Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Spital modular destinat pacienţilor suspecţi de COVID-19, construit în curtea spitalului judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Spital modular destinat pacienţilor suspecţi de COVID-19, construit în curtea spitalului judeţean
Spital modular destinat pacienţilor suspecţi de COVID-19, construit în curtea spitalului judeţean

Spital modular destinat pacienţilor suspecţi de COVID-19, construit în curtea spitalului judeţean

Structura este formată din 16 containere, dispune de 20 de paturi, include patru izolatoare pentru pacienţii cu patologie aparte şi beneficiază de toate dotările necesare. Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Harghita

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, a arătat, în debutul prezentării, că realizarea noii construcţii a fost dictată de creşterea numărului de pacienţi şi de necesitatea suplimentării capacităţii de cazare temporară a acestora, în deplină siguranţă.

„Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc nu este un spital COVID; zonele-tampon au fost create pentru siguranţa pacienţilor care se adresează spitalului nostru. Fiind spital de urgenţă, aici se prezintă pacienţi cu diferite afecţiuni acutizate şi noi trebuie să le asigurăm toate circuitele funcţionale şi siguranţa necesară. Cu câteva luni în urmă am creat zone-tampon în interiorul spitalului, dar odată cu creşterea numărului de pacienţi care s-au adresat spitalului nostru, mai ales pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, ne-am gândit că această zonă-tampon trebuie să fie scoasă din spital. În acest scop ne-am adresat consiliului judeţean, pentru construirea unui spital modular, unde să putem desfăşura activitatea de tampon, în condiţii de siguranţă. Astfel s-a reuşit să se construiască acest spital modular. (…) Momentan am păstrat şi zonele-tampon din interiorul spitalului”, a explicat dr. Konrád Judit.

Managerul spitalului judeţean a precizat că structura modulară va găzdui temporar pacienţii care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe, aflaţi în aşteptarea rezultatelor testului RT-PCR.

„Aici vor fi internaţi pacienţi care se prezintă cu diferite afecţiuni, dar şi cu simptome ale unei infecţii virale, aici începem investigaţiile, le asigurăm tratamentul necesar şi, în funcţie de rezultatul testului, vor fi transferaţi fie la spitalele COVID dacă rezultatul este pozitiv, fie pe secţiile din clădirea spitalului judeţean dacă rezultatul este negativ”, a declarat dr. Konrád.

Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) al spitalului judeţean, medicul primar epidemiolog Sergiu Sîngeorzan, a remarcat că noua construcţie contribuie la descongestionarea circuitelor din interiorul spitalului, înlesnind, totodată, transferul pacienţilor către spitalele COVID-19.

„Motivul pentru care am dorit acest spital modular a fost ca să putem creşte capacitatea de cazare a pacienţilor în condiţii bune (…) foarte aproape de Urgenţă. Din punctul meu de vedere, şi pentru pacienţi este mai bine; în momentul în care vom avea un număr mai mare de suspiciuni, vom avea unde să-i cazăm fără probleme, fără să fie înghesuiţi, iar gestionarea lor va fi mult mai facilă din punct de vedere al personalului care lucrează aici. Spitalul modular dispune de zece paturi pentru femei şi zece paturi pentru bărbaţi. Există şi patru izolatoare – camere separate pentru cei cu o patologie aparte. De asemenea, s-a creat circuitul pentru personalul care îl deserveşte şi este respectat regimul pentru deşeurile menajere, pentru deşeurile infecţioase şi alte obiecte care se utilizează în această zonă”, a menţionat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Şeful SPIAAM a recunoscut că noua secţie va spori presiunea asupra personalului spitalului, în principal asupra celui mediu care va deservi această zonă, dar este optimist. „Personalul mediu trebuie să fie aici permanent, dar au fost făcute şi angajări în ultima perioadă şi există deschidere din partea tuturor pentru a susţine acest spital modular. Ne vom descurca cu brio”, a spus medicul epidemiolog al SJU.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a arătat că cele 16 containere care formează cea mai nouă secţie a spitalului judeţean au fost închiriate pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire a contractului la nevoie. Costurile proiectului, în valoare totală de aproximativ 55.000 de euro, sunt suportate de consiliul judeţean.

