Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Biró Sándor, campion mondial de şah la seniori | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Sport » Biró Sándor, campion mondial de şah la seniori
Biró Sándor, campion mondial de şah la seniori
Cei şapte câştigători ai Campionatului Mondial, împreună cu organizatorii turneului. În imagine, al patrulea din stânga, este Biró Sándor.

Biró Sándor, campion mondial de şah la seniori

Biró Sándor a reuşit, din nou, să aducă numele României şi a oraşului Miercurea Ciuc în prim-planul şahului mondial, în urma ultimului rezultat obţinut la nivel internaţional.

În perioada 1-10 octombrie, în Creta, Grecia, s-a desfăşurat Campionatul Mondial de şah pentru seniori (sportivi peste 50 de ani), versiunea ACO. Printre cei 173 de şahişti şi şahiste, din 19 ţări, s-a aflat şi ciucanul Biró Sándor, de la Clubul de Şah Caissa. Punctajul Élő pe care îl avea Biró îi oferea posibilitatea să evolueze în Grupa B, dedicată celor cu punctaj sub 2.200. Totuşi, a ales să joace în grupa principală, dedicată celor cu punctaj până la 2.400. Şi a câştigat-o, acumulând 5,5 puncte din 9 partide.

Pentru Biró Sándor este cel de-al treilea titlu mondial ACO pe care îl obţine, după cele din 2017 (când a câştigat Grupa B) şi din 2018 (când, cu sprijinul Composesoratului Ditrău, s-a impus în Grupa A).

Participarea la ultima ediţie a Campionatului Mondial a fost posibilă datorită proiectului de sport desfăşurat de Primăria Miercurea Ciuc.

Organizaţia ACO (fondată în anul 2012 de germanul Lothar Hirneise, editorul revistei Rochade Europa) oferă posibilitatea obţinerii titlului de campion mondial pentru jucătorii sub Élő 2.400, indiferent de titlul deţinut. Se organizează în 7 grupe, în diferite locuri exotice, cheltuielile de concurs pentru 9 zile ajung la suma de 2.300 euro.

Spre deosebire de versiunea ACO, la Campionatul Mondial de Amatori, versiunea FIDE, nu pot participa jucătorii cu titlul internaţional (MI şi MMI), iar limita de Élő este de 2.300.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.