Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Străbunii mei-Rădăcini” – colțul muzeistic al istoriei vii a românilor din Harghita la Colegiul Național O. Goga | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Cultură » „Străbunii mei-Rădăcini” – colțul muzeistic al istoriei vii a românilor din Harghita la Colegiul Național O. Goga
„Străbunii mei-Rădăcini” – colțul muzeistic al istoriei vii a românilor din Harghita la Colegiul Național O. Goga

„Străbunii mei-Rădăcini” – colțul muzeistic al istoriei vii a românilor din Harghita la Colegiul Național O. Goga

Muzeul în miniatură dezvăluie poveștile înaintașilor noștri și este dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, mâine împlinindu-se 160 de ani de la apariţia noului stat naţional, România, pe harta Europei

„Am adus muzeul în școală pentru că ne-am propus să ne conectăm elevii la vremuri demult apuse, a căror valoare ei nu o cunosc și să-i conectăm la propria identitate. Prin maniera de prezentare a acestor obiecte ne dorim să nu vorbim despre o lume în care a dispărut, ci ne dorim să pătrundem în această lume și să ne găsim rădăcinile”, a declarat directoarea Colegiului Național „Octavian Goga” (CNOG), prof. Magdalena Dumbravă.

Ea a explicat că ideea amenajării unui spaţiu cu specific muzeal s-a concretizat după o întâlnire cu Margareta Maier, deținătoarea celor mai multe dintre obiectele din micul muzeu și „s-a concretizat, într-o lună şi jumătate”, în ceea ce a numit domnia sa „muzeul nostru de suflet românesc”.

„Obiectele expuse, cu valoare istorică, etnografică, dar şi sentimentală, au fost extrase din universul tradiţional aparţinând unor diferite zone ale judeţului, fiind considerate martori ai unei lumi sociale şi simbolice din prima parte a secolului XX”, a continuat prof. Dumbravă.

Costume populare foarte valoroase, vechi de un secol, precum și alte obiecte vestimentare care au alcătuit portul popular al românilor din această parte de țară, un document deosebit de valoros semnat de întâiul Patriarh al României, Elie Miron Cristea, obiecte din ceramică, obiecte de uz casnic din prima jumătate a secolului trecut, bancnote, obiecte de cult, arme, documente de identitate și scrisori din prizonierat datând din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, toate având legătură cu tradițiile, demnitatea națională și cu dăinuirea românilor, pot fi admirate în colțul muzeal de la CNOG.

„Obiectele au aparţinut bunicilor mei, bunicii şi materni şi ai soţului. Le-am adunat vreme de zece ani şi le-am adus aici, pentru că m-am gândit eu că generaţia tânără, cei care nu au avut parte de poveştile bunicilor, să le vadă, să înveţe. Cămaşa pe care a purtat-o bunica soțului meu are 100 de ani, a purtat-o bunica soţului. Am adus și o mulţime de obiecte care au aparţinut bunicului meu, care a luptat în al Doilea Război (Mondial – n.a.), a fost prizonier, a stat şapte ani în Siberia. Interesant este că din perioada războiului în sine, cât a fost combatant, nu a scris nicio scrisoare, iar din perioada când a fost prizonier au ajuns la noi cam 20 de scrisori, toate cu acelaşi mesaje: Sunt bine, care sănătate vă doresc şi vouă”. Însă obiectul care îmi este cel mai drag, este crucea care l-a însoţit pe bunicul meu pe front şi care se pare că i-a purtat noroc, pentru că a venit acasă întreg. Ideea este să nu-i uităm”, a explicat urmașa acestuia, Margareta Maier.

Profesoara de Istorie Geta Bogos a relatat că proiectul „Străbunii mei – Rădăcini” s-a conturat la orele de istorie de la liceu, când elevilor li s-a recomandat să caute în familiile lor sau în vecini povești care au legătură cu momentele istorice din trecutul românilor sau care au contribuit, într-un fel sau altul, la viaţa comunităţii din care acestea au făcut parte.

