Sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Societate » Sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Miercurea Ciuc
Sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Miercurea Ciuc

Sărbătorirea Unirii Principatelor Române la Miercurea Ciuc

În centrul municipiului reședință de județ, românii s-au prins în Hora Unirii

160 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost sărbătoriți, astăzi, și în municipiul Miercurea Ciuc, printr-o manifestare ce a avut loc în Palatul Administrativ, sala mare fiind arhiplină, și care s-a încheiat cu Hora Unirii pe platoul din centrul orașului.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a evidențiat, la începutul, evenimentului că „puterea unei națiuni stă în idealurile care o animă. În istorie, am reuşit să depăşim încercările atunci când am fost uniţi, când am avut conştiinţa unui ideal. La 1859 am devenit puternici pentru că am avut un proiect care ne-a adus laolaltă: Unirea”.

„Solidaritatea nu este o idee abstractă, este un exerciţiu a cărui valoare democratică şi mai ales umană trebuie să o redescoperim în faţa provocărilor lumii contemporane şi în faţa obiectivului naţional al modernizării. Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea, participând împreună la consolidarea statului de drept şi la modernizarea României. Statul de drept este fundamentul democraţiei. Doar asumându-ne supremaţia legii putem avea garanţia reuşitei noastre ca naţiune, ca cetăţeni ai unei ţări libere şi democratice”, a spus prefectul județului.

„Sub corolarul evocării a 160 de ani de la Mica Unire, România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficienţa şi responsabilitatea noastră, oriunde am fi. România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari şi conştienţi de răspunderea pe care o avem faţă de viitor”, a mai arătat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Preasfințitul Părinte Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, a vorbit, în intervenția sa, despre „Unirea Principatelor Române şi Biserica Ortodoxă Română”, punând accent pe rolul clerului în înfăptuirea actului de la 1859. „În lupta pentru unire, clerul s-a alăturat partidului unionist, sprijinindu-i acțiunile”, a punctat, printre altele, ierarhul locului.

„Ierarhii şi clerul din cele două ţări româneşti au adus o contribuţie importantă la realizarea Unirii. Slujitorii Bisericii vor avea aceeaşi atitudine patriotică şi în cursul războiului de independenţă dintre anii 1877-1878, dar mai ales în anii Primului Război Mondial, care se va încheia cu actul memorabil al unirii tuturor românilor, de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia”, a conchis Preasfințitul Părinte Andrei.

A urmat un frumos și inedit program artistic – cântece patriotice, dansuri populare și scurte scenete – dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, susținut de elevii celor două unități de învățământ din municipiu cu predare exclusiv în limba română: Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi Colegiul Naţional „Octavian Goga”.

La finalul manifestării, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, românii s-au prins în Hora Unirii, pe muzica fanfarei militare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

Manifestările din municipiul Miercurea Ciuc, care au început marți și s-au încheiat astăzi, au fost organizate de Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Colegiul Naţional „Octavian Goga” – toate din Miercurea Ciuc. (Șt. Pătrîntaș)

Arhivă foto

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.