„Menirea noastră este să venim în ajutorul SJU, să fim parteneri la solicitările spitalului judeţean şi de aceea încercăm să luăm toate deciziile necesare, pentru ca pacienţii din judeţul Harghita să nu fie nevoiţi să plece în alte judeţe, la alte spitale. (…) Nu am cumpărat definitiv aceste module, ci le-am închiriat pe un an de zile, cu posibilitatea prelungirii, dacă e nevoie. Lunar plătim 3.000 de euro pentru această închiriere, pentru montare şi demontare în jur de 21.000 de euro, deci, dacă calculăm, în jur de 55.000 de euro este valoarea totală a acestui proiect finanţat din bugetul CJ”, a spus Borboly Csaba.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Harghita, Ion Proca, a vorbit despre dezvoltarea pe care a cunoscut-o spitalul judeţean în ultimii ani, exprimându-şi speranţa că autorităţile centrale vor contribui la transformarea SJU din Miercurea Ciuc într-unul dintre „punctele de referinţă ale sistemului medical românesc”.  

„Nu e puţin lucru că se întâmplă lucruri bune aici, statisticile din fericire în ultima vreme ne ajută să spunem că suntem încrezători şi faptul că spitalul merge pe drumul cel bun va trebui, domnule ministru, reprezentanţi ai Guvernului României decidenţi, să ajutaţi SJU din Miercurea Ciuc să ajungă la nivelul la care trebuie să ajungă, adică să intre în categoria a 2-a, pe care i-am solicitat-o dlui ministru când a fost aici şi revenim cu această solicitare. Şi dacă ea se va întâmpla, rezultatul va fi unul singur: liniştea cetăţenilor pentru servicii de calitate în sănătate şi un punct de stabilitate în zonă în politicile medicale”, a punctat prefectul judeţului Harghita.

Dr. Tar Gyöngyi, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, a prezentat situaţia epidemiologică actuală, relevând eforturile locuitorilor judeţului şi buna colaborare dintre autorităţi, care au avut ca efect scăderea considerabilă a numărului de îmbolnăviri în ultimele săptămâni în Harghita.

„În urmă cu o lună, în judeţul Harghita a fost o creştere alarmantă a numărului de cazuri, iar acum suntem pe un trend descrescător, într-o situaţie mult mai liniştită din punct de vedere epidemiologic şi mă mulţumeşte că am demonstrat cu toţii aici că, printr-o foarte bună colaborare, la care au participat atât locuitorii judeţului, cât şi autorităţile din judeţ (…) am reuşit să frânăm acest fenomen. (…) Prin faptul că am reuşit să întoarcem situaţia, eu cred că am dat un exemplu pozitiv şi pentru cei din ţară, că se poate, s-a putut şi fără carantinare, că, dacă populaţia este disciplinată şi autorităţile înţeleg şi colaborează, atunci se poate atinge un rezultat bun, pe care nu-mi doresc altceva decât să-l menţinem cât mai îndelung. (…) Trebuie să ne păzim în continuare, să rezistăm până la apariţia vaccinului”, a afirmat dr. Tar.

În opinia sa, apariţia vaccinului anti-COVID va fi „un moment foarte important”, iar vaccinarea nu trebuie să fie „compromisă prin fake news şi tot felul de bazaconii care apar şi pe care oamenii, speriaţi oarecum de acest fenomen necunoscut, s-ar putea să le accepte”. „Fac apel la toată lumea să se uite cu raţionament şi cu încredere în autorităţile competente, să aibă încredere în autoritatea actului medical şi să nu pună la îndoială una dintre cele mai importante cuceriri ale ştiinţei. Pentru că vaccinul şi vaccinarea este în măsură să ne ajute să ne întoarcem la viaţa noastră de dinainte, dacă ne-o mai amintim şi dacă mai vrem să ajungem acolo”, a conchis şefa DSP Harghita.

La evenimentul ocazionat de prezentarea noului spital modular au mai participat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi candidatul UDMR propus pentru alegerea Camerei Deputaţilor, Hajdú Gábor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.