„Ne dorim ca elevii noştri să cunoască, să interpreteze şi să-şi formeze o opinie legată de cele studiate (…) Urmărim ca în cadrul acestui proiect să adunăm şi să dezvăluim cât mai multe poveşti, în aşa fel încât înaintaşii noştri, cei care au clădit temelia prezentului să nu rămână o statistică, ci să devină modele de urmat, inspiraţie pentru noi toţi, iar acest micro-muzeu al şcolii să devină o oglindă în care comunitatea noastră să se recunoască. (…) Nu trebuie să uităm că o ţară fără cultură nu există. O ţară fără cultură nu are identitate”, a spus prof. Bogos.

Prezent la eveniment, prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei a apreciat că ar fi nevoie de astfel de mini-muzee ale identității naționale și în alte unități de învățământ.

„Marele nostru istoric, Nicolae Iorga, spunea că cine uită, nu merită. Iar ceea ce văd eu astăzi aici este o mică Unire, pentru o mare Unire. (…) Cred că nu doar această unitate de învăţământ avea nevoie de un astfel de muzeu, Miercurea Ciuc avea nevoie de un astfel de muzeu amplasat într-o unitate de învăţământ, pentru că, aşa cum Străbunii mei-Rădăcini – aş spune eu rădăcini vii – există şi vor exista întotdeauna, la fel cultura şi tradiţiile, valorile noastre identitare româneşti trebuie puse în valoare şi aici”, a declarat opinat prefectul Andrei.

Inspectorul școlar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a mulțumit inițiatorilor proiectului pentru inițiativă și persoanelor care au donat obiectele ce alcătuiesc colțul muzeal al singurului liceu românesc din Miercurea Ciuc. „Iată că putem să predăm istoria şi într-un alt mod. Este un lucru deosebit să ne aducem aminte de străbuni, să ne aducem aminte privind aceste exponate, care au amprenta sufletului nostru şi care vibrează în sufletul nostru ori de câte ori le privim”, a spus Cristinel Glodeanu.

Reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc, Angela Bîrsan, le-a urat inițiatorilor ca acest spațiu, care adună laolaltă spiritul și  tradițiile românilor, să se dezvolte, să crească ca-n povești.

„Acest pui de muzeu să crească, să se facă adolescent, la bătrâneţe să fie ditamai muzeul, care să concureze cu Muzeul Oltului şi Mureşului Superior. Și lucrul acesta este posibil, pentru că fiecare dintre dumneavoastră ştiu că aveţi acasă ceva care a aparţinut străbunilor, care într-adevăr s-ar rupe din suflet pentru a ajunge la acest muzeu, dar care este atât de valoros pentru generaţiile care vor fi aici – dacă vor mai fi aici – peste 50, peste 100 de ani”, a punctat Angela Bîrsan.

Muzeografa Ana Dobreanu, de la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, a salutat inițiativa profesorilor de la Colegiul Goga și a apreciat că „asemenea colțuri muzeistice ar fi binevenite în fiecare școală”. „Să nu uităm niciodată că trecutul face parte din noi și el a construit prezentul pe care-l trăim și este trambulina spre viitor. Elevii trebuie să  înțeleagă în permanență cât de important este să știm de unde ne tragem și un asemenea colț muzeistic în fiecare școală este o aducere aminte permanentă și, de ce nu, o invitație de a vizita alte mari muzee”, a îndemnat dna Dobreanu.

Apariția acestui muzeu în incinta școlii a fost pe placul elevilor, care au contribuit și ei la amenajarea lui. „Muzeul este modul nostru de a ne gândi la mica și la marea Unire, este locul unde se odihnește Istoria, modul prin care noi lăsăm mărturii ale trecerii noastre pe pământ. Un muzeu în școală este o idee inedită, pentru că ne ajută să ne dăm seama cum am ajuns ce suntem astăzi și să prețuim ce a aparținut strămoșilor noștri”, a remarcat Carina Raluca Stroia, elevă în clasa a VII-a la CN O. Goga.

Inaugurarea a avut loc în prezența autorităților locale și județene, a zeci de elevi, cadre didactice și părinți. La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, care au binecuvânat unitatea de învățământ și pe cei care își desfășoară zi de zi activitatea acolo.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” și ai Colegiului Național „Octavian Goga” și a fost dedicat Unirii Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.