Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, amânată pentru o şedinţă viitoare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, amânată pentru o şedinţă viitoare
Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, amânată pentru o şedinţă viitoare

Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, amânată pentru o şedinţă viitoare

  • Borboly Csaba: „Deciziile privind bugetul trebuie să fie responsabile şi eficiente. Veniturile şi cheltuielile trebuie să fie echilibrate”

Subiectul principal al şedinţei ordinare de joi, 7 iulie, a Consiliului Judeţean Harghita a fost rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, în contextul problemelor generate de lipsa fondurilor, care afectează domenii importante, neexistând practic niciun capitol la care să nu se impună diminuarea fondurilor alocate iniţial.

„Azi, în bugetul Consiliului Judeţean Harghita ne confruntăm cu nişte provocări la care trebuie să dăm un răspuns rapid şi eficient, pentru ca mai târziu bugetul nostru să nu se poată înclina într-o direcţie negativă, ajungând în criză bugetară şi fiind nevoiţi să experimentăm consecinţele acesteia”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

Explicând motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie, şeful administraţiei publice judeţene a arătat că elaborarea bugetului din acest an s-a bazat în mare măsură pe fondurile care urmau să fie alocate prin Programul Naţional de Investiţii  „Anghel Salignyi”, acestea nefiind însă direcţionate potrivit aşteptărilor la nivelul judeţului.

„Când am depus proiectul, dar şi atunci când la nivelul conducerii am stabilit lista de priorităţi a judeţului pentru Programul Anghel Salignyi, nu ne-a spus nimeni care vor fi criteriile de evaluare; ştiam doar că avem 140 de milioane de lei, care pot fi investite în drumuri. (…) Bazându-ne pe legi şi pe cele 140 de milioane de lei, acordate evident nu într-un singur an, ci etapizat până în 2026, am putut proiecta un buget echilibrat şi bun. Noi am calculat aproximativ 20-25 de milioane de lei, pe care am fi dorit să le utilizăm din cele 140 de milioane, ca să nu oprim investiţiile pe drumurile judeţene care leagă Harghita de celelalte judeţe şi regiuni, proiecte aflate în derulare prin care putem evita depopularea şi scăderea puterii economice. Şi din câte îmi amintesc, din cele 28 de voturi exprimate în şedinţa din 18 februarie de consilierii judeţeni prezenţi pentru aprobarea bugetului, 26 au fost pentru (peste 83%)”, a precizat Borboly Csaba.

Situaţia existentă

Conform afirmaţiilor directorului general al Direcţiei Generale Economice a CJ Harghita, Vasile Bicăjanu, „trecem printr-o perioadă grea, care ne afectează pe toţi”. În context, el a subliniat importanţa covârşitoare a responsabilităţii în luarea deciziilor.

„Vreau să trag un semnal de alarmă, că trebuie să tragem frâna de mână. Noi am pornit anul cu un minus de 20 de milioane de lei la Investiţii, cu plăţi restante şi lipsa acestei sume ne-a adus în situaţia de a avea conturile blocate timp de o lună, neputând să facem plăţi, Finanţele nu ne-au mai alimentat cu cote, eram în imposibilitatea de a mai plăti salariile, dacă nu apelam la linia de credit. Funcţionarea Consiliului Judeţean Harghita se bloca în absenţa acestuia. Ne-am bazat mult pe (programul – n.a.) Anghel Salignyi, dar Anghel Salignyi fiind redirecţionat nu cum ne-am gândit noi, cele 20 de milioane de lei sunt lipsă în bugetul CJ. Dacă nu luaţi o hotărâre tranşantă, vom ajunge peste două luni exact în situaţia de la începutul anului”, a avertizat Vasile Bicăjanu.  

O soluţie în actuala situaţie ar fi, potrivit economiştilor, diminuarea bugetelor unor instituţii şi întărirea capacităţii acestora de a atrage fonduri.

La rândul său, preşedintele Borboly Csaba a atenţionat că trebuie luate decizii cu privire la investiţiile aflate în derulare şi pentru care există deja contracte încheiate la preţuri avantajoase, comparativ cu creşterile actuale înregistrate pe piaţa construcţiilor.

