construcţie, ofertele financiare şi tehnice; autorizaţia sanitară, diploma de studii etc.

– Despre cererea de finanţare când vorbim?

– Trebuie să vă spun că, deşi acesta este primul document amintit atunci când se anunţă condiţiile în care se pot accesa finanţările nerambursabile, completarea se face numai la sfârşit, întrucât cererea va cuprinde obligatoriu atât informaţii din Planul de afaceri, cât şi informaţii din celelalte acte anexate lui.

– Cine face evaluarea documentaţiei transmise?

– Pentru proiectele fără lucrări de construcţii evaluatorii din cadrul OJFIR Harghita, pentru cele cu lucrări de construcţii evaluatorii Centrului Regional Alba Iulia.

– În sfârşit, ultima întrebare: pe parcursul implementării proiectului, beneficiarul poate solicita un avans?

– Da, dar vorbim despre un avans de până la 50 la sută din valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului, la data depunerii cererii de finanţare sau până la data depunerii primului dosar al cererii de plată la Autoritatea contractantă. Pentru a beneficia însă de rambursarea avansului, beneficiarul are obligaţia să depună o garanţie financiară, eliberată de o instituţie bancară sau nebancară, care să acopere acest avans în procent de 100%.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.