Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sâmbătă începe Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Sâmbătă începe Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc
Sâmbătă începe Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc

Sâmbătă începe Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc

  • Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 9-17 iulie şi aduce pe scenele evenimentului artişti din România, Ungaria, Franţa, Italia, Estonia şi Germania

Tema principală a Festivalului de Muzică Veche – ediţia 2022 este „Natura şi muzica”. „La fel ca şi muzica, şi natura tinde, şovăie ca să spun aşa, spre armonie. Muzica creează disonanţe, care ulterior devin consonanţe şi la finalul oricărei concert vom termina într-o armonie perfectă. Parcă şi noi suntem construiţi să tindem către armonie, asemenea naturii când soarele şi căldura înving gerul şi viscolul, lăsând loc frumuseţii şi desăvârşirii către care tindem”, a arătat Filip Ignác, directorul artistic al Festivalului.

El a adăugat că publicul iubitor de Muzică Veche va avea la dispoziţie nouă zile de concerte, la care se adaugă o excursie muzicală, urmată de un micro-concert, o degustare de vinuri, o prezentare de carte, Casa Dansului – unde doritorii pot învăţa dansuri renascentiste, o prezentare de film, evenimente dedicate celor mici în cadrul Zilei Copiilor, 13 formaţii care vor concerta, invitaţi din şase ţări.

În cadrul conferinţei de presă organizată miercuri, Ferencz Angéla, managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita,a precizat că înaintea festivalului din acest an a fost desfăşurată o anchetă sociologică, în urma căreia organizatorii au primit răspunsuri „foarte interesante”.

„Aş menţiona două dintre ele: să organizăm şi să păstrăm festivalul aşa cum este (în acelaşi format – n.a.) şi să-l deschidem către publicul tânăr. Şi acest din urmă aspect este vizibil prin imaginea pe care am dat-o festivalului, prin culorile şi formele lui, care sperăm să constituie o invitaţie pentru cei tineri”, a precizat Ferencz Angéla.

Vorbind despre filmul care întregeşte suita manifestărilor circumscrise ediţiei din acest an a Festivalului de Muzică Veche, managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita a precizat că este vorba despre o proiecţie de o jumătate de oră, realizată într-un atelier din Anglia, unde se construiesc instrumente muzicale. Acest film va fi vizionat după concertul susţinut de Ansamblul FLAUTO DOLCE, care interpretează muzica veche pe astfel de instrumente, între ele flautul drept, cunoscut şi sub denumirea germană de Blockflӧte sau flautul dulce, foarte apreciat pentru sonoritatea sa deosebită în Renaştere şi Baroc, când era utilizat în creaţiile lor de compozitorii Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach sau Georg Philipp Telemann. Este instrumentul în care s-a specializat iniţiatorul şi directorul artistic al ansamblului, muzicianul Zoltán Majó.

„Aş menţiona şi parteneriatul cu Muzeul Secuiesc al Ciucului, la casieria căruia putea vedea instrumente muzicale din colecţia alcătuită din cele găsite în urma săpăturilor arheologice, între ele şi drâmba, declarată, începând de miercuri, instrumentul lunii.

Prima zi a Festivalului de Muzică Veche, 9 iulie, începe cu un Tur de istorie locală şi continuă cu un mic concert în mijlocul naturii, la Şumuleu-Ciuc.

Deschiderea oficială a manifestării culturale va fi urmată, la ora 18:30, de Concertul de deschidere al ediţiei din acest an a Festivalului de Muzică Veche. Intitulat „Grădina deliciilor” – Paradis şi Infern – Frumuseţile şi distrugerile Pământului, concertul va fi susţinut de Ansamblul „OBSIDIENNE” din Franţa, o formaţie  de referinţă în interpretarea muzicii medievale care se remarcă, potrivit cunoscătorilor, prin fineţea şi poezia frazării sale instrumentale şi vocale. Ansamblul Obsidienne s-a bucurat de cele mai prestigioase premii din partea presei franceze şi internaţionale.

