Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Elevii harghiteni sunt invitaţi la o nouă ediţie:„Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Cultură »
Elevii harghiteni sunt invitaţi la o nouă ediţie:
„Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel”
<h5><i>Elevii harghiteni sunt invitaţi la o nouă ediţie:</i></h5>„Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel”

Elevii harghiteni sunt invitaţi la o nouă ediţie:
„Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel”

Este pentru al treilea an când Inspectoratul Şcolar Judeţean, la iniţiativa inspectoarei de Limba şi literatura română prof. Manuela Nicoleta Stîngă, organizează o activitate inedită, adresată tuturor elevilor harghiteni din ciclurile gimnazial şi liceal, secţia română şi secţia maghiară. Este vorba de  „Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel”, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii.

În acest an au răspuns pozitiv invitaţiei de a se alătura evenimentului şi de a fi modele în promovarea lecturii Dana Anton – avocat, Vladimir Anton – regizor, Dragoş Asaftei – fotograf, Bedő Melinda – bibliotecară, Dávid Botond – fotograf

Demeter Levente – inspector şcolar general, Mihăiţă Papară – sportiv paralimpic, Petres Sándor – prefect, Tódor Erika-Mária – profesor universitar, Andrei Vodă – cartograf.

Prof. Manuela Nicoleta Stîngă spunea că evenimentul se va derula la fel ca la precedentele ediţii, singurele lucruri care s-au schimbat fiind lista cu invitaţi şi faptul că susţinătorul din acest an va oferi bilete de acces la obiective din Odorheiu Secuiesc (Parcul Mini-Transilvania, Insect Park, Casa Memorială „Orbán Balázs”, Mini Mocăniţa).

Astfel, pe 15 februarie, în timpul orei de limba şi literatura română, invitaţii îşi vor prezenta, exclusiv în limba română, una dintre cărţile preferate. Cărţile pot fi alese din orice domeniu, indiferent de naţionalitatea autorilor, dar se va respecta criteriul relevanţei pentru publicul-ţintă (elevi de gimnaziu şi de liceu).

Elevii care se vor simţi provocaţi de o anume carte sau de un anumit invitat, vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a o citi, lectura putându-se realiza şi în limba maghiară.

După acea lună de lectură, elevii vor redacta, în limba română şi de mână, o scrisoare adresată invitatului care i-a provocat la lectură. Scrisoarea va conţine motivele pentru care elevul s-a simţit provocat să citească, precum şi opinia sa despre cartea respectivă, susţinută de citate semnificative.

Din lista de scrisori primite, fiecare invitat va alege maximum 3, iar în prima parte a lunii mai vor fi anunţate rezultatele şi câştigătorii.

„În fiecare an eu am sperat să fie mai mult de o mie de elevi care participă; după calculele mele, cam o mie ar avea ora de Limba şi literatura română în intervalul respectiv. Dar, întotdeauna aşteptările mele au fost depăşite şi sper că şi anul acesta voi avea surpriza să văd mai mulţi elevi participanţi”, ne spunea iniţiatoarea acţiunii.

Inspectoarea de Limba şi literatura română îşi manifesta speranţa ca să crească umărul scrisorilor, spunând că elevii nu mai au teama de a scrie în limba română.

„L-am invitat pe dl inspector general fiindcă reuşeşte să-i convingă pe cei mai mulţi elevi să citească. La prima şi la a doua ediţie el a avut cele mai multe scrisori primite. Dacă va primi un alt invitat mai multe scrisori, atunci, bineînţeles, o să-l invit şi data viitoare.

Intenţia este să-i motivăm pe elevi să lectureze şi atunci, dacă un invitat reuşeşte să primească cele mai multe scrisori, înseamnă că a convins cei mai mulţi elevi.

Aşteptările mele sunt doar să facem elevii să le placă să citească, să-şi dorească să citească”, ne spunea prof. Manuela Nicoleta Stîngă.

Mihăiţă Papară este un exemplu pentru oricine. La 25 de ani a avut un accident rutier, în urma căruia şi-a pierdut un picior. După o perioadă grea, a reuşit să treacă de acel moment, iar acum se dedică sportului, fiind unul dintre sportivii parlampici români, cu prezenţă la Jocurile Paralimpice de Iarnă.

L-am întrebat cât de importantă este invitaţia pe care a primit-o de a lua parte la Provocarea la lectură şi de a fi model în promovarea lecturii.

„E o invitaţie care mă onorează sincer – ne spunea Mihăiţă Papară.

Ca fost profesor de Limba şi literatura română, ca fost participant la Olimpiadele de Limba şi literatura română (etapa naţională, 1996, Oradea), ca pasionat de literatură şi lectură, nu pot decât să fiu entuziasmat de ocazia de a-i încuraja şi pe alţii să citească”.

L-am întrebat dacă are în minte o carte pe care o va propune. Ne spunea că important este „să citească orice, fără discuţie, dar şi literatură română. Orice carte deschide o cale spre un alt univers şi ţine de cititor să îi descopere bogăţiile şi culorile”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.