Intervenție pentru alungarea unei ursoaice cu trei pui din Băile Tușnad | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » Intervenție pentru alungarea unei ursoaice cu trei pui din Băile Tușnad
Intervenție pentru alungarea unei ursoaice cu trei pui din Băile Tușnad

Intervenție pentru alungarea unei ursoaice cu trei pui din Băile Tușnad

Autoritățile au luat măsuri pentru alungarea unei ursoaice cu trei pui care își făcuse, joi seara, apariția în stațiunea Băile Tușnad, după ce inițial s-a încercat tranchilizarea animalului în vederea relocării.

„S-a emis un RO-ALERT despre o ursoaică cu trei pui, despre care ştim de două luni. Ideea este că oamenii noştri, cercetătorii care lucrează în oraş, de două luni mergem după o ursoaică cu trei pui care este foarte paşnică, stă în afara oraşului, eventual intră până la gunoi şi iese. Aseară (joi seara – n.r.), când s-a emis RO-ALERT, a venit toată lumea, inclusiv  biologul Gál László şi ne-am dat seama că nu este aceeaşi ursoaică pe care o ştim. Între timp, vorbind cu cei de la Lacul Sfânta Ana, am aflat că, după masă, ursoaica cu trei pui care a intrat la noi a fost sus, la lac. Deci, a coborât în trei ore şi a intrat în oraş. Repede, a venit echipa de intervenţie: vânător, veterinar, jandarmerie, toată lumea era aici şi pur şi simplu ieşea numai ursoaica şi puii rămâneau în pădure. Apoi a ieşit cu un pui, apoi cu doi pui, pe urmă cu trei pui. Tot am încercat să găsim cel mai bun loc pentru a încerca să o adormim şi de aceea a fost şi vânătorul aici, ca să putem să o relocăm”, a afirmat primarului orașului Băile Tușnad, Butyka Zsolt.

Acesta a precizat că s-a decis până la urmă alungarea ursoaicei, care nu era agresivă, iar autoritățile și specialiștii au mai rămas și noaptea pe străzile orașului pentru a lua măsuri în eventualitatea în care animalul s-ar fi întors în localitate. „Deocamdată, nu avem date că s-ar fi întors, probabil s-a dus înapoi la Lacul Sfânta Ana, dar zilele acestea vom monitoriza şi dacă este cazul şi nicicum nu ne înţelegem cu dânsa, atunci o să fie relocată”, a mai spus primarul orașului Băile Tușnad.

Și ministrul Mediului, Tánczos Barna, a postat joi seara fotografii cu echipa de intervenție din localitatea harghiteană, precizând pe pagina sa de socializare că a primit mesajul RO-ALERT chiar în momentul în care intra în Băile Tușnad.

În urmă cu câteva zile, un bărbat din Ungaria a fost atacat de o ursoaică în parcarea unui hotel din Băile Tușnad, după ce s-ar fi apropiat de unul dintre puii acesteia, iar președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a postat o înregistrare video pe Facebook prin care a cerut, între altele, autorităților să ia măsuri.

În legătură cu acest lucru, primarul Butyka Zsolt a afirmat că nu se știe cu exactitate dacă a fost vorba despre aceeași ursoaică, în zonă nefiind montate camere de supraveghere și consideră că în cazul unei ursoaice cu pui soluția nu ar trebui să fie împușcarea. „Ce s-a întâmplat zilele astea, că de ce nu împuşcă primarul urşii, eu zic că o ursoaică cu trei pui nu trebuie împuşcată, ci trebuie relocată şi lăsată în libertate. Dacă ar fi un urs agresiv singur, un mascul sau chiar şi o femelă, dar să fie singură, atunci da, în cazul în care va fi nevoie vom folosi şi partea asta cu împuşcatul. Dar mai ales o familie nu poţi să omori,  numai că aşa crede cineva mai sus. (…) Noi ne facem mai departe treaba, ce avem de făcut în staţiunea Băile Tuşnad şi, totodată, rugăm turiştii să nu facă ce a făcut domnul din Ungaria, indiferent ce a făcut, dacă a fost în stare de ebrietate sau dacă a mângâiat puiul de urs”, a mai spus primarul orașului Băile Tușnad. 

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.