Discuţii între autorităţi pe subiectul documentaţiilor pentru spitalul modular care s-a construit la Şumuleu Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Cultură » Discuţii între autorităţi pe subiectul documentaţiilor pentru spitalul modular care s-a construit la Şumuleu Ciuc
Discuţii între autorităţi pe subiectul documentaţiilor pentru spitalul modular care s-a construit la Şumuleu Ciuc

Discuţii între autorităţi pe subiectul documentaţiilor pentru spitalul modular care s-a construit la Şumuleu Ciuc

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, în curtea Secţiei Boli Infecţioase de la Şumuleu Ciuc a început construirea unui spital modular. O decizie care ajută populaţia, o decizie bine-venită în această perioadă. Este o extensie modulară, care cuprinde 7 containere, în care pot fi cazate 10 persoane, şi un container cu destinaţia de vestiar pentru personalul medical. Dar această construcţie a atras după ea o problemă de legalitate.

Clădirea spitalului este catalogată ca monument istoric, categoria B, de interes local. Astfel că, pentru orice lucrare care se face în curtea clădiri – adică în vecinătate – este necesară obţinerea, pe lângă avizele standard (de urbanism, ISU etc.) – şi avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, preciza marţi că legea permite ca în perioadele în care este declarată stare de urgenţă lucrările să meargă în paralel cu obţinerea avizului. Şi a mai spus că a înaintat documentaţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Harghita.

Însă directorul executiv al DJC Harghita, Bakos László, spunea că până marţi la prânz, la secretariat, nu a fost înregistrată nici o cerere în acest sens, „nu a depus nimeni nici o documentaţie”.

Bakos László mai spunea că, deşi era o lucrare care trebuia făcută, trebuia începută şi procedura legală pe hârtie. În momentul în care s-a săpat în curte pentru apă şi canalizare, pentru fundaţie trebuia să existe şi o supraveghere arheologică.

„Nu vreau să-l condamn, pentru că trebuia să facă. Trebuia să facă şi legal”. Lucrările trebuiau să se realizeze în paralel cu depunerea documentelor şi avizarea lor – concluziona directorul executiv al DJC Harghita.

De altfel, acesta amintea că în urmă cu aproape două săptămâni a avut discuţii cu prefectul judeţului Harghita legate de faptul că acolo se află un monument istoric. „Între timp, a apărut şi domnul Borboly. Nici nu a vrut să stea de vorbă cu noi, că e stare de urgenţă. I-am zis că pentru aplicarea Legii 422 nu contează că e urgenţă. Nu am venit ca să oprim lucrările, nu am venit să băgăm beţe în roate, numai să înceapă procedura legală (n.n. – prin depunerea documentaţiei). Nici nu a vrut să ne asculte”, spunea Bakos László. (Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.