Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Kelemen: Trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Politic » Kelemen: Trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal
Kelemen: Trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal

Kelemen: Trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal

Odorheiu-Secuiesc: lansarea candidaţilor UDMR pentru europarlamentare
Kelemen: Trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus sâmbătă, la Odorheiu-Secuiesc, cu ocazia lansării candidaţilor Uniunii în campania pentru alegerile europarlamentare, că Tirolul de Sud şi Catalonia trebuie „aduse în Ardeal”, îndemnând, totodată, maghiarii să meargă la vot, altfel locul europarlamentarilor maghiari va fi luat de români.

El a adăugat că UDMR crede în Europa multilingvă. „Noi, maghiarii, am decis de o mie de ani că vom face parte din Europa. Chiar dacă simţim că UE ne dezamăgeşte, nu este o dezamăgire reală. De o Europă puternică avem nevoie şi noi, maghiarii din România, credem în Europa, avem principii comune, care ne leagă. Europa este multilingvă şi noi am luptat să putem folosi limba noastră maternă liber şi să nu o considere nimeni ca pe o limbă care se foloseşte doar în biserică. Noi trebuie să ne apărăm interesele, trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal”, a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a explicat celor prezenţi că Europa a creat pentru minoritatea maghiară din România „o altă realitate”, în care „graniţele să nu constituie o piedică în relaţiile maghiaro-maghiare”, chiar dacă a respins iniţiativa maghiară care urmărea determinarea PE la adoptarea unei legislaţii care să permită autonomiile teritoriale în statele membre. „Ne străduim ca vocea noastră să fie ascultată în Europa şi să existe o legislaţie care să apere minorităţile. Comisia Europeană a respins cererea noastră, dar nu vom renunţa, vom merge la Curtea Europeană. Ne vom consolida puterile şi vom lupta pentru interesele noastre. Bruxelles nu trebuie să ne ignore, trebuie să ne accepte, schimbările nu pot avea loc fără noi”, a afirmat Kelemen Hunor.

Ivan: Sogor Csaba nu înţelege lumea în care trăieşte; UDMR îl trimite la PE să priceapă valorile UE

La rândul său, europarlamentarul Sogor Csaba a spus, în cadrul discursului ţinut la lansare, că maghiarii nu se simt minoritari în Europa. „În secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu ne simţim minoritari. (…) Noi, maghiarii din Ardeal, avem dreptul să trăim în Europa, ştim de unde venim, ştim ce vrem, ştim cum va arăta lumea pe care o dorim. Suntem dispuşi, dacă este nevoie, să-i facem pe români să simtă cum este să trăieşti în minoritate şi pentru asta vă cer ajutorul”, a spus europarlamentarul Sogor Csaba.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat că europarlamentarul Sogor Csaba are un discurs cu tentă extremistă, dovedind că nu înţelege absolut deloc lumea în care trăieşte. „Domnul Csaba este încă unul dintre europarlamentarii care are nevoie de 5-6 mandate ca să priceapă ce sunt valorile europene şi poate de asta îl tot trimit la Bruxelles, pentru că altfel nu înţelege absolut deloc lumea în care trăieşte”, a spus Ivan.

El a arătat că unii lideri maghiari sunt mai puţin preocupaţi de lumea în care trăiesc şi mai mult de lumea în care şi-ar dori să trăiască. „Realitatea este că acesta este încă un discurs cu tentă extremistă, iar domnul Csaba riscă să se discrediteze total în faţa electoratului pentru că nu asta este direcţia în care merge Europa, nu asta e direcţia în care merge România”, a spus Ivan.

Sloganurile de campanie din acest an ale UDMR sunt „Ardealul în Europa” şi „Interesele maghiarilor la Bruxelles”. Primele două locuri pe lista de candidaţi UDMR pentru Parlamentul European, considerate eligibile, sunt ocupate, în ordine, de actualii deputaţi europeni Iuliu Winkler şi Sogor Csaba.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dle K.H., de ce să aduceți Catalonia și Tirolul în România (Ardeal), când ele stau bine acolo unde sunt? De ce nu mergeți dvs. acolo, că e mai simplu și nici nu aveți opozanți? Dar nu așa ați spus aseară la un TV românesc, cred B1, unde reporterița vi se adresa respectuos – vicepremier al României! Credeți că dacă ați deveni ”vicepremier al Ținutului Secuiesc” vă veți simți mai bine ca om de stat? Eu vă propun să stați liniștit unde sunteți și să nu dați cioara din mână pentru aia de pe gard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.