Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Spitalul modular, amplasat în curtea Secţie de Boli Infecţioase de la Şumuleu, a fost finalizat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Spitalul modular, amplasat în curtea Secţie de Boli Infecţioase de la Şumuleu, a fost finalizat
Spitalul modular, amplasat în curtea Secţie de Boli Infecţioase de la Şumuleu, a fost finalizat

Spitalul modular, amplasat în curtea Secţie de Boli Infecţioase de la Şumuleu, a fost finalizat

Construcţia, finanţată de Consiliul Judeţean şi de Spitalul Judeţean de Urgenţă, funcţionează ca o extensie a Secţiei de Boli Infecţioase, are o capacitate de 10 paturi şi a costat 245.000 de lei.

Extensia modulară ridicată în curtea imobilului de la Şumuleu Ciuc, unde funcţionează secţiile de Boli Infecţioase şi de Pneumologie, măreşte numărul de paturi pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus şi permite separarea pacienţilor cu alte patologii. Aici vor fi îngrijiţi bolnavii care se află în supraveghere, separaţi de Secţia de Boli Infecţioase, care are o capacitate de 70 de paturi şi este destinată exclusiv pacienţilor cu COVID-19.

Spitalul modular este format din şapte containere echipate, între altele, cu injectomate, aparate EKG, cu ventilator pulmonar şi cu alte echipamente medicale necesare pacienţilor care vor fi cazaţi aici.

La ceremonia de inaugurare, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Konrád Judit, a declarat că „este o zi specială”, în care medicii şi pacienţii se pot bucura de „lucruri deosebite şi foarte importante”, precum noua extensie a secţiei de Infecţioase. „Spitalul modular este foarte important pentru noi şi mai ales pentru Secţia de Boli Infecţioase care, astfel, poate să ofere condiţii hoteliere mai bune pacienţilor internaţi”, a precizat dr. Konrád, adăugând că extensia modulară va rămâne în curtea imobilului de la Şumuleu şi va fi folosită în continuare, în condiţiile în care numărul pacienţilor care suferă de diferite boli infecţioase este în creştere. Managerul spitalului judeţean a adăugat că cel de-al optulea container va fi utilizat ca vestiar pentru personalul care lucrează cu pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a precizat că proiectul privind amenajarea spitalului modular a început în urmă cu trei săptămâni şi s-a materializat rapid. Primele patru containere au fost achiziţionate direct de Consiliul Judeţean, iar celelalte patru au fost cumpărate de Spitalul Judeţean de Urgenţă, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la suma de 245.000 de lei. „În trei săptămâni, s-a reuşit această investiţie. Eu sper că nu numai acum, ci şi în continuare sănătatea va fi tot pe primul loc, pentru că suntem pasibili de evenimente noi, de alte pandemii sau de continuarea acestei pandemii. Trebuie să punem accent pe ocrotirea, protejarea şi susţinerea personalul medical. Aşa cum spuneam, noi nu luăm decizii în locul specialiştilor, ei solicită şi Consiliul Judeţean trebuie să vină cu susţinerea. Aşa s-a realizat şi această extensie modulară”, a explicat preşedintele CJ Harghita.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului, Ion Proca, a vorbit în termeni laudativi despre modul în care au colaborat instituţiile din Harghita în ultimele luni marcate de COVID-19, arătând că, la finalul pandemiei, este necesară formularea unei strategii de sănătate detaliate a judeţului.

„Ceea ce am reuşit noi în ultimele aproape două luni, este, în mod evident, o mare familie, care a avut curaj – pentru că lucrurile importante se fac cu mult curaj – cu această iniţiativă şi asta, din fericire, nu a lipsit. Ne lipseau multe şi ne lipsesc multe, mă gândesc că după ce vom termina cu bine acest episod, vom contribui cu toţii, după acest rodaj, la crearea unei strategii de sănătate a judeţului foarte detaliată, foarte profundă, serioasă, pentru că se vede bine cât de important este să ştii ce să faci, să ai cu ce să faci şi mai ales să ai cu cine să faci”, a afirmat prefectul Proca.

Colaborarea „fără precedent” în sprijinul sistemului sanitar din Harghita, „indiferent de apartenenţa politică, etnică sau profesională”, dovedită în momente atât de dificile, a fost apreciată şi de directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Tar Gyöngyi, care consideră că acest mod de conlucrare şi de cooperare poate constitui un exemplu la nivel naţional. „Ceea ce ne-a lovit foarte brusc şi neaşteptat, a declanşat aici o colaborare fără precedent, pot să spun (…). Toată lumea s-a raliat în rezolvarea problemelor judeţului. Este cunoscut faptul că în judeţul nostru avem o infrastructură spitalicească destul de învechită, care cândva, în urmă cu 50-60 de ani, a fost funcţională, dar acum devine tot mai neîncăpătoare. (…) S-a lucrat zi şi noapte pentru realizarea acestui proiect şi a altora folositoare în perioada crizei de acum. Eu vreau doar să dau exemplu tuturor, şi altor judeţe, şi altor regiuni, că se poate, şi noi, cei de aici, care am fost acuzaţi de dezbinare, cred că am adus cel mai bun exemplu de colaborare în situaţia actuală”, a concluzionat şefa DSP Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.