Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Târgu Mureş: demersuri pentru a readuce în patrimoniul oraşului clădirea retrocedată a Colegiului Naţional „Unirea” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Primăria Târgu Mureş: demersuri pentru a readuce în patrimoniul oraşului clădirea retrocedată a Colegiului Naţional „Unirea”
Primăria Târgu Mureş: demersuri pentru a readuce în patrimoniul oraşului clădirea retrocedată a Colegiului Naţional „Unirea”

Primăria Târgu Mureş: demersuri pentru a readuce în patrimoniul oraşului clădirea retrocedată a Colegiului Naţional „Unirea”

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat că municipalitatea va demara demersurile necesare pentru ca imobilul care adăposteşte Colegiul Naţional „Unirea” să revină în patrimonial oraşului. Imobilul a fost retrocedat Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia de către Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România.

„Îmi pare rău că discuţiile şi angajamentele făcute cândva cu reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice privind situaţia imobilului în care funcţionează Colegiul National ‘Unirea’ şi Liceul Teologic Romano-Catolic ‘Rakoczi Ferenc’ nu mai sunt respectate. Există un contract încheiat între municipalitate şi Biserica Romano-Catolică, valabil pe o perioadă de 20 de ani (2014-2034 – n.r.), contract respectat de Primărie. Am ajuns în situaţia în care problemele sunt pasate ca într-un meci de ping-pong, fapt care împiedică remedierea lor. Cu regret constat că şi atitudinea reprezentanţilor Bisericii Romano-Catolice se înscrie în acelaşi registru cu declaraţiile făcute de politicieni, fără a se ţine cont de clauzele contractuale, de angajamente, iar cei care au de suferit sunt elevii, profesorii şi părinţii. Primăria Târgu Mureş va lua toate măsurile în consecinţă şi va da un răspuns ferm, fără echivoc, reprezentanţilor Bisericii Romano- Catolice, dar pe lângă toate acestea vom demara acţiunile prevăzute de lege pentru rezolvarea definitivă a acestei situaţii, de neconceput pentru celelalte zone ale României sau alte ţări europene. Le reamintesc reprezentanţilor Bisericii Romano-Catolice că există deja un precedent la Alba Iulia, care s-ar putea materializa şi la Târgu Mureş, deoarece Primăria va demara toate demersurile necesare pentru ca acest imobil să revină în patrimonial oraşului”, a declarat Dorin Florea.

Reacţia primarului a venit pe fondul tăierilor bugetare decise de majoritatea UDMR din Consiliul Local Târgu Mureş, fapt ce a dus la sistarea lucrărilor de reparaţii capitale a trei şcoli mari din oraş, între care şi Colegiul Naţional ‘Unirea’, aflat în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice şi într-o stare avansată de degradare.

În urmă cu aproape doi ani, Direcţia Generală Juridică din Ministerul Afacerilor Interne a arătat, într-un răspuns la o solicitare din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, că procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care a efectuat urmărirea penală în dosarul de abuz în serviciu în privinţa retrocedării clădirilor Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş către Biserica Romano-Catolică, ar fi omis să sesizeze judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare a deciziei de retrocedare, pe baza indiciilor că respectiva Comisie specială de retrocedare ar fi procedat în mod nelegal.

Potrivit aceluiaşi document, deşi procurorul a avut indicii potrivit cărora retrocedarea imobilului s-a realizat în mod nelegal, prin intermediul unor înscrisuri pretins falsificate, „nu a dispus nicio măsură de înlăturare a efectelor unui act juridic pretins falsificat în parte sau în integralitatea sa, deşi avea această obligaţie potrivit art. 315 alin (2) lit. d) din Codul de Procedură Penală, chiar dacă s-a constatat că în cauză există o clauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale (…) respectiv împrejurarea că a intervenit prescripţia răspunderii penale”.

„În concluzie, precizăm că toate aceste neregularităţi ale Ordonanţei de clasare după începerea urmăririi penale din data de 17.05.2017, emisă în dosarul penal nr. 150/P/2015 puteau face obiectul unei plângeri în conformitate cu prevederile art. 339 alin. (4) CPP, în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia, demers care nu pare să fie întreprins, astfel cum reiese din documentele transmise Direcţiei Generale Juridice”, se mai susţine în document.

Direcţia Generală Juridică din MAI arată că formularea unei noi plângeri penale cu privire la infracţiunile menţionate mai sus se impune a fi un prim pas, iar, ulterior, în funcţie de modul de soluţionare a acesteia, să se întreprindă alte măsuri.

În document se mai arată că, dacă pe latura penală nu se va ajunge la desfiinţarea deciziei de retrocedare a imobilelor, atunci se poate analiza posibilitatea sesizării instanţei civile.

„Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în prezentul dosar, apreciem că în cauză există indicii că, respectiva Comisie Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a procedat, în mod nelegal, la această retrocedare a imobilului situat în Târgu Mureş str. Mihai Viteazul nr. 15-17, către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, ceea ce a creat un folos necuvenit entităţii religioase beneficiare şi o vătămare a intereselor legitime ale Municipiului Târgu Mureş şi ale Colegiului Naţional ‘Unirea’, instituţia de învăţământ în folosinţa căreia se afla respectivul imobil. Cu toate acestea, se constată că în cauză există o clauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv cea prev. de art. 16 alin. (1) lit. f) C. pr. pen., în concret împrejurarea că a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arăta în Ordonanţa de clasare a respectivei cauze, emisă de DNA. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.