„Trebuie să luăm decizii responsabile. La fel ca într-o familie, avem priorităţi: Salvamontul este o sarcină obligatorie pentru consiliul judeţean; dacă acolo scădem (bugetul – n.a.), viaţa omului este în pericol. În ziua de astăzi vedem în ţara vecină (Ucraina – n.a.) că oamenii sunt ucişi cu drone, dar dacă noi reuşim să achiziţionăm o dronă cu termodetecţie, capabilă să aterizeze în orice condiţii, este un lucru cu care nu ne putem juca. La fel, contractele de investiţii constituie o sarcină obligatorie, iar pentru Protecţia Copilului astăzi nu pot garanta că există resurse; ce am putut, am utilizat, noile aprobări sunt sub semnul întrebării, de anul trecut nu am adus bani de investiţii şi din acest punct de vedere faţă de Protecţia Copilului avem o obligaţie”, a arătat preşedintele CJ Harghita.

Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, amânată pe data viitoare

În urma analizei fracţiunii UDMR, nu s-a ajuns la consens în susţinerea trecerii proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului propus pentru şedinţa ordinară de joi, 7 iulie. Între diminuările la toate capitolele, rectificarea bugetară propune reduceri semnificative la nivelul bugetelor de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor de Cultură (Centrul Cultural Judeţean Harghita, Centrul Cultural Forráskӧzpont şi Centrul Cultural Lăzarea), care, potrivit consilierului judeţean Kántor Boglarka, ar pune în pericol multe programe şi proiecte sprijinite de CJ prin Direcţia de Cultură. În speţă, este vorba despre 75 de programe, cu 374 de proiecte. Drept urmare, mai mulţi consilieri din zonele Gheorgheni, Odorhei şi Ciuc ar fi urmat să se abţină de la vot, neajungându-se la cvorumul necesar aprobării bugetului rectificat de venituri şi cheltuieli al judeţului.

„Şedinţa de astăzi este poate una dintre cele mai grele din an, dar, datorită încărcăturii zilei şi a ordinii de zi, a proiectelor care se află pe ordinea de zi, trebuie să luăm decizii responsabile. Dar, totodată, trebuie să ne uităm şi în trecut, la modul în care s-a ajuns aici. Cu toţii trebuie să fim conştienţi de faptul că am avut în faţă posibilitatea modificării listei de investiţii depusă la Programul Anghel Salignyi, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Ştim bine că şi la consultările politice care au precedat adoptarea bugetului s-a discutat foarte clar că salvarea noastră ar fi acest program. Noi, însă, în loc să utilizăm Programul Anghel Salignyi ca sprijin pentru susţinerea investiţiilor pe care ni le-am propus în acest an, am decis ca o investiţie nouă, acest drum nou între Odorhei şi Cristur, să fie realizată în detrimentul unora evident necesare şi în curs de realizare. (…) În urmă cu trei săptămâni trebuia să se ia această decizie, domnul preşedinte ar fi trebuit să explice mult mai bine intenţia vizavi de modificarea listei de investiţii care putea fi trimisă pentru Anghel Salignyi, pentru a se evita această situaţie. Este important să mergem pe votul rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului şi, fără supărare, câteodată se pare că şi politicul face bine şi nu prea, şi aici mă refer la faptul că sprijinul pe care ni l-a oferit dl ministru Cseke Attila de la Ministerul Dezvoltării a fost cumva o piatră de moară, care pune la grea încercare bugetul judeţului Harghita”, a remarcat consilierul liberal Teodor-Constantin Dobrean în luarea sa de poziţie.

După îndelungi dezbateri, principalul şi cel mai important punct al ordinii de zi a şedinţei – rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului – precum şi proiectele asociate, au fost amânate pentru o şedinţă viitoare.

Un singur proiect de hotărâre a fost votat, cel privind aprobarea vânzării prin licitaţie publică deschisă a unui număr de şapte apartamente aflate în domeniul privat al judeţului Harghita, situate în localităţile Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc şi Vlăhiţa, inclusiv preţul minim de vânzare al acestora. Sumele obţinute astfel vor intra în contul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, atenuând deficitul financiar semnificativ cu care se confruntă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.