Topliţa: Ziua Culturii Naţionale – Eminesciana 2018 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Cultură » Topliţa: Ziua Culturii Naţionale – Eminesciana 2018
Topliţa: Ziua Culturii Naţionale – Eminesciana 2018

Topliţa: Ziua Culturii Naţionale – Eminesciana 2018

Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită şi la Biblioteca Municipală George Sbârcea din Topliţa. Am sărbătorit 168 de ani de la naşterea lui Eminescu. Unii elevi şi profesori au participat la evenimentul de la bibliotecă, alţii au luat parte la alte manifestări organizate în şcolile din municipiu sau din localităţile învecinate. Indiferent unde am ales să fim în această zi plină de evenimente, o parte din gândurile fiecăruia dintre noi s-au îndreptat către una dintre cele mai impunătoare personalităţi din cultura românească: marele om de litere Mihai Eminescu. 15 ianuarie este ziua când, indiferent din ce zonă, oraş sau localitate suntem, ne unim cu toţii într-un gând şi sărbătorim împreună cultura şi pe Eminescu. Multe evenimente au loc anual în această zi şi chiar dacă probabil conţinutul variază, esenţa este aceeaşi.

Pentru Eminescu…

La Biblioteca Municipală George Sbârcea am avut parte de un eveniment în care s-au îmbinat mai multe arte: poezia, muzica şi grafica. Manifestarea a fost deschisă de momente muzicale dăruite de artiştii Ansamblului Rapsodia Călimanilor. Au cântat pe versuri eminesciene Dragomir Raita, Alexandru Olteanu, Carmen Cujbă-Antal, Livia Harpa, Bodor Loránd şi Augustin Zoga. Au recitat versuri de Eminescu, dar şi creaţii proprii elevi de la Şcoala Gimnazială Miron Cristea, de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu şi de la Liceul Kemény János. Au mai recitat versuri şi o parte dintre autorii care publică în revista literară Toplitera. La bibliotecă s-a pregătit o expoziţie de carte cu volume de Eminescu, iar la cerinţa organizatorilor am contribuit şi eu cu o serie de ilustraţii pe teme eminesciene, astfel că am organizat o mini-expoziţie de grafică în care a predominat tema trecerii timpului. În cadrul evenimentului au fost prezentate şi două cărţi apărute în 2017, la Topliţa. Este vorba despre Paradoxul identităţii, aparţinând d-lui prof. Octavian Bucur (alias Octav Ardelean), cu o prefaţă scrisă de d-na prof. Doina Dobrean, despre care prof. Ilie Şandru spunea că este un roman cu tentă filosofică şi, totodată, cea mai bună carte semnată de Octavian Bucur până în prezent. A doua carte prezentată a fost Lada de zestre scoasă de Asociaţia Flori Topliţene cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita. Volumul cuprinde versuri vechi din zona Topliţei culese în timp de interpreta Livia Harpa, puse pe partituri de prof. Bodor Loránd şi prezintă câteva colecţii formate din piese de port popular din zona Topliţei. Prefaţa volumului aparţine d-lui prof. Ilie Şandru, care a vorbit despre cultura populară din zona Topliţei.

D-l prof. Ilie Şandru a vorbit despre Eminescu, despre importanţa operei sale în cultura românească, despre cât de actuală este şi azi această operă şi despre legătura acestuia cu Ardealul, unde a debutat literar. Se ştie că în 1866, anul primelor manifestări literare, Eminescu a călătorit în Ardeal, prilej cu care ar fi trecut şi prin Topliţa. Oricâte sentimente şi idei se întreţes în opera lui Eminescu, oricât de variate sunt atitudinile sale, toate scrierile îi sunt străbătute de un suflu nou, distinctiv, în care sunt prezente toate problemele esenţiale ale românismului, spunea prof. Ilie Şandru, care subliniază afirmaţia şi îl citează pe Dumitru Murăraşu, care spunea că pentru naţiune, Eminescu are o dragoste care merge până la idolatrie, din naţiune a făcut el categoria socială supremă căreia totul i se subordonează. Vasile Gherasim afirma că pentru noi, românii, Eminescu este acel reprezentant genial al spiritului naţional în a cărui operă aflăm sintezele, dorinţele şi aspiraţiile neamului nostru. Să nu uităm nici vorbele lui Ibrăileanu, vorbe care pot fi rostite şi acum, şi anume că de la opera lui Eminescu s-au perindat atâtea şcoli literare, atâtea curente şi atâtea mode care uneori păreau că-l întunecă, dar el rezistă mereu şi apare mereu  strălucitor ca şi Luceafărul său. (Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN)

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”

Evenimentul a fost marcat şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Topliţa printr-un interesant program cultural.

În deschiderea programului a fost vizitată expoziţia cu desene inspirate din opera poetului Mihai Eminescu, realizate de elevii colegiului nostru şi o expoziţie de carte eminesciană deschisă pe holul liceului în colaborare cu biblioteca şcolară. Profesorii din cadrul catedrei de Limbă şi comunicare (Coşarcă Cristina Lenuţa, Cătinean Ligia Dănuţa, Hîngan Ţifrea Anca Maria) au organizat activităţi dedicate atât aniversării patronului spiritual al instituţiei, cât şi Zilei Culturii Naţionale.

Eleva Caia Bianca prezintă date bibliografice despre poetul Mihai Eminescu. A urmat un Medalion literar: intitulat „Pe mine Mie redă-mă”, care a fost realizat de elevii: Citirigă Casiana, Ujică Andrada, Matei Florina, Movilă Roberta, Stan Alexandra (cls. a XII-a), Stoian Maria Laura, Cioancă Cătălina Narcisa, Truţa Crina Denisa, Sbanca Paula Codruța, Citirigă Crina Gabriela, Muntean Sabrina, Burnar Raluca, Nistor Ilinca, Citirigă Casian, Moglan Alexandra, Stan Alexandra (cls. a XI-a), care au recitat din lirica eminesciană şi din dedicaţiile lirice „Eminescu – pururi tânăr”, sub îndrumarea doamnelor profesoare.

În încheierea programului, într-o atmosferă de meditaţie, a avut loc şi lansarea de carte a profesorului Octavian Bucur: „Paradoxul identităţii”. (Prof. Citirigă Dumitru, prof. Hîngan Ţifrea Anca)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.