Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 28% dintre elevii harghiteni din ultimul an de liceu doresc să părăsească ţara după finalizarea studiilor liceale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Peste 28% dintre elevii harghiteni din ultimul an de liceu doresc să părăsească ţara după finalizarea studiilor liceale
Peste 28% dintre elevii harghiteni din ultimul an de liceu doresc să părăsească ţara după finalizarea studiilor liceale

Peste 28% dintre elevii harghiteni din ultimul an de liceu doresc să părăsească ţara după finalizarea studiilor liceale

  • Numărul elevilor care vor să emigreze după terminarea liceului a scăzut cu mai mult de 10 procente faţă de acum doi ani
  • Aproape 7% dintre elevii de clasa a XII-a din judeţ nu cunosc limba română, iar 31% spun că sunt începători

Un studiu realizat în rândul elevilor harghiteni din ultimul an de liceu relevă faptul că peste 28% dintre ei doresc să plece să lucreze în străinătate după finalizarea studiilor preuniversitare. Sondajul a fost realizat de către Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita din cadrul Consiliului Judeţean. La chestionare au răspuns 2.507 elevi din toate liceele din judeţ: din zona Topliţa – 248 de liceeni; Gheorgheni – 406; Odorheiu-Secuiesc – 908; Miercurea-Ciuc – 945. Studiul a plecat de la ipoteza că majoritatea elevilor vor să părăsească ţara după terminarea studiilor liceale şi că spiritul antreprenorial este foarte scăzut în rândul lor.

Astfel, potrivit sondajului, imediat după terminarea liceului, 4% dintre respondenţi au spus că vor intra în şomaj, 53,8% au răspuns că-şi vor continua studiile, 20,3% au susţinut că ar accepta să se angajeze în ţară, iar 28,2% au spus că doresc să lucreze în străinătate. Conform studiului, majoritatea celor care doresc să-şi continue studiile sunt eleve. Pe de altă parte, majoritatea celor care doresc să plece în străinătate imediat după terminarea liceului sunt băieţi. De altfel, o treime din elevii care vor să plece în străinătate imediat după ce termină liceul au primit deja o ofertă de muncă în acest sens, conform răspunsurilor lor.

De asemenea, 55,6% au spus că imediat după terminarea studiilor doresc să înfiinţeze o întreprindere, iar 2/3 dintre ei doresc, concomitent, să-şi continue şi studiile.

Întrebaţi unde se văd peste 10 ani, 54,5% au răspuns că în judeţul Harghita; 25,5 sunt convinşi că vor fi în străinătate (24,6% în Ungaria, 11,4% în Germania, 11% în Marea Britanie, aproape 7% în SUA, iar restul în alte ţări); iar 20% – în ţară.

Conform sondajului, aproape 90% dintre elevi se consultă cu familia când vine vorba despre angajare, iar 20% dintre ei consideră că e important sfatul prietenilor.

Un alt aspect evidenţiat de acest sondaj este că 6,9% dintre elevi nu vorbesc deloc limba română (în zona Topliţa, cum e şi firesc, acest procent este 0), 31% au spus că sunt începători, 36% – bine şi 24% – foarte bine.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita, Barabás Csaba, a explicat că sondajul reflectă opinia elevilor de liceu din acest moment. Însă, a spus acesta, e foarte important, deoarece elevii care vor să plece în străinătate se interesează deja de un loc de muncă, iar cei care doresc să-şi continue studiile studiază ofertele.

 Borboly Csaba: Acum doi ani a fost realizat un sondaj asemănător şi rezultatele au fost dezastruoase

Prezent la conferinţa de presă în care au fost prezentate rezultatele sondajului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a amintit că rezultatele unui studiu asemănător realizat acum doi ani au fost „dezastruoase”. „Acum doi ani a fost realizat un sondaj asemănător şi rezultatele au fost dezastruoase. Acum 2 ani, 40% dintre cei care terminau liceul sau şcoala profesională doreau să meargă în Marea Britanie, Germania sau Ungaria – şi atunci am tras un semnal de alarmă. Am iniţiat mai multe proiecte, programe destinate tinerilor. Noi am introdus în spaţiul public dezbaterea privind problematica tinerilor. (…) Se vede o îmbunătăţire a situaţiei. (…) E adevărat, s-ar putea ca şi Brexit-ul să fi ajutat la clarificarea opţiunilor. (…) Dar cred că dacă nu am fi avut dezbaterea publică pe problematica tineretului atunci foarte mulţi s-ar fi gândit în continuare că e mai bine în afara graniţelor ţării”, a spus preşedintele CJ.

Borboly Csaba a dat şi exemplul elevilor care au avut rezultate bune la olimpiadă şi care nu au nici o susţinere din partea Guvernului. „Dacă Constituţia prevede că învăţământul este obligatoriu şi este susţinut de stat, Guvernul nu face aproape nimic pentru aceşti copii, care sunt exemple pozitive, şi pentru profesorii lor, care în timpul liber îi pregătesc pe aceşti copii. (…)  De aceea pleacă tineretul”.

Preşedintele CJ şi-a exprimat speranţa ca în urma acestui sondaj toţii factorii – nu numai oamenii politici, ci şi şefi de instituţii, composesorate, ONG-uri, biserici – vor lua mai multe decizii pentru sprijinirea tinerilor „şi atunci, dacă vom face acest sondaj peste doi ani, cred că rezultatele vor fi şi mai bune”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.