Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Secţiile COVID ale SJU Miercurea Ciuc, pline de cazuri severe | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Sănătate » Secţiile COVID ale SJU Miercurea Ciuc, pline de cazuri severe
Secţiile COVID ale SJU Miercurea Ciuc, pline de cazuri severe

Secţiile COVID ale SJU Miercurea Ciuc, pline de cazuri severe

Dr. Dombi István-Levente, coordonator Pneumologie: „Situaţia la care s-a ajuns este gravă (…), nu mai putem interna pacienţi, decât în urma externării sau decesului, pe locurile care se umplu foarte, foarte repede. La noi e la fel ca la Bucureşti!”

La secţiile dedicate tratării pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, toate paturile sunt ocupate. E plin la Pneumologie, la Boli Infecţioase şi la Medicină Internă, secţie transformată la începutul săptămânii trecute în secţie COVID-19, în urma reorganizării impusă de creşterea semnificativă a numărului de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus în stare gravă.

„Cele mai multe sunt cazurile severe şi formele medii ale bolii, cele din urmă însemnând pneumonii, care nu necesită oxigen, dar care se pot transforma rapid în forme severe, având în vedere că focarele bronhopneumonice se extind foarte repede în caz de agravare a bolii. Toţi pacienţii care ajung la noi necesită un tratament adecvat şi oxigenoterapie; altfel, organismul nu primeşte oxigen şi nu se oxigenează corespunzător toate organele”, ne explică şeful secţiei Pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Dombi István-Levente.

„La fiecare externare, locul fostului pacient este ocupat instant de cineva care vine din Unitatea de Primiri Urgenţe sau vine de acasă. Situaţia la care s-a ajuns este gravă, toate secţiile de la Şumuleu sunt pline, nu mai putem interna pacienţi decât în urma externării sau decesului, pe locurile care se umplu foarte, foarte repede. La noi e la fel ca la Bucureşti!”, precizează medicul specialist pneumolog.

La Şumuleu sunt internaţi pentru tratament de specialitate şi pacienţi vaccinaţi, dar ei sunt puţini, comparativ cu ceilalţi şi fac forme mai uşoare ale bolii, având un prognostic mai bun decât cei nevaccinaţi. Pentru că varianta Delta a noului coronavirus, mult mai contagioasă potrivit specialiştilor, reuşeşte să „păcălească” anticorpii şi să infecteze inclusiv persoanele cu schema completă de vaccinare.

Personalul medical face faţă cu greu numărului mare de îmbolnăviri. Medicii sunt puţini şi obosiţi, nevoiţi să alerge între etaje, la pacienţi care se decompensează şi necesită prezenţa lor imediată şi o decizie salvatoare. Între două valuri ale pandemiei şi cu urgenţele care vin necontenit, chiar şi atunci când lucrurile par să se mai fi liniştit, nu au apucat să-şi termine nici măcar concediile din 2020.

„Este foarte greu, trebuie să fim atenţi la tot, la pacienţii noştri, fiindcă oricând se poate destabiliza un pacient, la oxigenul indispensabil acestora, că aţi văzut ce nenorociri se întâmplă în spitalele din ţară, iar noi, medicii, suntem puţini: trei la Pneumologie şi doi la Infecţioase şi trebuie, pe rând, să intrăm măcar câte cinci zile fiecare în concediu, ca să ne odihnim. Cu în jur de 20 de pacienţi pe medic, este foarte greu. Transferuri se fac doar dacă se eliberează locuri la ATI. Dacă nu, atunci se solicită Centrul de Comandă. Asistenţi sunt, infirmieri ne-ar trebui mai mulţi decât avem acum şi poate  personal de îngrijire mai mult, pentru că pacienţii oxigeno-dependenţi au nevoie de mai multă atenţie, fiind imobilizaţi la pat”, ne spune dr. Dombi István-Levente.

Situaţia din spitale se înrăutăţeşte de la o zi la alta. Este parcă mai rău, susţin specialiştii, decât la începutul pandemiei COVID-19, când noul coronavirus era aproape o necunoscută, neştiindu-se mare lucru despre modul în care se răspândeşte şi nici despre impactul lui asupra sănătăţii.

„Din păcate, după cum stau lucrurile, secţiile care au oxigen se vor umple curând. Vă daţi seama, dacă şi Internele s-au ocupat cu bolnavii COVID, este mare problemă în momentul de faţă”, continuă coordonatorul secţiei Pneumologie.

Lenuţa-Luminiţa Agache, asistenta medicală şefă a secţiei Boli Infecţioase-linia COVID-19, precizează cămajoritatea pacienţilor care ajung la secţiile spitalului judeţean de la Şumuleu sunt nevaccinaţi şi suferă şi de alte afecţiuni: de diabet, au afecţiuni cardiace şi/sau renale, obezitate şi obezitate morbidă.