Duminică, 10 iulie,începând de la ora 11:30, la Basilica Minor Papalis a Sanctuarului Franciscan de la Şumuleu-Ciuc va concerta Ansamblul vocal „Schola Gregoriana Siculeni”, înfiinţat în 2013, sub conducerea dirijorului András Ványolós, iar de la ora 18:00 pe scena festivalului va evolua Ansamblul CONCERTO SPIRALIS, alcătuit din muzicieni din Ungaria şi România, care va prezenta publicului „Sinfonie Boscarecie – Simfoniile pădurilor”.

Luni, 11 iulie, de la ora 19:00 pe Scena Petőfi a Cinematografului Miercurea-Ciuc va urca Ansamblul SEMPRE din România, care reuneşte muzicieni specializaţi în interpretarea muzicii vechi, care va prezenta „Baroque Unknown”, un program care oferă o nouă perspectivă asupra Barocului muzical european, aducând în atenţia publicului una dintre „faţetele necunoscute” ale acestei epoci muzicale, sclipitoare, contrastantă şi fascinantă. De la ora 21:00, la Cetatea Mikó – sala din bastionul de nord-vest, muziciana CIPRIANA SMĂRĂNDESCU, cea mai cunoscută interpretă la clavecin din Europa, va prezenta programul „Le Vertigo”, dedicat naturii în creaţia muzicală a Barocului.

Marţi, 12 iulie, de la ora 16:00, la Sala Festivă a Colegiului Naţional „Márton Áron”, muzicologul Elena Maria Şorban, cercetător ştiinţific la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, autor şi editor al unui mare nume de lucrări de profil, îşi va prezenta cea mai recentă carte – „Muzică din cuvânt. De la Bach la Beethoven” – în care autoarea analizează diverse capodopere vocale de limbă germană aparţinând compozitorilor Bach, Händel, Mozart, Haydn şi Beethoven. Pornind de la originile şi contextul istoric al textelor literare, volumul urmăreşte istoria operelor, inclusiv utilizarea lor în arta contemporană. De la ora 21:00, în sala din bastionul de nord-vest al Cetăţii Mikó, Ansamblul CANLAR din Ungaria va veni în faţa iubitorilor de muzică cu „Cea cu faţă de lună a venit…” – Muzica de ceremonie a dervişilor rotitori în mod bayati maqam.

Miercuri, 13 iulie, începând de la ora 17:30, în sala din bastionul de nord-vest al Cetăţii Mikó va evolua binecunoscutul Ansamblul de muzică veche „KÁJONI CONSORT”, care va susţine concertul „Era di Maggio – Artă lirică de dragoste şi muzică instrumentală din secolele XVI–XVIII”.

De la ora 19:00, pe Scena Petőfi a Cinematografului Miercurea-Ciuc va evolua Ansamblul CODEX, având în componenţa sa profesori de muzică şi studenţi ai Universităţii „Transilvania” din Braşov, care va interpreta în cadrul concertului „La Pastorella” lucrările despre natură compuse de Antonio Vivaldi.

Programul următoarelor zile dedicate Festivalului de Muzică Veche, care se va încheia în data de 17 iulie, la puteţi afla accesând https://regizene.ro/ro/program.

Nu vor lipsi în acest an de la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc Ansamblul HORTUS MUSICUS din Estonia – cel mai vechi ansamblu din Europa de Est din domeniul său care a funcţionat fără întrerupere, aniversând 50 de ani de existenţă, Ansamblul FLAUTO DOLCE din Cluj Napoca, fondat în urmă cu 22 de ani la iniţiativa muzicianului Zoltán Majó, Ansamblul MUSICA HISTORICA din Ungaria, Ansamblul CRAMINA RENASCENTIA din Carei, Erich Türk, organist, dirijor, solist şi membru al Ansamblului Baroc Transylvania şi al altor formaţii camerale, ORCHESTRA BAROC a Festivalului, condusă de Ulrike Titze, care va prezenta, potrivit directorului artistic al festivalului, „unul dintre cele mai bune concerte”.

