Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa Colegiului Prefectural: Despre Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita şi activitatea pe anul 2013 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Şedinţa Colegiului Prefectural: Despre Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita şi activitatea pe anul 2013
Şedinţa Colegiului Prefectural: Despre Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita şi activitatea pe anul 2013

Şedinţa Colegiului Prefectural: Despre Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita şi activitatea pe anul 2013

Şedinţa Colegiului Prefectural de ieri a avut pe ordinea zi patru teme – raportul activităţii Casei Judeţene de Pensii Harghita în 2013; o informare privind stadiul realizării principalelor obiective din contractul de administrare al Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş pentru perioada 2004-2014; raportul de activitate pe anul trecut al Direcţiei Judeţene pentru Cultură; activitatea anului trecut a Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu.

În cele ce urmează vă propun să ne oprim puţin asupra prezentării efectuate de Bakos László, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, urmând ca celelalte materiale să le analizăm în numerele viitoare ale ziarului.

Aflată în subordinea Ministerului Culturii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Harghita are printre atribuţii: dezvoltarea bazei materiale, diversificarea, modernizarea şi optimizarea serviciilor culturale în folosul comunităţilor locale pentru protecţia şi promovarea culturii, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional; iniţiază şi sprijină acţiuni de revitalizare a tradiţiilor şi obiceiurilor locale; sprijină şi monitorizează, în condiţiile legii, activitatea organizaţiilor neguvernamentale şi a altor persoane juridice de drept privat cu activitate culturală sau artistică; urmăreşte aplicarea strategiei naţionale în domeniul protejării şi evidenţei monumentelor istorice din judeţul Harghita; declanşează din oficiu sau la cerere procedura de clasare sau declasare a monumentelor istorice şi înaintează documentaţiile Secţiunii de Evidenţă a Comisiei Naţionale de Monumente Istorice.

În ceea ce priveşte activitatea în anul trecut, DJC Harghita, în urma inspecţiilor, a întocmit 22 de procese verbale, totodată fiind găsite 12 monumente istorice în stare de degradare avansată. Dintre aceste 12 monumente amintim o poartă secuiască din Armăşeni, clădirea primei mori cu abur din Cristuru-Secuiesc, o gospodărie ţărănească din Ineu sau fosta cârciumă din Mihăileni.

Tot anul trecut a fost inspectat şi modul de respectare al avizelor eliberate, trăgându-se concluzia că avizul eliberat se respectă, dar se execută lucrări a căror cerere nu a fost avizată. În această situaţie se află o construcţie funerară de 3 metri de către Biserica Romano-Catolică în Delniţa; un parc fotovoltaic în Lăzarea; modificarea construcţiei de către Decean a sediului de pe str. Zöld Péter, Miercurea-Ciuc; amenajarea unui restaurant în Gheorgheni.

În ceea ce priveşte activitatea de avizare a documentaţiei tehnice, la sediul DJC Harghita au fost înregistrate, anul trecut, 129 de dosare, din care 123 au fost rezolvate în urma consultării Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, iar 6 dosare au fost transferate la Direcţia Patrimoniului Cultural al Ministerului Culturii. De remarcat faptul că 24 de dosare au fost rezolvate în două sau trei etape, deoarece „proiectanţii care nu sunt atestaţi în lucrări pe monumente istorice nu cunosc nici regulile protecţiei şi nici modul de întocmire a documentaţiei de avizare”.

Protejarea patrimoniului arheologic

În 2013, accentul s-a pus pe prelucrarea cantităţii imense de date adunate în anii precedenţi, care trebuiesc convertite la noul standard implementat începând cu 2011 februarie pentru inventarierea siturilor arheologice. Partea cea mai laborioasă, dar totodată şi ceea mai importantă reprezintă completarea metadatelor fotografiilor (28.027 buc. – din care 11.753 completate) cu informaţii privind locul de fotografiere şi conţinutul lor. În 2013 s-au prelucrat 2.154 de fotografii. Anul trecut s-au creat ori completat conform noului standard datele (delimitare, hărţi, planuri, rapoarte arheologice, fotografii, măsurători cu GPS, bibliografie, acte administrative, descoperiri) a 107 situri arheologice dintr-un total de 701 de situri aflate în baza de date GIS. S-a migrat baza de date GIS a siturilor arheologice de la fişier la motor de bază de dată (PostGIS).

Protejarea patrimoniului cultural mobil

În ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural, DJC Harghita întocmeşte baza de date privind evidenţa bunurilor culturale mobile clasate pe teritoriul judeţului; propune pentru clasare bunurile culturale mobile deţinute de instituţii sau persoane fizice şi juridice; declanşează procedura de clasare a bunurilor arheologice descoperite în cadrul cercetării sistematice sau a celor descoperite întâmplător; efectuează expertize şi întocmeşte documentaţiile pentru clasare a bunurilor culturale mobile care se înaintează Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor; verifică dacă agenţii economici autorizaţi să comercializeze bunuri culturale mobile respectă obligaţiile potrivit legii; aprobă exportul de bunuri culturale mobile.

În acest sens, anul trecut au fost eliberate 32 de certificate de export pentru bunuri culturale; au fost propuse pentru clasare 15 bunuri din colecţia Muzeului Secuiesc al Ciucului; împreună cu Poliţia Miercurea-Ciuc a fost efectuat un control la anticariatul, care comercializează lucrări de artă, situat pe strada Timişoarei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.