Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se închid ultimele patru centre de vaccinare anti-COVID 19 active din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » Se închid ultimele patru centre de vaccinare anti-COVID 19 active din judeţ
Se închid ultimele patru centre de vaccinare anti-COVID 19 active din judeţ

Se închid ultimele patru centre de vaccinare anti-COVID 19 active din judeţ

  • Specialiştii în sănătate publică apreciază că pe măsură ce se apropie toamna vom mai auzi de noul coronavirus şi îndeamnă populaţia să se vaccineze. Iar Ministerul Sănătăţii anunţă că de la 16 mai este posibilă administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID pentru cei vaccinaţi cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager

Amenajat în clădirea vechii staţii de Ambulanţă din Miercurea-Ciuc, părăsită de ani buni, centrul situat în proximitatea BCR a înregistrat cel mai mare aflux de persoane care s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 în Harghita.

Şi-a deschis porţile în data de 18 ianuarie 2021 şi este deservit de 46 de persoane: medici, asistente, personal tehnic. Aproape 30.000 de harghiteni şi locuitori ai altor judeţe au apelat în ultimele 17 luni la serviciile personalului medical al acestui centru de vaccinare, solicitând să le fie administrat serul pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus.

„În ajunul Crăciunului (anului 2020 – n.a.) am reuşit, împreună cu Primăria şi cu Direcţia de Sănătate Publică, să amenajăm acest centru în clădirea care se află în proprietatea Consiliului Judeţean Harghita, ca să oferim un spaţiu adecvat pentru vaccinare. Pentru a face funcţională această clădire părăsită de zeci de ani, Consiliul Judeţean Harghita a investit suma de 150.000 de lei”, îşi aminteşte Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

La rândul lui, dr. Bokor Márton, seful centrului de vaccinare din str. Kossuth Lajos a afirmat că „în toată ţara, aici era centrul cel mai bine organizat. Aici au venit să se vaccineze şi persoane din Constanţa, din Cluj, din toată ţara, pentru că aici au prins imediat loc şi au fost vaccinaţi. (…) Numai în acest centru au fost vaccinaţi până azi (miercuri – n.a.) 29.747 de adulţi şi 75 de copii”.

Primarul Korodi Attila şi conducerea Consiliului Judeţean Harghita şi-au manifestat recunoştinţa faţă de personalul care s-a implicat în procesul de vaccinare anti-COVID-19 şi le-au înmânat diplome de mulţumire.

Prezentă la conferinţa de presă care a marcat închiderea centrelor de vaccinare, dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, le-a mulţumit, la rândul ei, tuturor celor care au colaborat la funcţionarea acestora.

„Eu îi consider salvatori. În judeţ am avut în total peste 21.000 de infecţii cu coronavirus până acum şi peste 400 de reinfectări cu SARS-CoV-2. Aici s-au vaccinat peste 29.000 de persoane, ceea ce înseamnă că au fost salvate tot atâtea persoane de a se contamina, de a face forme severe ale COVID-19 şi de a ajunge la cea mai sumbră complicaţie: decesul. Personalul medical, abandonându-şi propria siguranţă atunci când alţii se ascundeau după ecrane şi se protejau stând în casă, şi-a riscat vieţile, pentru a le salva pe ale semenilor lor, în condiţiile în care pandemia se extindea val după val. Sunt recunoscătoare deopotrivă şi personalului tehnic, pentru că am ajuns în doar câteva săptămâni, cu un efort inimaginabil înainte de COVID-19, să punem la punct o clădire care era în ruină şi să facem din ea o instituţie medicală aş putea spune, care a asigurat tot ceea ce se putea asigura. Noi am avut şi vaccin (anti-COVID – n.a.), am avut şi personal vaccinator, era şi o locaţie uşor de accesat. Că dorinţa populaţiei nu s-a întâlnit cu oferta generoasă la nivelul la care ne-am dorit noi, dă de gândit şi de tras concluzii”, a arătat dr. Tar.

În contextul unei rate de vaccinare redusă, de doar 30% în judeţul Harghita, oficialul DSP a lansat un nou apel către populaţia judeţului să se vaccineze, în special persoanele care din varii motive nu au făcut-o până acum.

„Am asigurat toate tipurile de vaccin anti-COVID, precum şi toate formele de vaccinare, nu am avut colapsuri în aprovizionare şi cu toate acestea procentul de vaccinare este redus, Harghita situându-se din acest punct de vedere la nivelul ţărilor care nu au avut vaccin. Cei cărora nu li s-a administrat nici prima doză sunt cei mai expuşi. Evident, trebuie lucrat la nivel de educaţie, la nivel de înţelegere, ca să putem să ne facem înţeleşi de către populaţie în privinţa prevenţiei. Toată lumea trebuie să înţeleagă că prevenţia este cea mai valoroasă şi cea mai sigură modalitate de a trata. Prevenţia este cel mai eficient, cel mai puţin dureros şi cel mai puţin costisitor tratament, dar până când ajungem să ne facem înţeleşi cu aceste evidenţe mai este de lucrat”, a explicat directoarea DSP Harghita.

Având în vedere că la data de 15 mai îşi vor înceta activitatea şi ultimele patru centre de vaccinare active din Harghita – cele din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa – dr. Tar a atenţionat că medicii de familie devin „principalii vaccinatori”.

„Noi contăm în continuare pe colegii noştri, pe medicii de familie care trebuie să continue această activitate de vaccinare; nu numai cei care s-au implicat până acum, ci toţi medicii de familie şi le mulţumesc celor care au semnat până acum contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Un adevărat medic de familie, aşa cum vaccinează împotriva gripei sau copiii cu vaccinurile din programul naţional de vaccinare, la fel trebuie să vaccineze şi împotriva COVID, pentru a-şi pune în siguranţă pacienţii prin prevenţie”, a adăugat reprezentanta DSP Harghita. 

Potrivit sursei citate, persoanele care intenţionează să se vaccineze, dar medicul lor de familie nu este implicat în această activitate, se pot adresa oricărui medic care are contract cu CJAS.

Începând de luni, 16 mai, este posibilă, la cerere, administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID cu serul de la Pfizer BioNTech pentru românii de peste 18 ani care au fost vaccinaţi cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii.

Şi e de bun augur, având în vedere că specialiştii în sănătate publică apreciază că pe măsură ce se apropie toamna probabil vom mai auzi de noul coronavirus. Şi, evident, îndeamnă populaţia să se imunizeze, după consultarea medicului de familie.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.