Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima vertebroplastie realizată în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Prima vertebroplastie realizată în Harghita
Prima vertebroplastie realizată în Harghita

Prima vertebroplastie realizată în Harghita

Vertebroplastia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament în cazul fracturilor osteoporotice la nivelul coloanei vertebrale, însoţite de dureri chinuitoare. În Harghita, această intervenţie a fost realizată în premieră de cei doi medici specialişti neurochirurgi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Hajducsi Örs şi dr. Solti Norbert. Procedura este minim invazivă şi a doua zi după intervenţie pacientul poate pleca acasă, fără suferinţe fizice, iar recuperarea este rapidă

Dr. Hajducsi Örs ne spune că procedura de vertebroplastie este indicată, în primul rând, pacienţilor care au suferit o fractură compresivă a vertebrei, din varii cauze. Cel mai des, fracturi ale vertebrelor se produc la persoanele care suferă de osteoporoză.

Tehnica este minim invazivă. „Trebuie să facem două incizii mici paravertebrale de câte 5 milimetri, prin aceste incizii introducem câte un trocar (instrument chirurgical sub forma unui tub ascuţit – n.r.) în corpul vertebral, deci în vertebră, evident sub ghidaj radiologic. Apoi injectăm ciment acrilic sub presiune direct în vertebra fracturată – la început are o vâscozitate redusă, după aceea se întăreşte înăuntru şi aici apar efectele benefice: dă rezistenţă corpului vertebral, nu mai colabează (nu se mai turteşte – n.r.) pe termen mediu şi lung, respectiv în momentul întăririi produce o căldură destul de semnificativă local şi căldura are un efect benefic, pentru că distruge nervii receptori ai durerii şi pacientul nu mai simte durerea”, explică medicul specialist neurochirurg.

Prin intermediul acestui procedeu pot fi tratate mai multe fracturi ale vertebrelor în cadrul aceleiaşi intervenţii chirurgicale.

Deşi este o tehnică uzuală peste tot în lume, iar România nu face excepţie, este pentru prima oară când această procedură s-a realizat şi la Miercurea Ciuc.

Pacienta care a deschis şirul viitoarelor vertebroplastii la spitalul judeţean de urgenţă a fost o doamnă în vârstă de 68 de ani, suferindă de dureri cronice dorsale, care o torturau de o jumătate de an.

„A căzut şi după cădere a simţit că o doare spatele, o durere care nu a cedat la nici un tratament. A fost investigată şi s-a constatat că are osteoporoză. Am efectuat vertebroplastia, intervenţia a durat în jur de o oră. Operaţia a decurs bine, fără probleme şi a doua zi pacienta a plecat acasă. Bolnavul nu trebuie să stea în spital, pentru că efectul apare, practic, imediat”, a povestit dr. Hajducsi Örs.

 Osteoporoza – principala cauză a fracturilor coloanei vertebrale

Dr. Hajducsi Örs pledează pentru depistarea şi prevenirea complicaţiilor osteoporozei. Rarefierea ţesutului osos afectează preponderent femeile, slăbindu-le oasele şi făcându-le sensibile la fracturi. O singură fractură vertebrală creşte semnificativ riscul apariţiei de noi fracturi.

„Este important ca osteoporoza să fie prevenită, iar dacă s-a instalat, să fie măcar oprită din evoluţie. Dacă doamnele simt că au dureri la nivelul membrelor sau mai ales la nivelul coloanei ar trebui să meargă la osteodensitometrie şi dacă deja se constată apariţia osteopeniei sau forma mai gravă, osteoporoza, trebuie să meargă obligatoriu la un consult endocrinologic, pentru că endocrinologul poate să trateze eficient osteoporoza”, a recomandat neurochirurgul.

În cazul persistenţei durerilor pentru o perioadă mai îndelungată de timp, tratamentul chirurgical este cea mai eficientă opţiune. Pentru astfel de situaţii este bine să se ştie că există şi această posibilitate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

În perspectivă, medici specialişti ai Compartimentului neurochirurgie şi-au propus să facă şi stabilizări de coloană vertebrală în cazul pacienţilor care au suferit fracturi în urma unui traumatism, accident rutier etc. Din păcate, lipsesc banii, cel puţin deocamdată.

„Intenţionăm să rezolvăm aceste intervenţii la nivel local, să nu mai trimitem pacientul cu coloană instabilă la Târgu Mureş (150 km), Cluj (250 km) sau la Iaşi (270 km). Noi am vrea şi de mâine, dar este o procedură foarte costisitoare – numai implanturile pentru un pacient costă în jur de o mie de euro – şi spitalul nu are atâţia bani. Soluţia ar fi ca spitalul să plătească măcar urgenţele, să nu trimitem pacientul, eventual politraumatizat, către alte centre aflate la distanţe mari şi unde de obicei nu sunt locuri la Terapie Intensivă. Vrem, am făcut o grămadă de cereri, dar deocamdată nimic. Sperăm că odată şi odată o să reuşim”, a conchis dr. Hajducsi Örs.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Smochina fanica

    DOAMNA DIRECTOR …….FACETI ORDINE IN ACEST SPITAL LA NEUROLOGIE ….MAI ALES…..UNDE LASA OAMENII SA MOARA….FARA TRATAMENT ADECVAT BOLILOR AVC……CUM S A INTAMPLAT ANUL ACESTA….CU BOLNAVUL STANICA VASILE…CARE A FOST LASAT SA MOARA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.