Proiect de peste 14 milioane de lei câştigat de SJU Miercurea-Ciuc pentru dotarea a peste 20 de cabinete de specialitate din cadrul ambulatoriului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Sănătate » Proiect de peste 14 milioane de lei câştigat de SJU Miercurea-Ciuc pentru dotarea a peste 20 de cabinete de specialitate din cadrul ambulatoriului
Proiect de peste 14 milioane de lei câştigat de SJU Miercurea-Ciuc pentru dotarea a peste 20 de cabinete de specialitate din cadrul ambulatoriului

Proiect de peste 14 milioane de lei câştigat de SJU Miercurea-Ciuc pentru dotarea a peste 20 de cabinete de specialitate din cadrul ambulatoriului

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost aprobat un proiect comun al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi Consiliului Judeţean Harghita pentru dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanţă a peste 20 de specializări din cadrul ambulatoriului de specialitate în vederea creşterii calităţii serviciilor medicale oferite.

Kánya Botond, membru în echipa de proiect, spunea, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, că proiectul a obţinut un punctaj mare şi a fost aprobat şi pentru că au fost introduse 5 noi specialităţi medicale care vor avea cabinete în cadrul ambulatoriului. Cu alte cuvinte, ambulatoriul va creşte cu alte 5 noi specializări: cabinet de interogare dispozitive cardiace implantabile; cabinet recuperare medicină fizică şi balneologie; nutriţie şi dietetică; postanestezie, Terapie Intensivă; laborator de genetică medicală; laborator biochimie analitică. Bineînţeles, în proiect este prevăzută şi dotarea acestora.

Valoarea totală a proiectului, mai spunea Kánya Botond, este de peste 14 milioane de lei.

Dr. Konrád Judith, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc, spunea că în cadrul cabinetelor ce vor fi nou înfiinţate pacienţii vor avea acces la servicii care până acum nu erau în judeţ.

La rândul său, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, puncta faptul că, dacă în urmă cu 10-15 ani ambulatoriul nu prea era popular, acum acesta a devenit un punct forte al SJU Miercurea-Ciuc. De asemenea, afirma că spitalul judeţean se află în top, în ţară, nu numai în ceea ce priveşte rezolvarea cazurilor medicale, ci şi atunci când vine vorba de atragerea fondurilor.

Noi specializări în ambulatoriu şi dotări

La conferinţa de presă de ieri, în cadrul căruia s-a vorbit despre proiectul recent câştigat, au fost prezenţi şi reprezentanţii secţiilor care vor avea laboratoare în ambulatoriu. Aceştia au vorbit, pe scurt, despre importanţa achiziţiilor ce se vor face.

Dr. Szakács Oszkár este cardiolog în cadrul SJU şi are o supraspecializare în dispozitive cardiace implantabile. Spunea că la fel de important ca implantarea dispozitivului cardiac este şi urmărirea şi programarea acestuia. Ori, în viitorul laborator tocmai acest lucru se va putea face: programarea şi urmărirea dispozitivelor, astfel încât pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la Braşov sau Târgu Mureş.

Dr. Ráduly Dénes este medic specialist anestezie şi terapie intensivă şi spunea că importanţa unui laborator de specializare de Anestezie constă în evaluarea preanestezică a pacientului. Orice pacient care va merge la operaţie va fi evaluat în cadrul ambulatoriului de Anestezie, astfel se vor putea vedea analizele şi explorările funcţionale ale pacientului înainte de intervenţia chirurgicală. Astfel se optimizează programul în operator, iar siguranţa actului medical creşte.

Dr. Sinkó János, medic primar legist, medic şef serviciu, a vorbit despre ceea ce ar putea fi o premieră la nivel naţional: înfiinţarea unui laborator de toxicologie de urgenţă, care să deservească atât reţeaua naţională de Medicină Legală, cât şi spitalul.

Dr. Sinkó János spunea că analize toxicologice în reţeaua naţională de Medicină Legală se fac foarte greu, dacă se fac, de obicei se fac calitativ, nu cantitativ, ceea ce îngreunează foarte mult munca organelor de cercetare şi urmărire penală.

Pe partea de clinică şi de spital, toxicologia de urgenţă este foarte importantă în cazul intoxicaţiilor. Şi dădea următorul exemplu: un pacient ajunge în comă la spital, se suspicionează intoxicaţie, dar nu se ştie cu ce, nu se ştie cu cât; colegii mai dibuiesc despre ce ar putea fi vorba, dar nu este suficient.

Alte specializări care vor beneficia de pe urma proiectului

În cadrul acestui proiect vor mai fi achiziţionate aparatură şi pentru alte specializări. Astfel, pentru laboratorul de genetică moleculară se va achiziţiona un congelator care funcţionează la -80 de grade şi în care va fi păstrat materialul genetic al pacienţilor.

Pentru Centrul de recuperare neuropsihomotorie pentru copii de la Sânmartin se va achiziţiona o paletă întreagă de terapii robotizate. Czegő Renáta, medic coordonator al centrului, spunea că o să fie toată paleta de terapii robotizate sau asistate pentru a învăţa copiii să meargă sau să redobândească mersul după un traumatism suferit.

Se va achiziţiona chiar şi un aparat care va ajuta foarte mult în tratamentul dietetic.

***

Anul trecut, odată cu eliberarea unei aripi situată la primul etaj al Policlinicii, după mai multe deficienţe în funcţionare, dar şi ca urmare a creşterii numărului pacienţilor, a fost demarată reorganizarea activităţii Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc. O primă măsură a vizat separarea Ambulatoriului vechi – care funcţiona împreună cu structura de spitalizare de zi la parterul spitalului judeţean – cabinetele acestuia fiind mutate în clădirea fostei Policlinici.

În prezent, o parte dintre cabinetele din ambulatoriul spitalului funcţionează tot la parterul instituţiei sanitare, altele în sediul fostei policlinici.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.