Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” Miercurea-Ciuc: Elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară au participat la concursul de recitare „Mihai Eminescu” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” Miercurea-Ciuc: Elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară au participat la concursul de recitare „Mihai Eminescu”
Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” Miercurea-Ciuc: Elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară au participat la concursul de recitare „Mihai Eminescu”

Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” Miercurea-Ciuc: Elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară au participat la concursul de recitare „Mihai Eminescu”

Aproximativ 50 de elevi din ciclul gimnazial de la 4 şcoli cu predare în limba maghiară din Miercurea-Ciuc au participat săptămâna trecută la concursul „Mihai Eminescu”. Aşa cum îi zice numele, este un concurs dedicat poetului naţional, în care elevii îşi aleg câte o poezie din opera lui Mihai Eminescu, compoziţie care să nu fie în programa şcolară – şi pe care o recită în limba română.

Organizatoarea evenimentului, profesoara de limba română, Bors Kinga, spunea că acest concurs, după ce a avut mai multe ediţii desfăşurate în şcoală, s-a extins şi a cuprins şi celelalte şcoli cu predare în limba maghiară din oraş. Acum, în cadrul suitei de manifestări închinate Zilei Culturii Naţionale, concursul de recitat poezii a bifat a doua ediţie pe oraş.

Bors Kinga spunea că ideea de a face o asemenea competiţie a pornit mai mult din necesitate: din lipsă de timp, la ore nu se pot recita poezii, iar mulţi elevi sunt pasionaţi de această latură artistică, Eminescu fiind cel mai uşor de înţeles dintre poeţii români; de asemenea, participând la asemenea activităţi, copiii pot depăşi tracul de a ieşi în faţa unui public.

La rândul său, profesorul Stelian Busuioc, preşedinte al juriului, care a notat prestaţia elevilor, spunea că în fiecare an Eminescu este omagiat şi în şcolile cu predare în maghiară pentru că „ne dorim din toată inima ca personalităţile culturii şi literaturii române să fie cunoscute şi de către elevii care au limba maternă limba maghiară”.

De asemenea, prin organizarea de astfel de evenimente, se doreşte realizarea unui schimb de valori în ceea ce priveşte cele două literaturi – română şi maghiară – înţelegerea, cunoaşterea şi aprecierea fiecărui scriitor, fiecărui poet, fiecărui dramaturg.

„Un alt treilea punct – continua Stelian Busuioc – este acela ca fiecare elev să se apropie de limba română, să-i înţeleagă muzicalitatea, să înţeleagă modalităţile cum aceasta este redată în creaţiile marelui scriitor şi mai ales frumuseţea limbii române. Limba română fiind, pentru aceşti elevi, o a doua limbă, este foarte adevărat, dar pe care cunoscând-o aşa cum trebuie, îi ajută mai târziu să se afirme în acest spaţiu şi fiecare să-şi poată găsi locul potrivit pentru pregătirea sa. Deci limba română este o modalitate de legătură din acest spaţiu european”.

Nu în ultimul rând, „acest concurs de recitări este o demonstrare a acelora care au sensibilitate în ceea ce priveşte însuşirea limbii române, care au o atracţie faţă de muzicalitatea acesteia, faţă de expresivitatea ei şi, de ce nu, să-i ajute la înfrumuseţarea personalităţii fiecăruia dintre ei. Este o dragoste pe care trebuie de pe acum să o cultivăm, pentru a arăta că în acest spaţiu Carpato-Danubiano-Pontic există oameni cu limbi de exprimare diferite, dar care trăiesc într-o unitate frumoasă, în care trebuie să trăiască fiecare pământean, pe acest pământ”, conchidea profesorul de limba română Stelian Busuioc.

Premii şi premianţi

La fel ca orice alt concurs, şi acesta a fost dotat cu premii, fiind acordate diplome şi dulciuri din partea organizatorilor. La eveniment au participat elevi din clasele V-VIII de la Şcolile „Petőfi Sándor” (profesor pregătitor Bors Kinga), „Nagy Imre” (prof. Luminiţa Bontaş), „József Attila” (prof. Eckstein Zsófia) şi „Segitő Mária” (prof. Salamon Boróka), fiind acordate premii pentru locurile I-III şi menţiuni.

Cei mai buni, pe clase, au fost: clasa a V-a – Herţa Noémi (de la Petőfi Sándor); clasa VI-a – Vass Vivien (de la József Attila); clasa a VII-a – Bodor Timea Blanka (de la Petőfi Sándor); clasa a VIII-a – Gál Álmos Dániel (de la Petőfi Sándor).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.