În cazul în care va ploua, concertele vor fi susţinute pe scena Teatrului Municipal „Csíki Játékszin” şi pe cea a Casei Artelor (fosta Casă de Cultură a Sindicatelor), anunţă organizatorii.

„Din considerente ce ţin de protecţia mediului, anul acesta am decis să nu mai tipărim într-un număr mare de exemplare caietul-program al Festivalului. El nu va mai fi distribuit gratuit, ca până acum, iar preţul lui este de 10 lei”, a afirmat managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita.

Preţul biletelor de intrare la concerte este cuprins între 10 şi 25, iar al unui abonament pentru toate concertele se ridică la 150 de lei. Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona, în prealabil şi în timpul festivalului, de la Cinema Csíki Mozi, respectiv de la locul concertului, cu o oră înainte de începerea spectacolelor.

„De peste zece ani am avut ca obiectiv ca evenimentele culturale să fie şi aducătoare de venituri pentru turism şi pentru economia locală şi felicit conducerea oraşului pentru că acum, dacă ne uităm la spaţiile de cazare, la restaurante, vedem că sunt pline (…) datorită strategiei culturale a oraşului, care aduce foarte mulţi oameni în jurul municipiului Miercurea-Ciuc, care aduc venituri şi vor aduce şi alte lucruri bune pentru regiune. Sper că şi în acest an festivalul va contribui şi în acest fel la dezvoltarea regiunii şi sper că echipa de organizare, căreia am încercat să-i dăm toată susţinerea posibilă din partea consiliului judeţean, va reuşi să atragă publicul cu concerte îmbucurătoare”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita,prezent la conferinţa de presă.

Bugetul alocat ediţiei din acest an a Festivalului de Muzică este de 500.000 de lei, din care cea mai mare parte provine din bugetul Consiliului Judeţean Harghita, restul fiind asigurat din bugetul Primăriei Miercurea-Ciuc, de sponsori şi de Consulatul Ungariei la Miercurea-Ciuc.

„Sunt mândră şi recunoscătoare Direcţiei culturale a judeţului pentru ocazia pe care o creează în spaţiu şi în timp, în fiecare an când Miercurea-Ciuc devine oarecum capitala Muzicii Vechi şi în acelaşi timp capitala armoniei, frumuseţii, esenţei vieţii. Îi invit pe toţi participanţii care au mai fost şi vor veni şi în acest an, să ia parte între 9 şi 17 iulie la toate evenimentele muzicale, dar şi la cele ataşate concertelor, organizate atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Bun venit în săptămâna şi în spaţiul armoniei şi al frumuseţii”, a declarat Sógor Enikő, viceprimar al municipiului Miercurea-Ciuc.

La conferinţa de presă organizată în preambulul ediţiei 2022 a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc a fost prezentă şi Karda Markaly Aranka – directoarea Muzeului Secuiesc al Ciucului.

Organizatorii ediţiei 2022 a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc sunt: Centul Cultural Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia Cultura Nostra, coorganizator al evenimentului cultural fiind Primăria Miercurea-Ciuc.

Anul acesta, Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc împlineşte 40 de ani. Prima ediţie a acestuia a fost organizată la Miercurea-Ciuc în 1980. Interzis între 1986 şi 1989, a putut fi reluat abia după schimbarea regimului comunist, în prezent fiind festivalul cu cea mai lungă istorie din România.

Începând din 2008, în cadrul Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc, muzicienilor li se oferă şi posibilitatea să participe la diferite cursuri profesionale, în cadrul Universităţii de Vară de Muzică Veche.

Şi tot din 2008, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc a devenit membru al Reţelei Europene de Muzică Veche. Doi ani mai târziu a devenit şi membru al Asociatei Maghiare pentru Festivaluri din Transilvania.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.