„În prezent ne confruntăm cu cel mai necruţător val al epidemiei COVID-19. Marea majoritate a pacienţilor care ajung la spitalul nostru sunt în stare critică, cu afecţiuni pulmonare severe şi cu saturaţii foarte mici”, menţionează Lenuţa-Luminiţa Agache.

În toate secţiile destinate pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 se lucrează la foc continuu. Prezent 24 de ore din 24 lângă paturile bolnavilor, personalul medical face eforturi uriaşe să salveze vieţi. Varianta Delta nu este doar mult mai contagioasă decât celelalte, ci şi perfidă.

„Starea unor pacienţi se poate agrava brusc, de la o oră la alta. Facem tot ce depinde de noi să ne vindecăm pacienţii, suntem aici pentru ei, asta este menirea noastră. Din păcate, câteodată pierdem lupta şi ne doare. Chiar dacă suntem trişti şi obosiţi, trebuie să facem faţă situaţiei. Şi facem! Colaborăm, comunicăm şi ne susţinem unii pe ceilalţi şi mai ales pe bolnavi”, povesteşte asistenta medicală şefă Lenuţa-Luminiţa Agache.

Ne spune cu îngrijorare că, în ciuda recomandărilor medicilor şi a tot ceea ce se arată în presă, „există, din păcate”, prea mulţi oameni care tratează cu nejustificat de mare uşurinţă noul coronavirus şi efectele lui.

Apel la responsabilitate

Medicul specialist pneumolog dr. Dombi István-Leventele recomandă locuitorilor să se protejeze, respectând regulile sanitare, să se vaccineze anti-COVID şi să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist imediat ce apar primele simptome ale bolii.

„Este foarte important să nu aştepte până este prea târziu, fiindcă odată ce se instalează insuficienţa respiratorie, poate fi prea târziu. Dar şi mai important este să se protejeze, să poarte masca, să păstreze distanţa faţă de ceilalţi, să reducă socializarea şi să nu uite de regulile de igienă; să aibă grijă de ei. Şi, foarte important, vaccinarea să continue”, remarcă şeful secţiei Pneumologie.

La rândul ei, asistenta medicală Lenuţa-Luminiţa Agache face apel la harghiteni să se informeze din surse sigure şi avizate, medicale, pentru a înţelege mai bine rolul şi importanţa vaccinării anti-COVID-19 în stoparea pandemiei.

„Vaccinarea este principalul instrument de prevenire, cea mai bună armă de apărare împotriva virusului. Iar vaccinarea pe scară largă duce la reducerea riscului îmbolnăvirii. Pandemia a făcut numeroase victime, să nu uităm că nu vorbim de cifre, ci vorbim de oameni, de tragedii şi de familii îndurerate”, afirmă asistenta şefă a secţiei Boli Infecţioase-linia COVID.

Rata de vaccinare a personalului medical la secţiile Boli Infecţioase şi Pneumologie ale spitalului judeţean este de peste 99%, inclusiv cu cea de-a treia doză (booster) de vaccin anti-COVID.

Luni, 11 octombrie, în secţiile dedicate ale Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc erau internaţi 139 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19. Dintre aceştia, 106 au nevoie de oxigen. Nouă pacienţi au decedat în weekend din cauza noului coronavirus, o situaţie fără precedent în judeţul Harghita.

Potrivit celei mai recente statisticii a SJU, 89% dintre bolnavii infectaţi cu noul coronavirus internaţi şi trataţi în secţiile spitalului judeţean erau nevaccinaţi anti-COVID.

„Faptul că 89% dintre pacienţii noştri sunt nevaccinaţi, dar şi faptul că din cele 139 de persoane infectate spitalizate 106 au nevoie de oxigen, arată în mod evident că trebuie să ne folosim de oportunitatea de a ne vaccina”, a declarat Kiss Edit, referentul de presă al SJU.

În spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Gheorgheni erau internate, luni, 269 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Numărul cazurilor confirmate cu noul coronavius a ajuns în Harghita la 9.815, fiind înregistrate 48 cazuri noi în ultimele 24 de ore, incidenţa numărului de cazuri la o mie de locuitori la nivelul judeţului Harghita fiind de 2,62‰ în 11 octombrie 2021.

Într-un nefericit top cinci al localităţilor cu cea mai ridicată rată de infectare din judeţul Harghita se află Ocland (12,87‰) şi Brădeşti (8,28‰), ambele fiind în scenariul mov, urmate de Zetea (5,99‰), Mădăraş (5,94‰) şi Topliţa (5,23‰) în scenariul roşu. La polul opus, cu nici un caz COVID-19 confirmat se poziţionează localităţile Bilbor şi Săcel.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.